Gyors felépülés

A pozitív hozzáállás a legtöbb betegség esetén a gyógyulás tényezője!

Különösen, ha jelentős életmódbeli változtatásokra van szükség. Ráadásul a betegség alakulását/kimenetelét is nagyban befolyásolhatja azt, hogy ön hogyan éli meg saját helyzetét.

Pozitív vagy negatív?

A kutatások szerint a derűlátó szemlélet jót tesz az egészségnek. A New York-i Columbia Egyetem kutatói például nemrég azt találták, hogy a boldog emberek körében ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek. Az okokat egyelőre nem sikerült tisztázni. Talán arról van szó, hogy a pozitív hozzáállású egyének jobban kezelik a stresszes helyzeteket, csökkentve ezzel a stressznek a szervezetre gyakorolt káros hatásait, vagy talán egyszerűen csak egészségesebben élnek.

Ennek a fordítottja is igaz: azok, akik reményvesztettnek és tehetetlennek érzik magukat, vagy akik folyton külső tényezőket okolnak azért, ami velük történik, általában kevésbé képesek megbirkózni a betegségekkel.

Változtasson a gondolkodásán!

A súlyos betegségben szenvedők fokozott lelki sérülékenységének egyik fő tényezője az az érzés, hogy már nem urai a helyzetnek. A személyiségtípusán ugyan senki sem tud változtatni, de azon igen, hogy hogyan néz szembe a betegséggel. A szívbetegeknek kidolgozott rehabilitációs programok például csökkenthetik a szívinfarktuson átesettek szorongását, így nagyobb hajlandóságuk lesz mozogni, ami viszont elősegíti a gyógyulásukat. Próbálja ki az alábbi módszereket, amelyek segíthetnek elterelni figyelmét a negatív gondolatokról: Jelöljön ki gondolkodási időt!

Jegyezzük meg! Szánjon naponta kb. 15 percet arra, hogy a betegségére összpontosít ahelyett, hogy engedné a gondolatait a nap folyamán újra meg újra visszatérni erre a témára.

Éljen a mának!

Mindig csak az adott nap teendőire összpontosítson, és ne törődjön azzal, mit hozhat a jövő.

Vegye körül magát pozitív gondolkodású személyekkel!

Töltsön minél több időt olyanokkal, akik konstruktívan állnak a problémákhoz, támogatják önt és megnevettetik. Kerülje viszont a vészmadarakat, akik negatív hozzáállásukkal alááshatják törékeny önbizalmát. Gyakorolja a tudatosságot! Ez lényegében azt jelenti, hogy érzékeit minden pillanatban tudatosan használja – megfigyeli a szappan illatát a zuhany alatt, hallja a vasalóból kitóduló gőz sziszegését vagy érzi a szájába vett étel állagát, ízét.

Hogyan befolyásolja az elme a testet?

Iszonyatosan fáj a foga, de leül, hogy megnézze kedvenc vígjátéksorozatát – és egy fél órára el is feledkezik a fájdalomról. A műsor után újra kezdődik a gyötrelem. Miért van ez így? A jelenségben többféle tényező is szerepet játszik, így nem csoda, hogy az elme testre gyakorolt hatásai mind a mai napig lenyűgözik a kutatókat. Rendkívüli erőről van szó: egy amerikai kutatásból kiderül, hogy azon férfiak, akik hisznek benne, hogy az átlagosnál kisebb esélyük van a koszorúér-betegségre, háromszor kisebb valószínűséggel halnak meg szívinfarktusban és stroke-ban.

Hatásos orvosság

Az egyik legnevesebb amerikai kórház, a Mayo Klinika orvosai szerint a pozitív gondolkozás következtében:

  • javul a közérzet és a hangulat;
  • ritkább a depresszió;
  • a nehézségeket és a stresszt hatékonyabban lehet kezelni;
  • nagyobb az ellenállás a meghűléssel szemben;
  • csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata.

Placebo és nocebo

Amikor új gyógyszereket tesztelnek klinikai vizsgálatokkal, mindig vannak olyan páciensek, akik bár hatóanyag nélküli, úgynevezett placebo-tablettát kapnak, a tünetek javulását tapasztalják – mert erre számítanak. Még a placebo-műtétek is hatásosak lehetnek: régebben az anginás fájdalmat 60 százalékkal csökkentő operációt végeztek, de már felhagytak vele, mert kiderült, hogy a bőr puszta bemetszésé is hasonló arányú javulást idéz elő.

A placebo-hatás nem csak a pozitív gondolkozással függ össze

Ma már tudjuk, hogy a hatóanyag nélküli gyógyszerek is kémiai változásokat okoznak az agyban. A Torinói Egyetem professzora, Fabrizio Benedetti megállapította, hogy azon Parkinson-kóros betegeknél, akiknek enyhültek a tünetei az agyi dopaminszintje hasonló mértékben nőtt meg miután egy gyógyszerkísérlet során placebót kaptak, mint a hatóanyag tartalmú gyógyszerrel kezelt alanyok esetében.

A placebo hatás kémiai válaszreakció, amelyet a felfokozott várakozás vált ki

A reakció erejét sok tényező befolyásolja: az, hogy ki adja, mit mond a betegnek, sőt még a környezet is, ahol mindez történik. Amikor Benedetti professzor pácienseinek tudtukon kívül bizonyítottan hatásos fájdalomcsillapítót adtak, az nem használt. A New Scientist cikke szerint ennek az az oka, hogy a placebo-hatás és a hatóanyag együtt serkentik az endorfinoknak nevezett természetes fájdalomcsillapító szerek termelődését. Ugyanez igaz lehet más gyógyszerek esetében is.

Az úgynevezett nocebo hatás viszont ártalmas lehet!

A szorongás miatt a páciensek tüneteket és kellemetlen mellékhatásokat észlelhetnek magukon, mert erre számítanak. A hatás valós, mint ahogy valósak az érzések is, amelyekről az alanyok beszámolnak: az agyban mérhető kémiai változásokat mutattak ki. A nocebo gyakran megfigyelhető kemoterápiában részesülő betegek esetében. Az érintettek nagyjából egyharmada érez rosszullétet, csak mert számít rá, és egytizedük már a kezelés előtt hány. A nocebo-reakció hipnózissal vagy relaxációs technikákkal enyhíthető.

A legtöbben pontosan tudják, hogy a stressz és a betegségek kialakulása között összefüggés van. A főnöke folyamatosan szekálja, a kisbabája miatt éjjelente alig alszik, a barátnője épp egy csúnya válás kellős közepén van – és ha mindez nem lenne elég, ledönti a lábáról az influenza.

Az összefüggést tudományos vizsgálatok is alátámasztják:

Az Ohiói Állami Egyetemen végzett kutatások szerint a stresszhatás alatt állók fogékonyabbak a fertőzésekre, és a sebeik is lassabban gyógyulnak. A Brit Szívalapítvány szerint az olyan stresszes helyzetek, mint a válás vagy a munkahelyi problémák, megnövelhetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen azoknál, akiknek a családjában előfordult már a betegség.

A stressz a meglévő cukorbetegség kezelhetőségét is befolyásolhatja:

Az European Heart Journal nevű szaklap 2010-ben számolt be arról, hogy azoknál a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottaknál, akik napi 3 óránál többet túlóráztak, 60 százalékkal nagyobb volt a szívproblémák kialakulásának valószínűsége. A kutatók szerint az okok között fellelhető a magas vérnyomás, az alváshiány és a stressz.

A nevetés a legjobb orvosság!

Hogyan segítette a vidámság a rákbetegeket a gyógyulásban?

John Cremer előadó és oktató – aki a rákból lábadozóknak szervez vidám improvizációs műsorokat – ezt mondja a nevetésről: A résztvevők előbb másokat nevettettek meg, aztán maguk is nevetni kezdtek. Látni lehetett, ahogy egészen megváltozott az arcuk. A tekintetük egyre jobban csillogott, és mind többet néztek egymás szemébe. Kihúzták magukat, és magabiztosabbá váltak.

Elég sokan mondták, hogy az endorfin-termelődésnek köszönhetően valóban csökkentek a fájdalmaik. Egy nő arról számolt be, hogy az előadások után körülbelül tíz napon át biztosan kevesebb fájdalma volt, mint korábban. A súlyosan beteg vagy depressziós személyek agyában rögzült idegi útvonalak alakulnak ki. A nevetés megszakítja ezeket és újakat hoz létre.

Megint a stressz…

Úgy vélik, hogy az idegrendszert érő tartós stressz gátolja a szervezetben azoknak az anyagoknak a termelődését, amelyek serkentik és összehangolják a fehérvérsejtek működését és segítenek a betegségek elleni védekezésben – ezt nevezzük immunrendszernek.

Legyen nyugodt, legyen boldog, gyógyuljon meg!

Bár a stressz gátolhatja az immunrendszer működését és fogékonyabbá tehet a betegségekkel szemben, jó hír, hogy az elme megnyugtatása visszafordíthatja a stressz által okozott ártalmakat. Sokan találják hasznosnak a reflexológiát, a masszázst és az aromaterápiát. Érdemes lehet megpróbálkozni az akupunktúrával és a hipnózissal is.

Kell egy barát

Amikor valaki beteg vagy rosszul érzi magát, nagyon sokat használhat a barátok támogatása. Ez a segítség egyenesen felbecsülhetetlen értékű lehet, egy nagyobb műtét után hazatérve. A kutatások szerint a társaság egyértelműen kedvező hatású az egészségre.

Egy amerikai vizsgálat során például a melanomás páciensek rossz lelkiállapotának javítása céljából végzett csoportterápiás kezelések növelték a T-sejtek számát és a túlélési időt is. Akik nem részesülnek ilyen jellegű támogatásban, azoknak nagyobb valószínűséggel romlik az állapota, mint azoké, akiket család és barátok vesznek körül.

Állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy az elszigeteltség hajlamosabbá tesz a fertőzésekre. Az anyjuktól elválasztott majomkölykök – különösen ha egyedül voltak a ketrecükben – kevesebbet termeltek a fertőzések elleni harcban szükséges T-sejtekből és a vírusok elleni antitestekből. A támogatás sokféle formában érkezhet. Íme néhány ötlet: Érdeklődjön orvosánál vagy nézzen utána az interneten, hol talál olyan szervezet, amely az önéhez hasonló állapotú emberek részére szervez önsegítő csoportot.

A tagok akár a világhálón át is tarthatják a kapcsolatot egymással. A Magyar Rákellenes Liga (www.rakliga.hu) például amellett, hogy a daganatos betegségek tüneteit, jellemzőit, kezelési lehetőségeit mutatja be a honlapján, segít megtalálni a betegeknek a lakóhelyükhöz legközelebb elérhető szervezeteket is.

  • Keressen olyan internetes közösségi oldalakat, fórumokat, ahol az önéhez hasonló problémákkal küszködő személyekkel levelezhet.
  • Érdeklődjön a lakóhelye közelében működő betegsegítő csoportokról.
  • A másoknak nyújtott segítséggel önmagán is segíthet. Az önkéntes munka csökkenti a stresszt és a depressziót, sőt segíthet leszokni a dohányzásról, illetve a túlzott alkoholfogyasztásról is.

Legyen kreatív!

A kreatív hobbik élvezetesek és sikerélményt adnak, így elvonják figyelmét a betegségéről és sokat segíthetnek a stressz csökkentésében, írja ki magából! Próbálkozzon kreatív írással. Nem feltétlenül kell regényt írnia, bőven elég, ha napló formájában beszámol a tapasztalatairól.

Egy brit pszichiátriai kezelésekkel foglalkozó lap szerint „amikor a páciensek leírták traumatikus, stresszes vagy érzelmileg megterhelő élményeiket, az a testi és lelki egészségüket egyaránt javította.” Hallgasson zenét! Szakítson időt az ön által legjobban kedvelt stílusú zene hallgatására. Kimutatták, hogy akik műtétre várva maguk választottak zenét, azoknál csökkent a szorongás és kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük.

Egy 2010-es finn tanulmány pedig arról számolt be, hogy a zenehallgatás a stroke-on átesett betegek agyában olyan változásokat idézett elő, amelyek a sérült agyi funkciók javulásához vezettek. Találja meg magában a művészt! Próbálkozzon festéssel vagy szobrászkodással!

A brit Art for Health (Művészet az egészségért) című jelentés 15 közösségi művészeti projektet vizsgált meg, és az alábbi következtetésre jutott:

A művészi tevékenység nyilvánvalóan alkalmas arra, hogy jelentősen javítsa az egészségi állapotunkat, közérzetünket és életvezetésünket.

A projektek – a festéstől a foltvarrásig – segítettek a résztvevőknek abban, hogy pozitívabban gondolkodjanak, csökkenjen a magányosságuk és szorongásuk, miközben megnőtt az önbizalmuk és önbecsülésük, ami segített nekik a társas kapcsolatok kialakításában.

Környezet és hangulat

Florence Nightingale, a neves brit ápolónő az elsők közt ismerte fel, mennyire fontos a beteg környezete. Noteson Hospitals (Jegyzetek a kórházakról) című könyvében így írt: „a pácienst körülvevő tárgyak formájának változatossága és élénk színe ténylegesen segíti a gyógyulást.” Ön is sok mindent tehet azért, hogy ideális környezetet teremtsen.

  • Fény! Tartsa a függönyöket széthúzva és vágja le a lombokat az ablak előtt, hogy a fény akadálytalanul bejusson az otthonába. A természetes fény jót tesz a testnek, az elmének és a léleknek egyaránt.
  • Természet. Ha lehet, olyan helyen időzzön, ahonnan kilát a zöldbe. A vizsgálatok szerint a növények és a természet látványa csökkenti a stresszt és fokozza a pozitív érzéseket. Ha nincs kertje, vegyen szobanövényeket. Vegye körül magát a kedvenc színeivel – vásároljon néhány új díszpárnát, képet vagy takarót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.