Masszázs

Fülbetegségek kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! A hallásvesztést és az ütközésből adódó fülsérüléseket azonnali intenzív orvo­si kezelésnek kell alávetni, mert a sérült hallósejtek gyorsan pusztulnak, és nem regenerálódnak. A következmény tartós halláskárosodás lehet.

Meghatározás

A fül (gör. otosz) anatómiailag és funkcionálisan az alábbi három részre oszlik:

  • külsőfül: fülkagyló, hallójárat, dobhártya
  • középfül: dobhártya, dobüreg, hallócsontok, fülkürt
  • belsőfül: csiga (a hallás szerve), labirintus (az egyensúly szerve)

A külsőfül veszi fel és továbbítja a hanghullámokat a középfülhöz, ahol a dobhár­tyán rezgést keltenek. A rezgések átkerülnek a hallócsontokhoz, majd mechani­kus felerősítés után a belsőfülbe. A hallás tulajdonképpeni szerve a folyadékkal teli csiga, amely nyomásinger által ingerli a csillós sejteket, és létrehozza a hang­ingert. A hanghullámokat a koponyacsontok is elvezetik a hallószervhez. A labi­rintus különböző síkokban elhelyezkedő, folyadékkal töltött gyűrűs rendszer, amely érzékeli a mozgás- és helyzetváltoztatást.

Panaszok:

A külsőfül megbetegedései általában gyulladások, amelyek

  • fájdalommal, lázzal, a hallójárat váladékozásával járnak.

A szájüreg nyálkahártyájának duzzanata elzárja a nagyon vékony járatot, ezzel megakadályozva a nyomáskiegyenlítést a szájüreg és a középfül között.

  • fájdalmat, a dobhártya duzzanatát, halláscsökkentést okoz,
  • folyadék- és váladékfelgyülemléssel, gennyes bakteriális góc kialakulásával is járhat.

A belsőfül megbetegedéseit a középfülből átterjedő fertőzésen kívül okozhatják a hallósejteket gyakran sújtó vérellátási zavarok.

 A belsőfül megbetegedésének jelei:

  • szédülés, bizonyos hangszínekre kiterjedő halláskárosodás;
  • a hallás teljes elvesztése, állandó fülzúgás (tinnitus).

Felléphetnek ilyen panaszok akkor is, ha a hallójáratot fülzsír zárja el, akadályoz­va a különböző ingerek útját.

A kezelés módjai:

Minden esetben a betegség oka határozza meg a kezelés módját. A külső- és kö­zépfülgyulladásnál a fertőzés általános kezelésén kívül a helyi gyulladást kell csökkenteni, és szükség esetén csillapítani kell a fájdal­mat. Vitatott, szükséges-e antibiotikum alkalmazása helyi kezelésre. A fül magas lázzal járó megbetegedése és fájdalma esetén orvosi kezelés szükséges. Az eny­hébb panaszok kezelésére gyakorta elegendő a tüneti kezelés: az orr- és szájüreg ürítése, melegterápia.

Fülbetegségek kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.