Masszázs

Köszvény tüneteinek kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Egyes gyógyszerek növelik a húgysavszintet. Ilyenek a vízhajtók, a nikotin­sav, az acetilszalicilsav.

Meghatározás

A középkorban a köszvény a kevés gazdag és ezért kövér ember betegsége volt. A jóléti társadalmakban valamennyi szociális rétegben elterjedt, gyakori beteg­ség lett, amelyben hússzor annyi férfi szenved, mint nő. A köszvény anyagcsere ­betegség, amelynek során először a vérbe, később a szövetekbe nagy mennyisé­gű húgysav kerül.

A húgysav a szövetekben kikristályosodik, és penge élességű kristályai súlyos gyulladást válthatnak ki. A betegség oka általában táplálkozási hiba, de kösz­vény! okozhat a vese funkciós zavara, a húgysav nem megfelelő kiválasztása.

Panaszok:

A betegségnek három foka van:

  • a vérben nő a húgysav szintje, anélkül hogy panaszt okozna
  • akut köszvényes roham: akut gyulladás, bőrpír, melegedés, főként a nagyláb­ujj ízületében. A roham főként bőséges étel- és alkoholfogyasztás vagy a láb ki­hűlése után következik be
  • krónikus köszvény: a húgysavkristályok lerakódása, főként az ízületekben és a bőrben, köszvényes csomók, ízületi deformáció

A kezelés módjai:

A köszvényre való hajlam örökletes, ezen nem lehet változtatni. Ezért nagyon fontos, hogy a későbbi fájdalmas rohamok és egyéb következmények elkerülé­sére betartsuk az alábbi szabályokat:

  • a testsúly normalizálása
  • az étkezési szokások megváltoztatása (nem szabad belsőségeket, hüvelyese­ket, vadat, nagy mennyiségű húst, halat és alkoholt fogyasztani)
  • a folyadékfogyasztás növelése

Az akut köszvényroham kezelésére hatásos gyógyszerek vannak:

  • gyulladásgátlók és a húgysavszintet csökkentő, a kiválasztást serkentő szerek, melyekből a megfelelőt az orvos írja elő
  • gyógynövények: colchicin, az őszi kikerics hatóanyaga.

Köszvény tüneteinek kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.