Masszázs

Immungyengeség kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Hosszas, magas lázzal járó, súlyos fertőzések kezelését orvosnak kell végez­nie.

Meghatározás

A kórokozók által kiváltott fertőzések állandóan veszélyeztetik az emberi szerve­zetet. A kórokozókat és az idegen testeket egy bonyolult védekezőrendszer, az immunrendszer ismeri fel, hatástalanítja és pusztítja el. A védekezőrendszer fon­tos alkotóelemei a fehérvérsejtek (leukociták), a nyirokszervek (nyirokcsomók, nyirokedények, a lép) és a speciális fehérjék (ellenanyagok vagy immunglobu­linok).

Az immunrendszer az azonnali reakción kívül információkat tárol a kór­okozókról, és újabb támadásuk esetén aktivizálja a megfelelő védekező sejteket és ellenanyagokat. Az AIDS, az immunhiány-betegség megjelenése különösen ráirányította a figyelmet a védekezőrendszer fontosságára. Napjainkban sok em­bernek gyengül a fertőzésekkel szembeni ellenállása. Az immunrendszer az ak­tivizálás és gátlás egyensúlyán alapul. Ezt az egyensúlyt külső és belső stressztényezők zavarhatják meg.

Ezek:

  • kövérség, helytelen táplálkozás, élvezeti cikkek fogyasztása
  • stressz, kevés alvás
  • környezetszennyezés (kipufogógázok, por, növényvédő szerek, mérgek)
  • kemikáliák, színezőanyagok stb

Panaszok:

Az immungyengeség különösen a külvilággal való érintkezés kritikus helyein nyilvánul meg, így a légutakban, a gyomor-bél traktusban és a szájüregben, a hólyagban, a bőrön. Ott gyakorta hosszú lefolyású légúti megbetegedéseket, hosszadalmas húgyúti gyulladásokat, krónikus bakteriális vagy gombás eredetű gyomor-bél fertőzéseket, ismétlődő gennyes bőrbetegségeket, huzamos gombás bőrbetegségeket okoz.

A kezelés módjai:

Akut fertőzés esetén a terápiát a kórokozók fajtája és veszélyessége szabja meg. A fertőzéseknél követendő általános előírásokon kívül (kímélet, bőséges folya­dékfogyasztás, láz esetén ágynyugalom, sok alvás) az alábbi módszerekkel lehet fokozni az ellenállást:

  • helyes életmód (stressz csökkentése, relaxáció, egészséges táplálkozás)
  • mozgás, a kitartás növelése
  • Kneipp-kúra (hideg víz, hideg borogatások, pakolások)
  • ingerterápia (klímaváltozás, szauna, UV-sugárzás)
  • immunerősítő kezelések (saját vér adása, szimbiotikus irányítás)

Immungyengeség kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.