Orvosi tanácsok

Alkoholos májbetegségek okai, tünetei és megelőzése

Az alkohol direkt hepatotoxikus szer, mely az egyéni érzékenységtől és rendszeres napi alkoholmennyiségtől függően 2-3 évtized alatt számos szerv súlyos károsodását okozza, gasztroenterológiai szempontból első­sorban idült májbetegség jön létre.

Alkoholos májbetegséges gyakorisága

A májbetegségek halálozása az utóbbi évtizedekben döb­benetes mértékben növekedett hazánkban, az utolsó 20 évben 6-szoro-sára, ennek túlnyomó többségét a mértéktelen italozásra visszavezethe­tő májzsugorodás, cirrhosis adja. Egy 1993-ban végzett felmérés alapján 100 000 lakosra 143,6 ismert cirrhosis esett, a halálozás pedig 63,3 volt, ez az európai átlag több mint kétszerese! Borsod-Abaúj-Zemplén megyé­ben a májbetegségek halálozása az országos átlagot is meghaladja! Napi 50-80 gramm abszolút alkoholra számított ital fogyasztása már 15-20 év alatt májcirrhosishoz vezethet. Ez napi egy liter sört vagy fél liter bort, vagy 1-2 dl röviditalt jelent!

Hogyan változhat meg életünk májbetegségünk alatt?

Az előrehaladott májkárosodás a munkaképességet nagymértékben csökkenti. A májcirrhosis stádiumában a betegek általában már mun­kavégzésre képtelenek, leszázalékoltak, életminőségük nagymértékben romlik és ez általában a közép generációt, a 30-50 év közöttieket érinti elsősorban!

Hogyan ismerhető fel a betegség?

Az enyhe alkoholos májkárosodás nehezen ismerhető fel, csak az egyéb okból levett laboratóriumi vizsgálat utalhat rá. Kezdeti fázisban az alkohol csak zsírmájat okoz, mely az alkohol abbahagyására teljesen visszafejlődik. Második stádium az úgynevezett zsírmáj hepa­titis, mely már idült májgyulladást jelent, ez az alkohol abbahagyására sem fejlődik teljesen vissza. Minden figyelmeztetés ellenére a betegek zöme folytatja az alkoholfogyasztást és belép a visszafordíthatatlan har­madik stádiumba, a májcirrhosisba, mely az életkilátásait általában né­hány évre korlátozza.

Milyen tünetekre kell figyelnünk?

Panaszok csak a második, a zsírmáj hepatitis stádiumában jelentkeznek: puffadás, étvágytalanság, hányinger, fogyás, ezek azonban nem specifikusak. A máj, gyakran a lép is tapintható, a májfunkciós próbák pedig kórosat jeleznek.

A cirrhosis fázisában máj elégtelenség lép fel, ennek két formája van, az egyik az úgynevezett parenchymas, mely a májsejtek pusztulását jelenti, a máj nem tudja ellátni alapvető szerepét az anyagcserében, előrehala­dott esetben a beteg besárgul, majd kómába kerül. A másik forma az úgynevezett vascularis elégtelenség, amikor hasvízkór, nyelőcsővéna-tágulatok, masszív vérzések lépnek fel, a halálozás zöme ebből a szövőd­ményből adódik.

Mit tehetünk a kialakulása ellen?

A májcirrhosis megelőzésének egyetlen lehetősége az alkoholfogyasztás mér­séklése, kialakult májkárosodás esetén teljes tilalma. Mint említettem, a zsírmáj visszafejlődhet. A zsírmáj hepatitis fázisában az absztinencia késlelteti a cirrhosis kifejlődését. A máj regenerációt elősegítő gyógyszerek hatása eltörpül az absz­tinencia jelentősége mellett. Ne reménykedjünk e gyógyszerek hatásában, ha az alkohol fogyasztását folytatjuk! Előrehaladott májkárosodás esetén zsírszegény, szénhidrátdús étrend javasolt, mely legyen zöldségben, gyümölcsben, vitaminban gazdag. A sóbevitel megszorítandó.

Mit tesz az orvos?

A máj elégtelenség állandó orvosi kezelést, ellenőrzést, esetenként kórhá­zi elhelyezést igényel. Alkoholos májbetegségre szervezett szűrővizsgálat nincs. Az egyéb okból elvégzett háziorvosi, munkaegészségügyi vizsgálat során észlelt májfunkció-eltérés utalhat rá. Kiemelt fontosságú lenne az alkohol káros hatásainak oktatása a fiatalkorúak körében, mert a kialakult, rögzült alkoholizmusban már nem sokat tud tenni az orvostudomány!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.