Egészségügyi kérdezz-felelek

Bárányhimlő – Elkaphatom még egyszer?

Már voltam bárányhimlős. Elkaphatom még egyszer?

Igen. A szakértők régebben megegyeztek abban, hogy aki egyszer elkapta a bárányhimlőt, annál többször nem jelentkezik a lázzal, viszkető hólyagokkal járó betegség, hiszen szervezete életre szóló immunitást szerzett a varicella vírus ellen. A közelmúltban végzett kutatások szerint azonban az emberek 413 százalékánál kiújulhat az állapot, vagy, mert az átlagnál fogékonyabbak a fertőzésre, vagy, mert az első alkalommal nem termelődött szervezetükben elég antitest a teljes védettséghez. Még a védőoltás után is kialakulhat a betegség tízből egy esetben, igaz, ilyenkor rendkívül enyhe lefolyású: pár napig tart és csak néhány kiütés keletkezik.

Varicella vírusra elvégzett ellenanyagszűréssel megállapítható, hogy a gyermekkorban kapott bárányhimlő elleni védőoltás véd-e még. Ha a varicella elleni antitestek száma még magas, akkor az immunitás valószínűleg fennáll, ha alacsony, emlékeztető oltásra lehet szükség. (Magyarországon nem kötelező ez a védőoltás.)

Ha gyermekkoromban bárányhimlős voltam, felnőttként övsömöröm lesz?

Lehetséges. Idős korban, jellemzően a 85. életév előtt, az emberek körülbelül felénél alakul ki övsömör. A gyermekkori bárányhimlő után a betegséget kiváltó varicella vírus évtizedekig inaktív állapotban maradhat az idegdúcokban. Amikor az immunrendszer meggyengül, például az idős kor vagy betegség következtében, a kórokozók aktivizálódhatnak, szúró, égő érzéssel járó hólyagokat okozva. Öt övsömörös beteg közül egynél erős, tartós fájdalmat előidéző idegkárosodás is felléphet. (Szerencsére az orvos fel tud írni olyan gyógyszereket, amelyek jelentős mértékben csökkentik e posztherpeszes neuralgiának nevezett fájdalmas állapot kockázatát.)

Az övsömör kialakulásának veszélye egyénenként változó. Ha a betegség közeli hozzátartozók körében előfordul, az négyszeresére növeli a kockázatot, ha pedig kettő vagy több esetről is szó van, a rizikó 13szorosára emelkedik. Érdemes a 60 éves korban ajánlott övsömör elleni védőoltást igénybe venni, mivel az 55 százalékkal csökkenti annak eshetőségét, hogy a vírus aktiválódik, illetve ha mégis jelentkezik az állapot, mérsékli annak súlyosságát.

Lehet övsömöröm, ha beoltottak bárányhimlő ellen?

Igen. A vakcina eleve nem nyújt százszázalékos védelmet: az oltás ellenére jelentkezhet (tízből egy esetben) a bárányhimlő enyhe lefolyású formája, vagyis később kialakulhat az övsömör is. Ráadásul a kutatók jelenleg nem tudják, mennyiben biztosít immunitást övsömörrel szemben a gyermekkori bárányhimlő elleni védőoltás, hiszen annak alkalmazása csak az 1990es években kezdett elterjedtebbé válni, s az övsömör általában a hatvan év fölöttieket támadja meg.

Talán hallotta ön is azokat a véleményeket, amelyek szerint a bárányhimlő-vakcina miatt nő a 60 év fölöttiek körében az övsömör gyakorisága. A kutatók megállapították, hogy a felnőttek régebben a bárányhimlős gyerekekkel való érintkezés révén mintegy „emlékeztető oltást” kaptak a varicella vírus ellen, ma azonban olyan kevés gyerek lesz bárányhimlős, hogy a védettségnek ez a „természetes” megerősítése gyakorlatilag nem áll rendelkezésre. Ennek lehet az eredménye, hogy az övsömörös esetek száma egyre emelkedik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.