Orvosi tanácsok

A szuggesztió titkai, placebo hatás működése

Közismert tény, hogy a placebo – tényleges hatás nélküli gyógyszer – nagyon is valós kedvező hatást gyakorolhat egészségünkre; a jelensé­get már tudományos vizsgálatok ezrei igazolták. Sokkal kevesebbet tanulmányozták jóval alattomosabb rokonát, a „nocebohatást”, amikor a bajra való számítás jár negatív egészségi következményekkel.

Placebo hatás:

Az 1930-as években egy sámán közelgő halált jósolt az alabamai Vance Vandersnek. A férfi súlyosan megbetegedett, nem reagálta kezelé­sekre, és valóban úgy tűnt, hogy a halálán van. Orvosa végül kitalált egy történetet, miszerint találkozott a sámánnal, és kicsikarta belőle az átok tit­kát: Vanderset egy gyík falja fel belülről. Az orvos ezután meghánytatta, és felmutatott neki egy magánál rejtegetett gyíkot – a páciens pedig rövid idő alatt felépült. A történet, melynek hitelességét állítólag más orvosok is iga­zolták, jól szemlélteti a nocebohatást. Az évek során sok más olyan esetről is beszámoltak, amikor emberek meg is haltak, miután megátkozták őket.

Fejben dől el

Ma már a tudósok mind nagyobb része ismeri el a nocebohatás erejét. Egy 2012. évi német áttekintésben például az áll, hogy nagy szerepe van a gyógyszerkísérletek résztvevői körében megfigyelhető magas félbehagyási arányban – az emberek úgy gondolják, hogy a placebo, amelyet kapnak, valódi gyógyszer, ezért megjelennek rajtuk az adott készítmény lehetséges mellékhatásainak tünetei.

Kutatási eredmények! Egy olasz kutatásba laktózintoleranciában szen­vedőket és egészséges személyeket vontak be, s azt mondták nekik, hogy laktózt kapnak, amellyel a bél reakcióit kívánják vizsgálni. Az intoleránsak fele és az egészségesek negyede számolt be kellemetlen tünetekről – pedig valójában mind ártalmatlan szőlőcukrot kaptak.

Egy gyógyszerkísérlet részt­vevőjének pedig veszélyesen alacsonyra esett a vérnyomása, amikor túlada­golták az antidepresszánsnak hitt készítményt, és az érték csak azt követően normalizálódott, hogy közölték vele: hatóanyag nélküli tablettát kapott.

Napjaink „sámánjai”

Nyilvánvaló, hogy a páciens kezeléssel kapcsolatos várakozásai hatással van­nak a terápia eredményességére. A sebezhető, beteg vagy sérült személyek különösen fogékonyak a negatív szuggesztiókra, s az egészségügyi személy­zet által használt „fáj,” „kockázat” vagy „vérzés” szavaknak akaratlanul is káros hatásai lehetnek. Az orvosokat arra tanítják, hogy tekintélyt sugárzóan beszéljenek a páciensekkel, és mesterségük jelképei – a sztetoszkóp és a fehér köpeny – is ezt a benyomást erősítik ugyanúgy, ahogy a sámánok rituális öltözéke áhítatot ébreszt a gyógyító erejükben hívőkben.

Ugyanak­kor a pozitív szuggesztió ereje lehet a magyarázat néhány kiegészítő kezelés hatásosságára is, a gyógyfüvektől kezdve egészen a homeopátiáig. E mód­szerek alkalmazóinak többsége sok időt szán arra, hogy pácienseit meg­győzze a kezelés hatásosságáról. Minél jobban hisz a beteg a terápiában, az annál nagyobb eséllyel lesz hatásos.

Emelje ki a pozitív dolgokat!

Ha tisztában van azzal, hogy milyen nagy a szuggesztió ereje, az élete min­den területén hasznos lehet. Ha ellenáll a nocebónak, s a pozitívumokkal foglalkozik, azzal jót tesz egészségének, munkájának és kapcsolatainak is. Íme néhány ötlet arra, hogyan használhatja föl ezt a tudást a gyakorlatban.

Szerezzen hitelt érdemlő információt!

Mielőtt kezelésre menne vagy bevenne valamit, tájé­kozódjon róla megbízható forrásból! Az interneten elképesztő mennyisé­gű információ található, ám koránt­sem mind hiteles. Ha ön hajlamos a hipochondriára, akkor az online tá­jékozódás inkább káros lehet, mivel a nocebohatás jóval erősebben be­folyásolja a borúlátó hozzáállásúakat, mint azokat, akik kiegyensúlyozottabban viszonyulnak a világhoz.

Ügyeljen arra, hogyan reagál az önt kezelő egészségügyi szakemberek szavaira. Összponto­sítson az olyan kifejezésekre, mint „a legtöbb embernek használ ez a kezelés”, vagy „nem fog fájni”. Ugyanakkor igyekezzen helyén kezelni a negatív megjegyzéseket-„ez fájdalmas lehet”, „készüljön fel arra, hogy lassan fog felépülni”, vagy „lehet, hogy a kezelés miatt rosszul fogja érezni magát”.

Használja az elméjét!

Betegségből való lábadozás közben alkalmazzon kreatív vizualizációt a pozitív hozzáállás megőrzéséért. Ha például fájdalma van, segíthet, ha elképzeli, hogy megmasszírozzák feszülő izmait, és a melegség érzé­sére összpontosít. Vizualizáció köz­ben próbáljon a légzésére koncent­rálni, és képzelje azt, hogy a napon hever vagy egy medencében lebeg.

Maradjon pozitív! Nagyon sok bizonyíték van arra, hogy azok gyó­gyulnak a leggyorsabban, akik meg­őrzik pozitív hozzáállásukat, felelős­séget vállalnak saját egészségükért, és a felépülésre összpontosítanak.

Használja ki az érintés erejét! A kutatások szerint együttérző, gondoskodó párja, egy barát, de akár egy egészségügyi szakember érintése is igen sokféle probléma – egyebek közt asztma, ízületi gyulladás, magas vérnyomás és migrén – esetén segíthet. Az érin­téses terápiáról már bebizonyoso­dott, hogy enyhíti a fájdalmat és gyorsítja a sebgyógyulást. Még ha igazuk van is azoknak, akik szerint csupán placebohatásról van szó, végső soron az eredmény számít.

A megnyugtató érintés erősítheti a pozitív érzéseket és segítheti a gyógyulást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.