Orvosi tanácsok

A termékenység javításának titkai

A társadalmak világszerte alkalmaznak különféle népi gyógymódo­kat a termékenység fokozására és a várva várt gyermekáldás elő­segítésére. A kínai orvoslás egyes kezelései több mint 2000 évesek, a tudósok pedig egyre több természetes megoldásról bizonyítják be, hogy valóban hatásosak lehetnek, férfiak és nők esetében egyaránt.

A világ kultúrái sokféle módon, egyebek közt jelképekkel, rituális táncok­kal és az isteneknek ajánlott áldozatokkal próbálták befolyásolni a nők termékenységét. Ezek legtöbbje rég feledésbe merült, de a gyógyfüvészek még ma is ajánlanak néhány ősrégi megoldást (lásd szemközt).

Többirányú megközelítés

Bár a modern orvostudomány számos, igen hatékony módszert dolgozott ki a terméketlenség rengeteg lehetséges okának kezelésére, ezek az eljárá­sok olykor igen költségesek és sok stresszel járnak. Jó néhány pár ezért előbb kíméletes, természetes stratégiákkal próbálkozik – és ezek némelyike bizonyítottan hasznos kiegészítője lehet a hagyományos megoldásoknak.

Kutatási eredmények! Egy 2010-ben zajlott vizsgálat során például, amikor a méhen belüli inszemináción áteső nőket akupunktúrával és kínai gyógynövényekkel is kezelték (köztük kínai lestyánnal és fehér bazsarózsával), lényegesen nagyobb eséllyel fogantak meg, mint azok a nők, akiken a kiegészítő mód­szerek nélkül végezték az inszeminációt. A siker talán a méh fokozottabb vérellátásának és a jobb hormonegyensúlynak volt köszönhető.

Természetesen a termékenységért

Az alább javasolt természetes módszerek egyes esetekben segíthetnek a ter­mékenység javításában. Mielőtt azonban megpróbálkozna valamelyik mód­szerrel, feltétlenül kérje orvosa tanácsát, és bármilyen mellékhatás jelentke­zik, azonnal hagyja abba a kezelést!

Méhpempő A méhkaptárokban a királynőt vitaminokban, amino­savakban és ösztrogénszerű hormo­nokban gazdag méhpempővel ete­tik, hogy serkentsék petetermelését. Kínában a méhpempőt ősidők óta használják a termékenység javítására – mindkét nem tagjainál.

Szibériai ginszeng a kínaiak több mint 2000 éve használják a szibériai ginszenget a termékeny­ség javítására. a növény gyökeréből készített táplálékkiegészítőt gyakran használják azok kezelésére, akik a teherbe esés sikertelensége okozta stressz miatt válnak terméketlenné. Ez mindkét nem esetében előfordul­hat. a készítmény emellett segíti a menstruációs ciklus szabályozását és az embrió beágyazódását is.

Cink és folsav A cink kulcsfon­tosságú a tesztoszteron és a sper­miumok termeléséhez, a folsav pe­dig fokozza hatásosságát. Holland kutatók megállapították, hogy a na­pi 66 mg cinket és 5 mg folsavat szedő férfiak spermiumszáma 26 hét alatt 74 százalékkal növekedett. a cink legjobb forrásai a húsok, a halfélék, a tojás, a tejtermékek, az olajos magvak és a lencse. a zöld színű levélzöldségek és a hántolatlan gabonafélék gazdagok folsavban.

barátcserjebogyó a barátcserje (Vitex agnus-castus) termése a Föld­közi-tenger környékén régóta hasz­nált termékenységfokozó szer. Német és cseh vizsgálatok szerint a bogyók szedése segít a menstruá­ciós ciklus szabályozásában, egyen­súlyba hozza a nők ösztrogén- és progeszterontermelését, és serkenti a peteérést.

Magok és olajos magvak a kí­nai orvoslás napraforgó- és tökmag adásával növeli a spermiumok elő­állításához szükséges arginin nevű aminosav bevitelét az alacsony sper­miumszámú férfiak esetében, jó argininforrás a paradió is, amely gazdag az egészséges spermiumok termelését segítő szelénben is.

Vitaminok a c-vitamin növeli a nők progeszteronszintjét és serkent­heti a peteérést – nagy adagban szedve viszont gátolhatja azt. Az E-vitamin fokozhatja a spermiu­mok mozgékonyságát – és a hatása még erősebb, ha a vitamin mellett Q10 koenzimet is szednek. A B12-vi-tamin növelheti a spermiumszámot és a spermiumok mozgékonyságát.

Málnalevéltea Az európai, kínai és amerikai nők a terhesség idején hagyományosan málnalevélteát it­tak, mivel erősíti a méhet és fokozza nyálkahártyájának vérellátását, ami elősegíti az embrió beágyazódását és csökkenti a vetélés kockázatát.

Ájurvédikus megközelítések

A hinduk jógával, étrenddel és gyógynövényekkel kezelik a termé­ketlenséget. A jóga erősíti a meden­cetájékot és javítja a méh vérkerin­gését. A spermiumtermelést fokozó és a fogantatást elősegítő hatásúnak tartott élelmiszerek a biogyümölcsök és -zöldségek (különösen a spárga és a brokkoli), a tej, a tejberizs, a mangó, a datolya, az édeskömény és a kurkuma. A gotu kola nevű gyógynövényt a nemi szervek vérke­ringésének serkentésére használják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.