Gyógynövények

Macskagyökér – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Macskagyökér (Valeriána officinalis) története, alkalmazott drogjai

A macskagyökér azon gyógynövények csoportjába tartozik, amelyek már az ókor óta is­mertek, és már akkor is jelenlegi indikációs területükön alkalmazták. Galénosz álmatlan­ság ellen javasolta a növényt. A népi gyógyászatban különböző idegrendszeri betegségek kezelésére (epilepszia, nyugtalanság, hisztéria stb.) alkalmazták. A tudományos kutatások középpontjában nyugtató, altató hatása és az ezeket kiváltó anyagok állnak.

Európában a drogot a Valeriána officinalis L. s.l. (Valerianaceae) szárított föld alatti ré­szei (gyökere, gyöktörzse) szolgáltatják, de ismertek más, hasonlóan hatásos rajok is (Ázsiában például a V. wallichii, a V. angustifolia). A macskagyökér évelő, 60-150 cm magas növény, amely árnyas erdőkben, nedves réteken található meg. Nevét arról kapta, hogy a gyökér jellegzetes szaga vonzza a macskákat, ezért az ősszel vagy tavasszal begyűjtött drogot elzárt helyen kell szárítani.

A macskagyökér Európában és Nyugat-Ázsiában honos, és elterjedt Észak-Amerikában is. Kedveli a patakpartokat, árkokat és mocsaras területeket, de tapasztalatok szerint a szárazabb területeket is elviseli.

A nemzetségneve Valeriána, mely a latin valere, „jól lenni” kifejezésből származhat, bár Valerius, római császárral is azonosítják a nevét, mivel ő volt az egyik, aki először használta a növényt gyógyításra. Hippokratész is javasolta használatát, már a Kr. e. 4. században. Egy piócát is haszná­ló angolszász kezelési mód része is volt a 11. században, és a középkor folyamán ezzel nyugtatták „a férfiakat, akik harcolni akartak”. Nicholas Culpeper azt javasolta, hogy főzzék a gyökerét együtt édesgyökérrel és ánizsmaggal, hogy köhögést, hurutot, himlőt, továbbá mérgező állatok és növények szúrásait és csípéseit kezeljék vele, illetve szélhajtásra is jó.

A növény nyugtatólag hatott azokra, akik a vitustáncot okozó reumás lázban szenvedtek, és hagyományosan is idegnyugtatóként, álmatlan­ság és ideges szorongás ellen használták. A két világháború folyamán a macskagyökér tinktúrát gránátnyomást kapott katonáknak adták. Hatá­sos szer, hogy a testet-lelket megnyugtassa anélkül, hogy rászoknának.

Pied Pipernek, a legendás hamelini patkányfogónak a kártevők elcsa­lásában elért sikere abban állt, hogy a patkányokat – és a macskákat vonzza a növény illata.

A Ph. Hg. VIII.-ban hivatalos szárított drog neve macskagyökér (Valeraianae  radix), ezen kívül az aprított gyökér (Valeraianae  radix minuta-ta), a gyökér alkohol-víz elegyével és vízzel készült száraz kivonata (Valeraianae  extractum hydroalcoholicum siccum és Valeraianae  extractum aquosum siccum) és tinktúrája (Valeraianae  tinctura) is megtalálható az Európai Gyógyszerkönyv 5.7 kötetében.

A gyökér és az aprított gyökér legalább 4, illetve 3 ml/kg illóolajat, minimálisan 0,17%. illetve 0,1%, valerénsavban kifejezett szeszkviterpénsavat tartalmaz. A Vtlerianae extractum hydroalco­holicum siccum minimum 0,25%, valerénsavban kifejezett szeszkviterpén savat tartalmaz, a Valeraianae  tinctura és a Valeraianae  extractum aquosum siccum esetén ugyanez az érték legalább 0,01 5%. illetve 0.02%.

  • Vessük az apró magokat sejttál­cába kora tavasszal, ne takarjuk.
  • Mikor a palánták megfelelő gyö­kérzetet fejlesztettek, ültes­sük ki.
  • Ez a fagytűrő évelő kedveli a jó vízelvezetésű, nitrogénben gaz­dag talajt. A gyökereket hűvö­sen és nyirkosán kell tartani, de teljes napot igényel a növekedés­hez. A rövid idejű elárasztáso­kat kedveli.
  • A második vagy harmadik ősszel szedhetjük fel a gyöktör­zset. Kiszáríthatjuk, és lehet tá­rolni.
  • A macskagyökér tetszetős, nagytermetű szegélynövény.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A macskagyökér hatóanyagainak azonosítása, vizsgálata napjainkban is tart. A jelenlegi álláspont szerint a központi idegrendszeri hatásért a növényben található valepotriátok (0,5-2%; valtrátok, didrovaltrátok, izovaltrátok) és ezek mctabolitjai (baldrinál és szár­mazékai), a lignánok, egyes flavonoidok, valamint a drog illóolaja (0,2-1%) együttesen telelős. A drog jelentős mennyiségű GABA-t és glutammt tartalmaz, ezek szerepe a hatás szempontjából még nem tisztázott. A növény alkaloidjai (aktinidin, valerianin, valcrin) jelenlegi ismereteink szerint nem járulnak hozzá a hatáshoz. A szárított drog kellemetlen szagát az izovalcriánsav – a valcpotriátok egyik bomlásterméke – okozza.

Kozmetika

A macskagyökér főleg fürdővíz­hez adva nyugtató hatású, egy lefekvés előtti pihentető für­dőben. A macskagyökér fürdő­olajhoz összevágott macska­gyökér leveleket adjunk leven­dulaolajhoz, és hűvös helyen hagyjuk ázni.

Csillagászat és vallás

A macskagyökér is olyan nö­vény, amelyet talizmánokba raktak, hogy vonzzák a szerel­met (afrodiziákumnak is hitték), és védelmet nyerjenek, főleg boszorkányok ellen. Úgy vélték, a fizikai erőt is növeli.

Figyelmeztetés

A macskagyökeret nem sza­bad hosszú ideig folyamatosan szedni: altatóként huszonnyolc nap után fokozatosan el kell hagyni. Kölcsönhatásba léphet az alkohollal, legyűrhetetlen álmosságot okozva.

Gyógyászat

A macskagyökér nyugtató; segít elaludni, és elő­segíti a mély, pihentető alvást. Idegerősítő hatású, csökkenti a szorongást és a stresszt. Enyhíti a fáj­dalmat, az ideges fejfájást és a szédülést, és bőrki­ütésekre, megdagadt ízületekre, visszértágulatokra testápoló készíthető belőle.

Társnövény

Gazdag foszforban, ezért a levele a komposzt érté­kes összetevője. A földigiliszták keresik a növényt, ezáltal járataikkal levegősebbé teszik a talajt, ami a kerti termények számára is hasznos. A macska­gyökértea beteges és gyenge növényekre permetez­ve elősegíti az egészséges növekedést

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A macskagyökér teáját hagyományosan mint nyugtatót, idegrendszeri eredetű emésztési panaszok ellenszerét, valamint görcsoldóként alkalmazzák. A népi gyógyászatban egyéb kórképek (epilepszia, megfázás, vaginális fertőzések, gyulladások) kezelésére is használ­ták, ezek az indikációk ma már túlhaladottak.

Preklinikai vizsgálatok

Állatkísérletekben mind a valcpotriátok és metabolitjaik, mind az illóolaj nyugtató hatása beigazolódott. A növény kivonatával és tartalomanyagaival végzett vizsgálatok eredményei a GABA-rendszeren keresztül kifejtett hatást bizonyították. A hatás módjaként a GABA koncentrációjának növelését, valamint a GABA-receptorokra való közvetlen hatást tartják.

Ujabban feltételezik, hogy a drog bizonyos flavonoidjai is fontosak a hatás szempontjá­ból, ugyanis egyes vegyületek (pl. 6-metilapigcnin) affinitást mutatnak a benzodiazepin-receptorhoz. A lignánok A, adenozinreceptor-aktiváló aktivitása is szerepet játszhat a ha­tás kialakulásában (a centrális A, és A2A adenozinreceptorok agonistái ugyanis nyugtató hatásúak, míg az antagonisták, pl. a koffein, központi idegrendszeri stimulánsok).

Egyes komponensek (izovaltrát, valtrát, valeranon) simaizomgörcs-oldó hatást mutat­tak ín vivo, az illóolaj esetén ezt csak ín vilro tesztekben figyelték meg.

Humán bizonyítékok

A macskagyökér idegrendszeri, altató hatását humán vizsgálatok bizonyítják. A klinikai vizsgálatokban placebóval vagy altatókkal hasonlították össze, amelyekben az elalvásig eltelt időt, valamint az alvás minőségét elemezték. Több vizsgálat szerint szignifikánsan hatásosabb volt a placebónál, hosszú távon pedig a szintetikus szerekhez (pl. oxazepam) hasonló mértékű hatást mutatott. A szintctikumokkal szembeni legfontosabb eltérés, hogy a macskagyökér hatása nem azonnal alakul ki, hanem csak 14-28 napos szedés után. Krónikus alvászavarban szenvedő betegek esetén jól alkalmazható.

Indikációk, adagolás

A macskagyökér nyugtalanság és ideges eredetű alvászavarok kezelésére alkalmazható. Elsősorban krónikus panaszok esetén javasolható a növény készítményeinek használata. Akut alvászavarok kezelésére (pl. tengerentúli repülőút utáni időátállás elősegítésére) a Valeriana kevésbé alkalmas szer.

Teája 2-3 g drogból készítendő, naponta többször (max. 10 g) fogyasztható. Kelle­metlen szaga miatt célszerűbb a növény alkoholos kivonatát tartalmazó készítményeket alkalmazni, bár valamennyire ezeken is érezni lehet a jellegzetes szagot. A száraz kivonat napi dózisa 500-1200 mg.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A macskagyökér biztonságos, jól tolerálható fitoterápiás szer, mellékhatás-spektruma ked­vező (enyhék, gasztrointesztinális jellegűek). Szintetikumok ill. szembeni előnye, hogy esetében nem írtak le dependenciát. Az előírtnál jóval nagyobb dózisban szívműködési zavarokat okozhat.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy fokozhatja más központi idegrendszeri depresszáns szerek (például az alkohol) hatását.

Tcratogenitást a macskagyökér esetében mindeddig nem figyeltek meg, azonban kellő humán bizonyítékok hiányában (és mivel in vitro a drog egyes anyagai mutagén hatást mu­tattak) várandósság és szoptatás alatt használata nem ajánlott. Alkalmazása kerülendő 12 év alatti gyermekek számára.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.