Élelmiszerek

Mangó származása, alkotóelemei egészségtani jelentősége

Ha egyszer rájövünk az ízére, többé nem idegenkedünk tőle. A gyümölcs már látványnak is megnyerő, sárga, zöld, piros vagy színes héjával, világos narancssárga húsával és ha­talmas magjával.

Az érett gyümölcs aromája egészen egyedülálló – a legkülönfélébb gyü­mölcsillatok kompozíciója, fűszeres, enyhén savanykás. Figyelemre méltóak belső értékei is: a többi gyümölcsnél ugyan kalóriadúsabb, de csaknem felülmúlhatatlan mennyiségű béta-karotint és sok C-vitamint tartalmaz.

Honnan származik a mangó?

A mangófa akár 30 méter magasra is megnő. Sűrű lom­bozata, hatalmas levelei csaknem gömbalakot formáznak, termése kocsányon lóg. Mangót napjainkban valamennyi trópusi országban termesztenek, becslések szerint több mint 1000 fajtája létezik, a gyümölcsök alakja, színe és minősége akár jelentős mértékben is eltérhet egymástól. Indiában már i. e. 2000 táján ismerték.

Más tájakon tör­tént elterjedése a spanyol és portugál hajósoknak köszön­hető, akik többek között ezt is magukkal vitték Közép- és Dél-Amerikába. Termőhelyükön a mangó csakúgy nép­élelmezési cikknek számít, mint a banán. Ha nyersen kí­vánjuk fogyasztani, meg kell várnunk, míg teljesen meg­érik. Az Európában kapható mangó esetében ez ritkán fordul csak elő. A mangó akkor teljesen érett, ha érezzük az illatát, s ha enyhe nyomással puhának érezzük.

Milyen alkotóelemekből áll?

60 kilokalória/100 g energiatartalmával a mangó nem ne­vezhető pehelysúlyúnak a gyümölcsök kategóriájában. Magas energiatartalmának oka igen egyszerű: a gyümölcs rendkívül édes, azaz igen magas a szénhidráttartalma. De azért található benne ballasztanyag és ásványi anyag is, elsősorban kálium és foszfor.

Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz egy igen ritka nyomelemet, szelént. S ráadásul az egyik legjelentősebb természetes vitaminforrás: béta-karotin tartalma magasabb az Európában ho­nos gyümölcsökénél, C-vitamintartalma hozzávetőleg azonos a citroméval. Ezeken kívül található benne B1 és B2-vitamin, valamint niacin és zsírban oldódó E-vitamin. A tipikus mangóaromát a különböző észterek, alkoholok, terpén vegyületek és laktonok összessége adja.

Legfontosabb tudnivalók a mangóról dióhéjban

  • A könnyen emészthető mangó jót tesz a gyomornak és a beleknek,sőt csillapítja a vese- és a vastagbél­gyulladást is.
  • A mangó rövid ideig tartható csak el, és nem viseli jól a hideget. Ezért a gyü­mölcsöt éretlenül szedik le, hogy kibírja a hosszú hajóutat, érett mangó csak re­pülőgéppel szállítható. Ez persze ennek megfelelően drága, és ökológiai szem­pontból kevésbé ajánlatos.
  • Indiában, a mangó őshazájában ez a gyümölcs milliókat mentett meg az éhhaláltól. Jáván és a Fülöp-szige­teken a mangófa levelét is felhasznál­ják étkezési célra, főzeléket készítenek belőle.
  • Érzékenyek esetében a mangó allergiát válthat ki, amely bőrkiütés formájában jelentkezik. Ennek oka a gyümölcsben található 3-pentadecikatekol vegyület.

A mangó egészségtani jelentősége

A rostos gyümölcshúsban található ballasztanyagnak kö­szönhető, hogy a mangó magas cukortartalma nem idéz elő kórosan magas vércukorszintet. Vastartalma révén se­gíti a vérképzést. Az igen ritkán előforduló nyomelem, a szelén a C- és az E-vitaminnal, valamint a béta-karotinnal együtt antioxidáns hatású, így védi a sejteket a káros, ag­resszív szabad gyökökkel szemben. Feltételezések szerint a szelén fokozza az antitestek, konkrétan az immunglobulin-G termelését is.

A többi egzotikus gyümölcshöz ha­sonlóan a mangóban is sok a vitamin, elsősorban a C-vi­tamin és a béta-karotin, az A-vitamin elővitaminja. A mangó különösképpen hasznos lehet az átmeneti évszakokban és télen, amikor szűkében vagyunk hazai gyümölcsöknek, mert a megfázásos megbetegedések idő­szakában erősítheti védekezőképességünket. Ám a nyári időszakban is hasznunkra válhat: E-vitamin-tartalma vé­di a bőrt a káros UV-sugárzástól, s így késlelteti a bőr öre­gedését.

A gyümölcs héjának színe megbízható jele annak, elég érett-e a gyümölcs. Vannak azonban olyan fajták, amelyeknek héja éret­ten is zöld. Ügyeljünk arra, hogy mindig hi­bátlan példányokat vásároljunk.

Chilis csirkemell mangómártással

Hozzávalók (2 személyre)

1 mangó, 2 evőkanál citromlé, 50 g jog­hurt, 4 levél zöld lollo saláta, 1 piros chili­paprika, 25 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, só

Elkészítés

A mangót meghámozzuk, a gyümölcshúst levágjuk a magról, citromlével meghintjük. A mártáshoz a mangó egyharmadát a jog­hurttal turmixgépben elpépesítjük. A saláta­leveleket megmossuk, lecsepegtetjük, apró darabokra tépkedjük. A chilit megmossuk, kimagozzuk, és vékony karikákra vágjuk. A megmosott, szárazra törölt csirkemellet ujjnyi csíkokra vágjuk. Serpenyőben megfor­rósítjuk az olajat, a húst és a paprikát 5 per­cig pirítjuk, majd megsózzuk. A chilis csirke­mellet a salátával és a mangószeletekkel körítjük, a mártást kis tálkában kínáljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.