Betegségek és megelőzésük

Fáradékonyság lehetséges okai és megelőzése

Tünetek

Aki fáradt, úgy érzi, mintha kiszívták volna az erejét. Legszívesebben csak feküdne, bár nem biztos, hogy alvásra vágyik. Agya lelassul, izmait erőtlennek, tagjait ólomsúlyúnak érzi. Sokféle betegség jár többé-kevés­bé állandó fáradékonysággal, például a depresszió, a rák, a cukorbaj, a fibrozitisz (az izmokban vagy izmok körül kialakult, többnyire ismeretlen eredetű fájdalom), a szívelégtelenség, ám az emberek negyedénél az állapot hátterében nem mutatható ki egészségügyi probléma.

Tipp! Ha hetente háromszor napi húsz percet kiadós sétával, tempós gyaloglással töltünk, 65%-kal csökken a fáradékonyság.

Prevenció első körben

Jó éjszakát! Az alvás arra való, hogy a test kipihenje magát és feltöltőd­jön energiával. Aki éjszakánként nem tud aludni, forgolódik az ágyban, folyton fölkel, vagy mindig túl korán ébred, és kialvatlannak érzi ma­gát, olvassa el az Álmatlanságnál írtakat. Az erős horkolás rendszerint obstruktív alvási apnoéval jár (éjszakai visszatérő légzéskimaradás), ami a nappali fáradtság egyik gyakori oka. (Lásd még: Horkolás.)

Rendszeres séta. A tempós gyaloglás sokkal hatékonyabban és tartó­sabban javítja az erőnlétet, mint egy szelet csokoládé, kávé, „energiaital” vagy egyéb serkentőszer. Ehhez tízpercnyi séta is elég, jól kilépve. Ha pedig hetente háromszor napi húsz percet kiadós sétával töltünk, a vitalitás 20 százalékos javulását tapasztaljuk, míg a fáradékonyság 65 százalékkal csökken.

Vitaziláló reggeli.

Kutatási eredmények! A kutatók kimutatták, hogy aki rostdús reggelivel kezdi a napot, egész délelőtt éber és tevékeny. A magyarázat az lehet, hogy a rostdús táplálékot lassan emészti meg a szervezet, így a vércukor­szint lassan emelkedik, és tartósan egyenletes marad. Érdemes némi fehérjét is enni reggel – és minden más étkezéskor is.

Hogy milyen a jó, rostdús reggeli? Például pirítós vagy barna kenyér kiskanálnyi mogyoróvajjal vagy egy szelet sajttal; gyümölcs; tejjel meg­locsolt teljes kiőrlésű cereália (olyan reggelizőpehely, amelyben adagon­ként legalább 5 gramm rost van); zabkása őrölt lenmaggal megszórva. Uzsonnára pedig ne csokit vagy más édességet együnk, hanem diófélé­ket, magvakat, müzliszeletet, mogyoróvajjal megkent abonettet vagy korpás kekszet.

Vérvizsgálat. A fáradtság nagyon gyakori oka a vashiány (ami nem jár feltétlenül vérszegénységgel) és a csökkent pajzsmirigyműködés – az utóbbi azt jelenti, hogy nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon. Mindkét állapot főleg nőknél fordul elő, és csak vérvizsgálattal mutat­ható ki, tehát sokan nem is tudnak róla. Amerikában egy kimutatás szerint a nők 16 százaléka vashiányos.

Prevenció második körben

Egy kis napozás. A napfény jókedvűvé tesz és vitalizál. A napozáshoz nem kell feltétlenül kifeküdni a verőfényre, és főleg nem kell pecsenyévé süttetni magunkat.

Kutatási eredmények! Egy japán kísérletben részt vevő nők egyik csoportja félórán át napos ablak mellett üldögélt, a másik ugyanennyi időt félho­mályos szobában töltött. Az eredmény: a sütkérezők sokkal élénkebbé és tevékenyebbé váltak. A napfény aktivizálja az agy ébrenléti területeit, és csökkenti az altató hatású melatonin („alváshormon”) szintjét. Ha­sonlóan jótékony hatás várható a széles spektrumú napfénylámpáktól is.

Egy kis koffein… A koffein gátolja az altató hatású adenozin termelődé­sét az agyban. Aki tehát túl sokat kávézik, és estefelé is felhörpint egy feketét, számítson rá, hogy éjjel nem sokat fog aludni. Viszont reggeltől körülbelül délután 2 óráig nyugodtan ihatunk egy-egy kávét (ám két kávé között négy-hat óra teljen el), jótékonyan élénkít ugyanis addig, amíg arra szükség van.

…vagy egy kis borsmenta. E fűszer illóolaja kitűnően élénkít és vita­lizál, méghozzá pillanatok alatt. Bioboltban vagy patikában vegyünk borsmentaolajat, s óránként dörzsöljünk szét egy cseppet a kezünkön, vagy tegyük zsebkendőre, és szagolgassuk.

Élvezzük az életet! A magány és az unalom a depresszió melegágya, ami fáradékonyságot, tespedést, betegségeket, sőt végső soron korai elhalálo­zást okozhat. A lényeg, hogy rendszeresen kimozduljunk otthonról, és sokat legyünk olyan emberek között, akikkel jól érezzük magunkat  – testnek és léleknek egyaránt csodálatosan jót tesz az aktív társasági élet. Lépjünk be például dalárdába, sportklubba, túramozgalomba, olvasó ­vagy hímzőkörbe, vallásos közösségbe, alkotótáborba, kulturális vagy karitatív szervezetbe, városszépítő egyletbe stb. – minden jó, ami hozzá­segít, hogy ne a négy fal között, egyedül teljenek a napjaink.

Összefoglalás

Okai. Leggyakoribb oka a kial­vatlanság, de számos betegség is állhat a hátterében, például kró­nikusfáradtság-szindróma, rák, fibromialgia, cukorbetegség, szklerózis multiplex, vashiány, vérszegénység, pajzsmirigy-elégtelenség. Sokaknál a depresszió és az unalom a fáradtság kiváltó oka. Bizonyos gyógyszerek és kezelések (onkológiai betegeknél például a kemo- és sugárterápia) mellékhatásaként ugyancsak felléphet.

Figyelmeztető tünetek. Az erőnlét romlása, a vitalitás csökkenése, renyheség, tespe-désre való hajlam, figyelem-össz­pontosítási nehézség.

Új fejlemények. A mellrák gyógyításánál alkalmazott kemo­terápia mellékhatásaként tartós fáradékonyság lép fel, mely a kezelés befejezése után akár fél évnél tovább is fennállhat. Ám az oly jótékony testmozgás még a rákos betegek fáradékonyságát is hatásosan enyhíti – ez derül ki egy újabb kimutatásból, mely több vizsgálat eredményeit összesíti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.