Masszázs

Orrmelléküreg-gyulladás kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Az orrmelléküregek hosszan tartó, gennyes megbetegedése súlyos fog-, szem-, arcüreg- és koponyaüregi bántalmakhoz, többek között az agyvelő és az agyhártya megbetegedéséhez vezethet. Azok a gennyes váladékkal és láz­zal járó orrmelléküreg-gyulladások, amelyek 7-10 nap alatt nem javulnak je­lentősen, feltétlenül orvosi kezelést igényelnek.

Meghatározás

Az arccsontok a homlok és a felső állkapocs területén üregeket (gör. sinus) al­kotnak, amelyek kapcsolatban állnak az orrjárattal, onnan hatol beléjük a levegő. Az orrmelléküreg falait nyálkahártya borítja, az általa kiválasztott váladék az orr­járaton keresztül távozik. Ha az orr nyálkahártyája megduzzad, elzárhatja az orr­melléküregek járatait, s lehetetlenné teszi a levegő bejutását, ill. a váladék távo­zását. A rágófogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe, aminek következtében a fogak gyulladása átterjedhet ide. De a folyamat fordítva is lejátszódhat: az arc­üreg gyulladásai a foggyökér közvetítésével fogfájást okozhatnak.

A gyakori orr­melléküreg-gyulladás okai:

  • kórokozók keltette fertőzés:
  • nehezített orron keresztüli légzéskor a melléküregek nem megfelelő szellő­zése
  • krónikus gyulladás következtében létrejött hegek

Panaszok:

A gyulladás okától és súlyosságától függően

A kezelés módjai:

Az orrmelléküreg-gyulladás enyhébb formáinál tüneti kezelést lehet alkalmazni.

Illóolajak és fizikoterápia gyors eredményhez vezetnek:

  • infrasugárzás
  • inhalálás például mentával, eukaliptusszal, kamillával
  • a nyálkahártya gyógykezelése gyógyszerekkel: ambroxol, acetilcisztein; gyógynövényekkel: mirha, citrusolaj.

A magas lázzal, ill. gennyes váladékkal járó orrmelléküreg-gyulladást az orvos belátása szerint antibiotikummal is kezelheti. Az antibiotikum-terápiát csak aller­giás tünetek jelentkezése esetén szabad a megadott idő előtt abbahagyni.

Orrmelléküreg-gyulladás kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.