Orvosi tanácsok

Jobb szexuális élet

A mindennapok stresszei és feszültségei gyakran a hálószobában is éreztetik hatásukat. Szerencsére sok olyan stratégia van, amely segíthet megőrizni aktív és egészséges szexuális életét anélkül, hogy gyógyszerekhez kellene folyamodnia. Ha pedig jó általános egészségi állapotnak örvend, semmi sincs, ami megakadályozhatná abban, hogy idős korában is élvezze a szexet.

Hozza rendbe pénzügyeit!

A pénzzel kapcsolatos aggodalmak előkelő helyen áll­nak azoknak a stressztényezőknek a listáján, amelyek árthatnak szexuális életének. Egy 2011-es felmérésben a megkérdezett brit pá­rok a pénzügyek miatti aggodalmakat, a több munkát, valamint a munkahelyi kötelezett­ségekre és a gyerekekre szánt idővel való zsonglőrködést említették a kevesebb szex fő okaiként. A pénzügyek miatti idegeskedés különösen rossz hatással volt a férfiak libidó­jára. Ha egyensúlyba hozza a bevételeket és a kiadásokat, az jót tehet szexuális életének.

Hiszi, vagy sem!: „Szerelemhormonnal” a merevedési zavar ellen

Amerikai tudósok azt vizsgálják, alkalmas lehet-e az oxitocin nevű hormon a mere­vedési zavar kezelésére. A „szerelem­hormonnak” is nevezett vegyület férfiak­ban és nőkben is termelődik a szexuális együttlét alatt, az anyákban pedig szülés­kor és szoptatás közben is. A kutatásokból úgy tűnik, fontos szerepe van a kötődés érzésének kialakításában.

Fűszerezze meg! Az emberek évszáza­dok óta használnak afrodiziákumokat a sze­xuális étvágy és élvezet fokozására, jóllehet tudományos bizonyítékok sokáig nem létez­tek azok hatékonyságára. A 21. századi kuta­tók e téren is egyre több eredményt érnek el.

  • Kávé: Egy csésze kávé nemcsak frissítőleg hat, hanem a szervezet dopaminszintjét is megnöveli, márpedig ez az idegi ingerület­átvivő anyag kapcsolatban áll az agy gyö­nyörrendszerével. Azáltal is fokozza a szexuá­lis élvezetet, hogy serkenti a vérkeringést, ami a férfiak és a nők esetében egyaránt nél­külözhetetlen az orgazmushoz.
  • Ginszeng: A ginszenggyökér állítólag ősidők óta segíti a férfiak merevedését. Mielőtt kipróbálná, kérje orvosa tanácsát!
  • Sáfrány: A legenda szerint Kleopátra is előszeretettel használta fürdővizében a sáf­rányt, amely a világ egyik legdrágább fűszere. Úgy tartják, hogy ételekhez adva segít a me­revedési zavarokon, és a nők ösztrogénszintjét is növelheti.
  • Ginkgo biloba: Ennek az ősi fafajnak a le­veleit a gyógynövényszakértők sokféle célra használják, egyebek közt a vérkeringés ser­kentésére, ami javíthatja a hímvessző vér­ellátását, és ezzel segíthet a merevedési problémákon. Tudnia kell azonban, hogy a szernek többféle mellékhatása lehet, pél­dául hasmenés vagy ingerlékenység.

A Kleopátra által is kedvelt sáfrány fokozhatja a libidót.

Meglepően egyszerű: Eddze medencefenekét a jobb szexért!

A medencefenék izmainak Kegel- vagy medencefenék-gyakorlatokkal való erősítése sokat javít a szexuális kielégülé­sen, és a nők esetében az orgazmus eléré­sét is megkönnyíti.

A gyógyszer az oka?

A merevedési za­var a brit férfiak mintegy 10 százalékát érinti – és különösen gyakori az 50 év felettiek kö­rében. Ez a gyakori rendellenesség sokszor olyan, vényköteles gyógyszerek mellékhatá­sa, amelyek akadályozzák az idegi jelzések hímvesszőbe való eljutását. a leggyakoribb „bűnösök” a magas vérnyomás és a szív­problémák kezelésére használt béta-blokko­lók, az allergiára szedett antihisztaminok, valamint az antidepresszánsok. Ha ön mere­vedési zavarral küszködik, kérdezze meg or­vosától, nem szedhetne-e más, ilyen mellék­hatás nélküli készítményt.

Ne aggódjon a szíve miatt!

A legtöbb ember esetében az orgazmus legfeljebb akko­ra valószínűséggel okozhat szívrohamot, mint ha felsiet néhány emeletnyit a lépcsőn, vagy eltölt fél órát az edzőteremben. Próbál­jon tehát nem idegeskedni a szex miatt ak­kor sem, ha valami nincs teljesen rendben a szívével! Ilyen állapotban rendkívül fontos, hogy jó kondícióban legyen és aktív marad­jon, s így képessé váljon a legkülönfélébb megerőltető tevékenységekre – akár a háló­szobában, akár azon kívül. Sőt vannak arra vonatkozó bizonyítékok is, hogy a rendszeres szex jót tehet a szív egészségének.

Csak orvosi tanácsra szedjen gyógy­szert!

Nem okos dolog merevedési zavar elleni gyógyszereket, például szildenafilt szedni úgy, hogy előzőleg nem kéri ki orvosa tanácsát. A szakember majd elmagyarázza, hogyan szedhető a szer biztonságosan.

Használjon megfelelő készítményt!

Csakis erre a célra gyártott hüvelysíkosítót alkalmazzon! Az olajat tartalmazó termékek, mint a babaolaj vagy a vazelin, gyorsan meg­rongálhatják, vagy akár feloldhatják a gumi óvszert, amely így hatástalanná válhat.

Bújjon csak oda!

Ami a hosszú távú kapcsolatokkal való elégedettséget illeti, ta­lán meglepő, de a férfiaknak nagyobb szük­ségük van az összebújásra, mint a nőknek. A Kinsey Intézet amerikai heteroszexuális párok körében végzett vizsgálatából az derült ki, hogy a partnerükkel való gyakori ölelkezésről és csókolózásról beszámoló férfiak átla­gosan háromszor voltak elégedettebbek kapcsolatukkal, mint az ezt ritkán tévő társaik.

Izzadjon meg hetente négyszer!

Egy tanulmány szerint a heti négy-öt alkalommal testmozgást végzők körében a nők 88 száza­léka és a férfiak 69 százaléka vallotta, hogy szexuális teljesítménye jobb vagy sokkal jobb az átlagosnál. Sőt akik többet mozogtak, azok többet is szexeltek. A férfiak esetében a test­mozgás egyik fő előnye, hogy javítja a hím­vessző vérellátását, s ezzel segít megelőzni a merevedési problémákat.

Javítsa jógával!

Ha szeretné továbbra is élvezni a szexet, érdemes lehet jógáznia. Egy 40 egészséges nő bevonásával végzett vizsgá­lat kimutatta, hogy egy 12 hetes jógaprog­ram hat területen (vágy, gerjedelem, nedvesedés, orgazmus, fájdalom és elégedettség) is javította szexuális életüket. Úgy tűnt, ez a fajta testmozgás a 45 év feletti nők szexuális életére gyakorolta a legjobb hatást

A smink varázsa

A smink leggyakrabban alkalmazott for­máinak nagy része azokat a finom válto­zásokat utánozza, amelyek a nők külse­jében következnek be peteérés idején. A nők ilyenkor a legtermékenyebbek, s ajkuk kicsit teltebbé válik és kivörösödik (akárcsak szexuális izgalom idején) – ezt a hatást utánozza a rúzs. A peteérés ide­jén a szem körüli terület is valamivel söté­tebb lesz, amitől a szem nagyobbnak lát­szik – ugyanúgy, mint a szem kifestésé után. A pirosító pedig az arc szex közbeni kipirulását utánozza.

Óvakodjon a herpesztől!

A herpes simplex vírusnak két alfaja van, a HSV-1 és a HSV-2. a HSV-l-es a közismert, kellemet­len sebecskéket okozza a száj körül (orális herpesz), míg a HSV-2-es a genitális herpesz előidézője (ma már gyakori a HSV-1 okozta genitális fertőzés is). A genitális herpesz fáj­dalmas hólyagokat okoz a nemi szerveken, a végbélnyíláson és ezek környékén. A herpesz-vírus könnyen terjed bármilyen érintkezés útján – sebekkel, hólyagokkal, de a látszólag egészséges bőrrel is fertőzhet valaki, ha hor­dozó. a vírus azonban a testen kívül nem sokáig él, így nem fertőz a törülköző, a ruhá­zat, az ágynemű vagy a WC-ülőke révén.

A fertőzés után két héttel jelennek meg a hólyagok: fájdalmas sebekké alakulnak, majd néhány héten belül maguktól meggyógyul­nak, de időről időre kiújulhatnak. A genitális herpesz elleni legjobb védekezés a nemi érintkezés kerülése azzal, akinek herpeszes hólyagjai vagy sebei vannak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.