Orvosi tanácsok

A hangulat szabályozása – jókedvűen mindennap

Az élet különböző szakaszain áthaladva – amelyek más-más erőpróbák elé állítják az embert – mindenkinek vannak jobb és rosszabb hangulatú időszakai. Néha azonban előfordul, hogy a stressz, a veszteség, az életben bekövetkezett változások vagy a családi problémák leküzdhetetlen akadálynak tűnnek, mázsás súllyal nehezednek az emberre, és minden élvezetet elvesznek az életéből. Az orvos ilyenkor is segíthet, s az ebben a fejezetben bemutatott módszerek szintén jótékony hatásúak lehetnek.

Jókedvűen mindennap

Az, hogy miként érzi magát a mindennapokban, nemcsak külső tényezőktől függ, mint a munkája vagy a családi kapcsolatai, hanem általános egészségi állapotától, veleszületett hozzáállásától és rendszeresen végzett tevékenységeitől is, amilyen egyebek között a testmozgás, az alkotó kedvtelések és a barátokkal, rokonokkal való kapcsolattartás. Az alábbiakból kiderül, milyen egyszerű lépésekkel idézheti elő hangulata kedvező irányú megváltozását.

Korcsolyázzon!

Ha kilép személyes komfortzónájából, hogy valami szokatlan dolgot tegyen, amitől kissé kényelmetlenül is érzi magát, azzal kockázatot vállal – de egy német kutatás szerint igen kedvező hatást is elérhet általa. Egész sor egyelőre ismeretlen élmény van, amely felszabadító erejű lehet és javíthatja a hangulatát. Viselhet olyan ruhát, amilyen még sohasem volt önön, vagy kipró­bálhat egy új tevékenységet – mindegy, hogy elmegy az operába vagy megismerkedik egy új sporttal.

Haznos tipp MUNKAVÁLLALÓKNAK: Nem kell jól csinálnia az újonnan megtanult dolgokat ahhoz, hogy élvezhesse hangulatjavító hatásukat

Hallgasson zenét!

A költők rengeteget írtak már arról, hogy a zene „csillapítja az el­mét, s békét hoz rá”. A tudósok most be is bi­zonyították, hogy a rendszeres zenehallgatás jó módszer a közérzet és az egészség javításá­ra, amit azzal ér el, hogy pozitív érzelmeket ébreszt és csökkenti a stressz-szintet. A tanul­mány kimutatta, hogy a kedvenc zenéiket gyakran lejátszóknak alacsonyabb a stressz-szintjük, mint azoknak, akik mások által vá­lasztott muzsikát hallgatnak – vagy egyálta­lán nem is hallgatnak zenét.

Mondjon „nemet”!

Talán úgy gondol­ja, hogy ha mindenre „igent” mond, az biz­tos út a boldogsághoz, de könnyen lehet, hogy téved. Elképzelhető, hogy hatékonyab­ban javítja hangulatát, ha megtanul „nemet” mondani – legalábbis azoknak, akik leszívják energiáit vagy olyasmit kérnek öntől, ami nem igazán szolgálja a saját érdekeit. Attól, hogy visszautasít egy kérést, még lehet jó ba­rát. Az is valószínű, hogy mások még jobban fogják tisztelni, ha hű marad önmagához. Ha tehát olyan helyzetbe kerül, ami ezt indo­kolja, egyszerűen mondjon „nemet”!

Kezdje a napot szexszel!

Így sokkal jobb lesz a hangulata, mint ha csak teával és pirítóssal indítaná a reggelt. Dr. Debby Herbenick amerikai kutató szerint a szex során oxitocin szabadul fel a szervezetben – e hormon hatására a pá­rok tagjai egész nap szeretetet és kötő­dést éreznek. Ha tehát párja legközelebb bekiabál a konyhából, hogy „Drágám, mit szeretnél reggelire?”, tudni fogja, mit válaszoljon…

Használja a hangját!

Gondoljon csak bele, milyen jó érzés volt, amikor másokkal együtt énekelve kiereszthette a hangját – akár egy kórusban, akár egy sportesemé­nyen -, és milyen sokáig megmaradt a jó érzés. Semmi akadálya annak, hogy ezt ott­hon is megtegye, és egyáltalán nem számít, hogy csodásan énekel-e, vagy reménytelenül botfülű; ha pedig komolyabban gondolja a dolgot, lépjen be egy kórusba. Akárhogy is, biztos, hogy jobb lesz tőle a hangulata.

Becsülje meg az aranyhalát!

A ked­venc állatával együtt töltött idő hatékonyab­ban enyhítheti a stresszt, mint ha problémáit családtagokkal vagy barátokkal beszélné meg, állítják a New York-i Egyetem kutatói. Amikor megsimogat egy kutyát vagy macs­kát, vagy elnézegeti az akváriumban úszkáló aranyhalat, az endorfinok – „jó közérzet” vegyületek – felszabadulását idézi elő szerve­zetében és csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Ha nyugalomra vágyik, töltsön időt kedvencével. Háziállat híján plüssállatot is simogathat, ugyanis bármilyen meglepő, annak hasonló hatása lehet.

Mosolyogjon!

Elég egyszerűen mosolyra emelnie szája sarkait, s agyát máris elönti a szerotonin – egy hangulatjavító vegyület. Ha lehan­goltnak érzi magát, ne járkáljon komor képpel – inkább mosolyogjon! Így vidá­mabb lesz a kisugárzása, és a világ is visszamosolyog majd önre.

Üsse!

A dobolás hatékony és élvezetes módszernek bizonyulhat a negatív gondola­tok elűzésére és egy pozitívabb hangulat bekapcsolására. Kutatók feltételezik, hogy a dobolás segíti a szervezet ellazulását, a hang­rezgések pedig serkentő hatásúak. Az asztalon való dobolásnak ugyanilyen hatása lehet, de még jobb, ha beiratkozik egy hetente ta­lálkozó dobcsoportba, mert az összetartozás érzése valószínűleg még jobb kedvre deríti.

A dobolás ellazítja testét és javítja hangulatát.

Igyon… vizet!

Hasznos tipp: Tudta, hogy amikor rossz a kedve, a vízivás javíthatja a hangulatát?

A módszer megszünteti a kiszáradás okozta fejfájást is. Ha pedig mindennap sok vizet iszik, az hatékonyan kimossa szervezetéből a méreganyagokat, a sejtjei pedig szépen ki­gömbölyödnek tőle, így jobban fog kinézni és jobban is fogja érezni magát, íme, néhány konkrét tanács.

  • Próbáljon naponta nyolc pohár vizet in­ni (akár buborékosat, akár buborékmenteset), és valószínű, hogy hamarosan a hangulata is fölpezsdül.
  • Dobja fel a közönséges vizet egy szelet citrommal vagy lime-mal, egy darabka frissen vágott gyömbérgyökérrel vagy egy mentaágacskával.

Fordítson hátat az egésznek!

A Michigani Egyetem kutatói azt találták, hogy azok a szívbetegek, akik négynapos spirituális elvonuláson vettek részt, azonnal jobb hangulatúvá váltak. Ott olyan tevé­kenységeket folytattak, mint a naplóírás, a meditáció, a dobolás, az irányított vizuali­záció és a szabadtéri játékok. Ha borús a han­gulata, találjon egy szabad hétvégét, és próbálja ki, milyen hatása van egy ilyen programnak a kedvére és a szemléletére.

Több B-t!

A halak és zöldségek fogyasztá­sa nemcsak a testet táplálja, hanem a hangu­latnak is jót tesz: nagy mennyiségben tartal­maznak ugyanis B-vitaminokat, amelyekről a tudósok ma már úgy gondolják, hogy segí­tenek a szervezetnek a szerotonin nevű, hangulatjavító hatású agyi vegyület előállí­tásában. A kagylók és rákok, a zabpehely és a búzacsíra mind kiváló B-vitamin-forrás. Ügyeljen hát arra, hogy a garnéla, a zabkása, az élesztőkivonat és a zöld színű levélzöldsé­gek rendszeresen szerepeljenek étrendjében.

Foglalkozzon a jelennel!

Ha az „itt és most”-ra összpontosít, azaz a tudatosságot gyakorolja, az hatásos lehet a szorongás és a depresszió ellen. a módszer alapelve, hogy ha a jelen pillanat érzéseire és észleléseire fordítja minden figyelmét, úgy könnyebben el tudja engedni a múlthoz vagy a jövőhöz kapcsolódó aggodalmait. Ha ezt napi fél órán át gyakorolja, stressz-szintje látványosan csökkenhet, s így sokkal jobban meg tud birkózni az élet nehézségeivel. A tudatosság módszeréről könyvekből, csoportos foglalko­záson vagy az interneten tudhat meg többet.

Hiszi, vagy sem: Dánia: a legboldogabb nemzet!

Ezt valószínűleg nem gondolta, ha látott már az országból származó, borongós hangulatú filmeket, de a holland Erasmus Egyetem Boldogság Világadatbázisa sze­rint a dánok a legboldogabbak az egész világon; aztán szorosan a nyomukban vannak a máltaiak, a svájciak, az izlandiak és a kanadaiak.

Élvezze az élet örömeit!

Összpontosítson a leszedett virág frisses­ségére vagy arra, ahogy a nap sugarai elárasztják a pázsitot. A pszichológusok szerint az átélt szép pillanatokról készített mentális felvételek segíthetnek hangulata javításában, amikor rossz a kedve.

Segítsen egy öleléssel!

Ha támogatása kifejezéseként megölel valakit, az ugyan­olyan örömet szerezhet önnek, mint a csoko­ládéevés, a szex vagy a pénz érkezése, állítják amerikai kutatók. Agyi felvételek alapján ki­mutatták, hogy amikor támogatást nyújtunk valakinek, agyunk jutalmazással összefüggő területein megnő az aktivitás. Ez arra enged következtetni, hogy mások segítése nemcsak a fogadó félnek, hanem a támogatást nyújtó­nak a hangulatára is jó hatással lehet. Ha te­hát legközelebb találkozik valakivel, akire rá­férne egy nagy ölelés, ne habozzon!

Menjen masszázsra!

Az ismerten fájda­lomcsillapító hatású, megnyugtató masszázs a rossz kedvet is elűzheti, áll egy tajvani cikk­ben, amely más kutatások eredményeit elem­zi. A masszázs enyhíti a stresszt és ellazítja az izmokat, emellett jó kapcsolatot épít ki a masszírozó és a masszírozott között, aminek hatásaként „kötődési hormon”, azaz oxitocin szabadul fel. Akár hivatásos masszőrhöz megy, akár a párját vagy egy barátját kéri meg háta „megdögönyözésére”, az eredmény ugyanaz lesz: jobb hangulat, természetesen.

Szabaduljon meg a szeméttől!

A fö­lösleges dolgok eltakarítása nemcsak az ott­honát tisztítja ki, hanem a fejét is. Ha a fel­adat túl nagynak tűnik, a titok nyitja az, hogy kicsiben kell kezdeni. Gondolja át igen alaposan, milyen tárgyak foglalnak el helyet az otthonában: vannak olyan bútorai, eszkö­zei vagy ruhái, amelyekre egyáltalán nincs szüksége? Próbálja alkalmazni az alábbi sza­bályt: ha valami nem teszi jókedvűbbé, vagy nem használta, illetve hordta az elmúlt 12 hónapban, akkor bizony ideje kidobni.

Hasznos tipp: A régi ruhák kidobása nemcsak a szekrényét, tisztítja ki, hanem a fejét is.

Ássa elő a régi nyaralási fotókat!

Miért szokott általában jókedvű lenni, ami­kor vidám emberek veszik körül? És miért ér­zi magát levertnek, amikor a párja rossz han­gulatban van? Az ok egyszerű: a hangulat ragadós. Kutatók megállapították, hogy elég mosolygós arcokat ábrázoló képeket nézeget­ni, s már attól is megnő a nyugalommal és éberséggel összefüggő agyhullámok szintje. Legközelebb, ha borús a hangulata, vidítsa föl magát kedvenc nyaralási fotói nézegetésével.

A mosolygós arcokat ábrázoló képek önt is jobb kedvre deríthetik.

A siker 22 titka – ismerje meg most!

1. Nappal jobb a kedvünk

Napos időben vidámabbnak érezzük ma­gunkat – de miért is? A szembe kerülő fény elektromos jelzéseket küld az agyba. Ezek aktivizálják a hangulat szabályozá­sában is szerepet játszó hypothalamust – s minél több a fény, annál derűsebb lesz a kedvünk. Gondoskodjon arról, hogy otthona és munkahelye is a lehető legtöbb nappali világosságot kapja. Ha túl sötét helyen kell rendszeresen hosszabb időt töltenie, ott használjon nap­fényizzókat vagy akár egy fénydobozt, hogy hozzájusson napi „fényadagjához”.

2. Kényeztesse magát csokoládéval!

Abból, amit igazán szeret, nagyon jót tehet egy kevés – különösen, ha egy kocka csokolá­déról van szó. Számos tanulmány igazolta már, hogy ez a csábító finomság a hangulatot is nagyszerűen javíthatja. A kakaó egyik vegyületéről, a teobrominról úgy gondolják, hogy növeli a szervezet saját hangulatjavító hormonjainak, az endorfinoknak a szintjét. Ha ez a hatás a cél, válasszon jó minőségű, legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét (azzal ráadásul sok magnéziumot is juttat a szervezetébe).

3. Dicsérjen meg valakit!

A negatív megjegyzések hatása jól ellensúlyozható pozitívakkal – ezt mindenképp érdemes ész­ben tartani, amikor családtagjaival, barátai­val vagy munkatársaival beszélget. Átlagosan három pozitív megjegyzés kell egy negatív vélemény vagy kritikus megjegyzés hatásai­nak semlegesítéséhez. Javítsa saját hangula­tát is azzal, hogy nem fukarkodik a dicsére­tekkel, és próbáljon minél több időt tölteni olyan emberek társaságában, akik az élet po­zitív oldalát hangsúlyozzák és képesek élvez­ni az életet.

4. Mozogjon – egy keveset!

Köztudott, hogy a testmozgás segíthet elmulasztani a rosszkedvet. Ám ha a futógépen való gyaloglásnak már a puszta gondolata is elég ahhoz, hogy hangulata mélyrepülésbe kezd­jen, akkor itt egy titkos tanács: nem kell órákat töltenie az edzéssel. Már heti 20 perc intenzív testmozgás – a kocogástól a házi­munkáig bármi megteszi, ami kissé megizzasztja – elég ahhoz, hogy újra szárnyaljon a hangulata.

Már öt perc „zöld környezetben” végzett könnyű testmozgás is javíthatja hangulatát és önbecsülését

5. Egyen pulykát – és gyalogoljon!

A pulykasült utáni séta vidámabbá teheti. Kanadai kutatók megállapították, hogy a testmozgás növeli a pulykahúsban lévő triptofán felszívódását – és ez az aminosav összefüggésben áll az ellazult állapottal. Jó triptofánforrás még a fejes saláta és a tej is. Egyen pulykás szendvicset salátával, s igyon rá egy pohár tejet, hogy maximálisra növelje a mozgás hangulatjavító hatását.

6. Lássa az összképet!

Ha tegnap valami rossz történt, ma min­den baljóslatúnak és reménytelennek tűnhet – de ennek nem kell így lennie. Lépjen hátra egyet, és tegye föl magának a kérdést: milyen lesz a helyzete egy hét, egy hónap, egy év vagy öt év múlva? A legtöbb esetben hamar rájön, hogy ag­gályai ilyen összefüggésben már nem is olyan fontosak.

7. Ápolja kapcsolatait!

Barátai és család­tagjai néha az őrületbe kergethetik ugyan, mégis nagyon fontosak érzelmi egyensúlya megőrzéséhez – ezt kutatások is igazolták. Egy, az amerikai Illinoisi Egyetemen 2002-ben készült tanulmány megállapította, hogy a legboldogabb és legkevésbé stresszes diákok tíz százalékának kifejezetten erősek voltak a családi és baráti kötelékei, igen fontosak voltak számukra ezek a kapcsolatok.

8. Ússzon a szabadban!

Az edzőtermi munka is jót tesz a szervezetnek, a szabadban végzett edzés viszont a hangulatot és az ön­becsülést is javítja, állítják az Essexi Egyetem kutatói. Tanulmányuk szerint a kedvező hatás már öt perc „zöld” testmozgás után is érezhető volt; az önbecsülést a könnyű moz­gások javították a leginkább, míg a jobb han­gulat szempontjából a könnyű és az erőteljes tevékenységek is hatékonyak voltak. Sokféle módon végezhet hangulatjavító mozgást a szabadban, például gyalogolhat, kerékpá­rozhat, vitorlázhat, lovagolhat, kertészkedhet vagy úszhat a tavakban és folyókban, esetleg a tengerben.

9. Jöjjenek össze!

A barátokkal együtt végzett tevékenységek örömteli érzéseket kel­tenek, mondják a pszichológusok. Mindegy, hogy beszélget, kertészkedik, főz vagy vásá­rol: ha barátaival együtt végzi az ilyen és egyéb fajta tevékenységeket, az jót tesz a hangulatának. Az is nagyszerű, ha az érdeklődési köre vagy tevékenységei révén másokkal is találkozik és új barátokat szerez.

10. Hajoljon hátra!

Amikor kutatók meg­vizsgálták a különböző jógapózok hangulatra gyakorolt hatását, arra a megállapításra jutot­tak, hogy a derűsebb kedv szempontjából a hátrafelé hajlás a legelőnyösebb. Lépjen be egy környékbeli jógacsoportba, és az ott vég­zett gyakorlatoktól sokkal jobb kedve lesz.

11. Megnyugvás a csészében

Ha legköze­lebb valaki azt javasolja, hogy idegei meg­nyugtatásához igyon egy csésze teát, érdemes hallgatnia rá. A kutatásokból úgy tűnik, hogy a tejjel fogyasztott közönséges fekete tea csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Napi három csésze már elegendő a stresszcsökkentő hatás kihasználásához.

12. Menjen a napra!

A napfény nélkülöz­hetetlen a D-vitamin előállításához – amely a legújabb kutatások szerint a hangulatot is javíthatja.

Kutatási eredmény: A Massachusettsi Egyetem kutatói menopauzán már túl lévő nők egy csoportját tanulmányozva megállapították, hogy a leg­alacsonyabb D-vitamin-szintűeknek volt a legnagyobb kockázatuk a depresszióra. A szakemberek által javasolt D-vitamin-szint eléréséhez derűs időben 11 és 15 óra között, amikor a Nap a legmagasabban jár, napi 10 percet kell napsütésben tölteni, fényvédő szer nélkül.

Bőrének minél nagyobb hánya­dát érik a napsugarak, annál jobb. Ha világos a bőre, akkor ennél rövidebb időt töltsön a napon, ha sötét bőrű, tovább is napozhat. Ám ha lényegesen hosszabb ideig akar „nap­fürdőzni”, válassza inkább a biztonságos dél­előtti és délutáni időszakokat, amikor keve­sebb az UV-sugárzás.

13. Segítő gyógynövények

Az orbáncfűről számos tanulmány kimutatta, hogy segít az enyhe és mérsékelt depresszió leküzdésében. Ha szeretné kipróbálni, kövesse pontosan a csomagoláson leírt utasításokat. Tudnia kell, hogy ez a szer fokozhatja a napfénnyel szem­beni érzékenységet. Amennyiben más gyógy­szereket is szed, előzőleg feltétlenül egyeztes­sen orvosával, mert az orbáncfű csökkentheti egyes készítmények hatásosságát.

Hiszi, vagy sem! Hangulatfestés

Az is hatással lehet a hangulatára, hogy milyen színűre festi otthona falait. Válassza a kéket, ha nyugodt hangulatot kíván teremteni, a sárgát, ha a vitalitást akarja hangsúlyozni, a zöldet, ha kiegyensúlyo­zottságra vágyik, és a narancssárgát, ha szeretne sokszor vidám lenni.

14. Tanuljon meg játszani!

Ötéves korá­ban az édesanyjához szaladt, hogy tanácsot kérjen, mi legyen a következő, amit csinál – de nemcsak a gyerekeknek fontos, hogy el­tereljék figyelmüket az unalomról, hanem a felnőtteknek is. Ha tehát újra megtanul játszani, a hangulata is jobb lesz mindaddig, amíg az adott játék le tudja kötni. Próbálkoz­zon például kirakókkal, festéssel, kertészke­déssel, modellezéssel vagy éppen fényképei rendszerezésével.

15. Egyen szardíniát!

Könnyen lehet, hogy az is javíthatja a hangulatát, ha eszik egy adag, az agyának is „ízlő” ételt – például olajos húsú halat. Finn kutatók kiderítették, hogy azok, akik heti egynél kevesebbszer esz­nek olajos húsú halakat, nagyobb valószínű­séggel válnak depresszióssá, mint az ilyen ételt gyakrabban fogyasztók. E halak húsa igen gazdag ómega-3 zsírsavakban, amelyek a vizsgálatok szerint nélkülözhetetlenek az egészséges és jókedvű agyhoz. A kutatók azt mondják, hogy ha hetente háromszor eszünk olajos húsú halat, az javíthatja a hangulatun­kat. Egyen tehát friss tonhalat, makrélát vagy lazacot – vagy például szardíniás pirítóst.

16. Fogyasszon barna rizst zöldségek­kel!

A gyorsan emésztődő ételek – például a burgonya vagy a fehér tészta – lassabban le-bomlókra cserélése igen nagy hatással lehet a hangulatra. A gyors emésztés ingadozó vér­cukorszinthez vezet, ami viszont szeszélyes hangulatváltozásokat okozhat. E váltakozó csúcs- és mélypontok elkerülésének az a leg­jobb módja, ha olyan ételeket fogyaszt, amelyekből lassabban szabadul föl az ener­gia. A módszert alacsony GI- (glikémiás in­dex) diétának nevezik. Ilyen szempontból megfelelő választásnak számítanak például a hántolatlan gabonafélék, mint a barna rizs, valamint a hüvelyesek és az egyéb olyan zöldségfélék, amelyek lassan lebomló szén­hidrátokat tartalmaznak.

Hiszi, vagy sem: A szomorú filmek boldoggá tehetik!

Kutatási eredmény: Erre a meglepő felfedezésre jutottak az Ohiói Állami Egyetem kutatói. Ha meg­néz egy tragikusan végződő szerelmi történetet, az elszomoríthatja ugyan, ám ez szakemberek szerint egyúttal arra kész­teti, hogy eltűnődjön saját kapcsolatain és többre értékelje őket – s ennek hatásá­ra végül valószínűleg elégedettebb lesz a sorsával.

Ami tehát negatív élménynek tűnik, az boldogabbá teszi az embereket azzal, hogy figyelmüket életük pozitív oldalára irányítja.

17. Használja ki a virágok erejét!

A Bach Elsősegély Cseppek igen kedveltek az érzelmi válsághelyzetekben, és sokan állítják, hogy a szer nagyon hasznos számukra. Ám talán nem tudja, hogy vannak más, virág alapú készítmények is, amelyek a módszer hívei szerint nyugtató és hangulatjavító hatásúak lehetnek. Íme néhány:

  • bükk az állandó bűnbakkeresés ellen,
  • vackor az önutálat megszüntetésére,
  • szil a túlzott felelősség érzésének meg­szüntetésére,
  • kövirózsa rémület és félelem ellen,
  • sárma sokk esetére.

Tegyen a választott szerből két cseppet egy pohár vízbe, és igya meg az oldatot. Ezt na­ponta négyszer kell megtenni – s talán hasz­nálni is fog.

18. Táncolja ki magából a rosszkedvet!

A tánc a legújabb antidepresszáns – és az egészségének is jót tesz. Brit, német és ameri­kai kutatók megállapították, hogy a táncolás több okból is javítja az ember hangulatát: a testmozgás emeli a hangulatjavító hormo­noknak, az endorfinoknak a szintjét; egy új készség elsajátítása növeli az önbizalmat; és a tartós összpontosítás megszakítja azokat a gondolkozási sémákat, amelyek hozzájárul­nak a szorongáshoz és a depresszióhoz. Tán­coljon otthon vagy iratkozzon be egy tan­folyamra, s meglátja, jobb lesz tőle a kedve.

Hasznos tipp: Kitáncolhatja magából a gondjait s még az egészségének is jót tesz.

19. Lásson vöröset!

Nem véletlen, hogy az örömteli eseményekről „piros betűs ünne­pekkel” emlékezünk meg. A vörös a legélén­kebb, legragyogóbb szín, és a színterapeuták szerint a hangulat javítása terén is a leghatá­sosabbak egyike. Amikor legközelebb úrrá lesz önön a rossz hangulat, próbáljon valami vöröset viselni. Azt is gondolja át, nincs-e otthonában olyan hely, ahol jól mutatna az élénkvörös festék vagy egy-két ilyen színű kiegészítő. Még az is lehet, hogy mostantól az lesz a kedvenc helye: csak üldögél ott, s közben egyre jobb lesz a kedve.

Hasznos tipp:Egy vidám vörös folt az otthonában nemcsak a látványt dobhatja fel, hanem a hangulatát is.

20.Tervezzen utazást!

Egy nyaralás meg­tervezése éppolyan jót tehet a hangulatnak, mint maga a nyaralás, állítják brit kutatók. A Surrey-i Egyetem munkatársai azt találták, hogy a közelgő nyaralásukat váró személyek sokkal elégedettebbek az élettel általában, ke­vesebb negatív érzésük van, és összességében pozitívabb hozzáállásúak. Maguk a nyaralás­tervezők pedig arról számoltak be, hogy elé­gedettebbek családjuk pénzügyeivel és egész­ségével, mint azok, akik nem kapcsolnak jó előre „nyaralási üzemmódba”. Szúrjon tehát tűt a térképre, és kezdjen el a következő uta­zásán gondolkozni.

21. Költsön élményre!

Ha vesz egy új ru­hát vagy valamit az otthonába, az átmeneti­leg feldobhatja ugyan, de a hatás nem lesz tartós. Sokkal maradandóbb javulást érhet el a hangulatában azzal, ha pénzét inkább vala­milyen felemelő élményre költi, vélik ameri­kai kutatók. Felejtse el azt a kirakatban látott cipőt, és vegyen inkább koncertjegyet, vagy fizessen be egy hétvégi programra.

22 Szeresse magát!

Már annyi elég lehet ahhoz, hogy hangulatát átbillentse a pozitív oldalra, hogy jó dolgokat mond magának önmagáról. A kutatások szerint önmagunk elfogadása és szeretete alapvető fontosságú a boldogsághoz. Csupán annyit kell tennie, hogy kigondol néhány egyszerű mondatot, amely jó eséllyel elősegíti a jó közérzetét. Próbálkozzon saját magára vonatkozó kedvező kijelentésekkel, például a követke­zőkhöz hasonlókkal.

  • Amikor mosolygok, az emberek vissza­mosolyognak rám.
  • Jó a kedvem, és minden napom is jó.

Ügyeljen arra, hogy a mondatok jelen idejűek legyenek, ne pedig a jövőre vonat­kozzanak, és hogy kifejezzék tettei előnyeit és az azokból eredő érzéseket. Ismételgesse magában ezeket a pozitív kijelentéseket, s több esélye lesz a jó hangulatra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.