Orvosi tanácsok

Anyává válás lépései

Az egészséges terhességre már a fogantatás előtt elkezdhet felké­szülni azzal, hogy változtat étrendjén és életmódján. A hagyományos és az újszerű módszerek kombinációja átsegítheti a terhesség kisebb kellemetlenségein, és gondoskodhat arról, hogy kisbabája a lehető legjobb körülmények között kezdje életét.

Szedjen folsavat…

A magzat egészsé­ges fejlődéséhez nélkülözhetetlen, hogy elegendő mennyiségben álljon rendelkezésre ez a B-vitaminok közé tartozó vegyület, mind a terhesség előtt, mind annak első hónap­jaiban.

Tipp! Az orvosok azt javasolják a nőknek, hogy a fogantatás előtt egy hónapon át és a terhesség első 12 hetében szedjenek napi 800 mikrogramm folsavat (keressen kifejezet­ten terheseknek készült folsavat, mert a többi készítmény jóval több hatóanyagot tartal­maz!)

A folsav létfontosságú ebben a korai időszakban, mivel védelmet nyújt egyrészt a velőcsőzáródási rendellenességek ellen, amelyek miatt a baba nyitott gerinccel szü­lethet, másrészt az anenkefáliának nevezett agyfejlődési probléma ellen.

A folsav legjobb étrendi forrásai a következők:

  • avokádó,
  • brokkoli, spenót és más zöld levélzöldségek,
  • hüvelyesek,
  • vitaminozott gabonapelyhek,
  • hántolatlan gabonafélék,
  • narancslé
  • és a lencse az egyik legjobb folsavforrás.

…aztán hagyja abba!

A terhesség 12. hetét követően már nincs szükség folsavas táplálékkiegészítő szedésére, bár ezután is ügyelnie kell, hogy étrendje sok folsavat tartalmazzon. Egyes tanulmányok alapján úgy tűnik, hogy a terhesség kései szakaszában bevitt túl sok folsav növelheti a gyermek asztmás hajlamának kockázatát.

Szedjen D-vitamint!

A fejlődő baba nyersanyagigénye miatt előfordulhat, hogy csökken az ön csontsűrűsége. Vegyen föl te­hát az étrendjébe olajos húsú halakat és vita­minozott gabonapelyheket!

Egyen jól, de ne túl jól!

A tápanya­gokban gazdag étrend nélkülözhetetlen az egészséges terhességhez – de eszébe ne jusson „kettő helyett enni”. A terhesség alatti hízás árt az egészségének, és növeli annak való­színűségét, hogy problémák jelentkeznek a terhesség és a vajúdás alatt. a normális test­súlyú nők esetében legfeljebb 16 kg hízás fogadható el – aki pedig már eleve túlsúlyos vagy elhízott, annak jóval kevesebbet szabad híznia. Kérjen tanácsot nőgyógyászától!

Maradjon karcsú gyermeke szíve érdekében!

Ha túl sokat hízik, növelheti annak kockázatát, hogy gyermeke az élete későbbi szakaszában szívbeteggé válik. Brit kutatók összevetették egy sor kilencéves gyermek vérének „rossz” LDL-koleszterin-szintjét (ez az anyag fontos szerepet játszik a szív- és keringési betegségekben) és édesanyjuk terhesség alatti súlygyarapodását, és a túlsúlyos anyák gyermekeiben lényegesen magasabb értéket mértek, mint a karcsú anyák utódaiban, ráadásul az előbbi csoport­ba tartozó gyermekek átlagosan 1 kilogram­mal többet nyomtak, derékbőségük pedig át­lagosan 2 centiméterrel volt nagyobb.

Jegyezzük meg! Ha a terhesség idején több nyers zöldséget és gyümölcsöt eszik, az védheti gyermekét a majdani elhízástól.

Engedjen a csábításnak!

Ha terhes, és olyan ételek után epekedik, mint a fagylalt, a csokoládé vagy a csemegeuborka, az termé­szetes – ám aggodalomra ad okot, ha meszet, szenet, festéket, földet vagy más ehetetlen anyagot kíván enni. Senki sem érti, miért alakulnak ki efféle különös vágyak egyes nőkben, bár lehet, hogy ásványianyag-hiány áll a háttérben. Ha önnél is előfordulnak, na­gyon fontos, hogy beszéljen orvosával, bár­mennyire kínosnak tűnik is! A szakember táplálékkiegészítők szedését javasolhatja.

Egyen több zöldséget, gyümölcsöt!

A vizsgálatok szerint az ezekben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a gyermek elhízásának kockázatát, mivel korlátozzák a kicsi zsírszövettermelő képességét. Az már csak hab a tortán, hogy ha a terhesség alatt több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, egészséges szinten tarthatja súlygyarapodását.

Gyömbérrel a reggeli rosszullétek ellen

A nyers gyömbér régóta ismert, jól be­vált szer a terhesség alatti émelygések kezelé­sére. A reggelente jelentkező rosszullétek sok nőnek keserítik meg a terhesség első hónap­jait – sőt néhányuknak mind a kilenc hóna­pot. A gyömbérben lévő csípős gingerolok rosszullétet enyhítő hatásúak.

A gyömbér­gyökeret az alábbi módokon használhatja:

  • Tea A tea elkészítéséhez áztasson egy teás-kanálnyi frissen reszelt gyömbért vagy szárított gyömbérport egy bögrényi forró vízbe. Szűrje le a folyadékot, és adjon hozzá citrom­levet és némi mézet, ha valamivel ízletesebbé szeretné tenni.
  • Kandírozott gyömbér Próbáljon elrág­csálni belőle egy keveset.
  • Kapszula A szárított gyömbér kapszula formájában is kapható a bioboltokban. Mielőtt valamilyen gyömbérterméket kezde­ne használni reggeli rosszullétei ellen, kérje orvosa tanácsát, és hagyja abba a kúrát, ha úgy tűnik, hogy az inkább ront a helyzeten (nem hat ugyanis mindenkire).

Alkalmazzon nyomást!

Az eredetileg a tengeribetegség ellen kifejlesztett akupresszúrás karkötő a reggeli rosszullétek kellemetlen­ségét is enyhítheti. A karkötő bioboltokban kapható különböző színekben és mintázattal. A rugalmas szalagon van egy gomb, amelyet úgy kell igazítani, hogy egy, az alkaron lévő akupresszúrás pont fölé kerüljön. Ez a pont a kar belső oldalán a csuklóredő felett 3 ujjnyi­val található középen az inak között. Amikor érzi, hogy rosszullét közelít, nyomogassa a gombot 20-30 másodpercen át, többször egymás után. Végezze el a másik csuklóján is. Ha nincs kéznél karkötő, az is jó, ha ujjaival felváltva nyomogatja a pontokat a két csuk­lóján, vagy valaki mást kér meg a két csukló pontjainak egyidejű nyomogatására.

Szülőszék

A nők az érzéstelenítés és a jól felszerelt szülőszobák megjelenése előtt hosszú évszázadokon át alacsony szülőszéken hozták világra gyermeküket – nem véletlenül. Az ülő vagy guggoló pózban egyrészt a gravitáció is segíti a kisbaba szülőcsatornán való áthaladását, másrészt a me­dence sokkal szabadabban mozoghat, ami fekve szinte le­hetetlen. Ezáltal a méh összehúzódásai hatékonyabbak lesznek, és a fájdalomérzet is csökken. A szék egyes mo­dern változatain már rudak vannak, hogy a szülő nő gug­golás közben azokba kapaszkodhasson, mivel így még könnyebben tud nyomni, amikor szükséges.

 

Aludjon a bal oldalán!

A terhesség ké­sei szakaszában sokszor már nem könnyű ké­nyelmes alvópózt találni, ha pedig a hátán alszik, az hátfájást és vérnyomás-emelkedést okozhat. A legjobb tehát oldalt fekve aludni, és ha a bal oldalán alszik, az fokozza a méh­lepény vérellátását. Tegyen párnát a feje alá, egy másikat a behajlított térdei közé, hogy csökkentse a csípőjére nehezedő nyomást és segítsen megtartani a súlyát, egy harmadikat pedig a derekához, hogy ne tudjon a hátára fordulni.

Kromoszóma-rendellenesség vizsgálata

A kromoszóma-rendellenességek (például Down-kór) gyakorisága az anyai életkorral nő, ezért Magyarországon minden 35 év feletti terhest genetikai tanácsadásra küldenek, ahol felajánlják a kromoszóma-vizsgálatot. Ez az amniocentézis, amely miatt elég magas, 1 százalék körüli a vetélés kocká­zata: a vizsgálat során ugyanis helyi érzéste­lenítésben, ultrahangvezérlés mellett, tűvel vesznek mintát a méhlepényből vagy a magzatvízből.

A minta vizsgálata 100%-os eredménnyel kimutatja a kromoszóma-rend­ellenességet, ám a nők egy része nem vállalja a vizsgálatot a vetélés rizikója miatt. Ebben az esetben rendelkezésre állnak szűrővizsgá­latok, amelyeket a terhesség 11. és 14. hete között az anyától vett vérmintán végeznek el, ám ezek a tesztek csupán a kromoszóma-rendellenesség kockázatára utalnak (a nega­tív eredmény mindössze a rendellenesség alacsony valószínűségére utal, és a pozitív sem jelenti, hogy a magzat biztosan hordoz­za az adott rendellenességet).

Jegyezzük meg! A közeljövőben várhatóan lehetővé válik az anyai vérből kivont magzati DNS vizsgá­lata, amely módszer teljesen veszélytelenné teszi a kromoszómavizsgálatot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.