Orvosi tanácsok

Epekőbetegség tünetei, kialakulása és megelőzése

Gyakorisága folytán népbetegség. Az epe kolloidális oldat, ha az alko­tórészei közti arány megbomlik, kőképződés indul meg, ebben fő szerepe a koleszterinnel túltelített epének van. Fő képződési helye az epehólyag, de az epevezetékben is létrejöhet.

Jegyezzük meg! Az előfordulási arány földré­szenként igen különböző, ebben genetikai és életviteli tényezők, eltérő étkezési szokások játszanak közre. Van olyan észak-amerikai indián törzs, ahol a lakosság fele epeköves!

Mi a jelentősége annak, hogy hol alakul ki leggyakrabban?

Az életmód jelentőségé­re utal, hogy az USA-ba áttelepült japánok között, akik átveszik az ottani étkezési szokásokat, jelen-Epekövek az epevezetékben tősen megemelkedik a Japánban

egyébként alacsony epekő-előfordu­lás. Svédországban, ahol az egész­ségügyi propaganda hatására a nép sokkal egészségesebben táplálkozik és a sportolás divattá vált, viszont csökkent az epekövesség előfordu­lása. Közép-Európában, így hazánkban is, a lakosság körülbelül 15%-a epeköves. A gyakoriság a korral folyamatosan nő.

Veszélyeztettebbek a nők, mint a férfiak?

A nőkben kétszer olyan gyakori, mint a férfiakban. Az epekövesség önmagában nem jelent betegséget. Több mint két­harmaduk az egész életen át néma marad és csak az egyéb okból el­végzett hasi ultrahang deríti fel a követ, melléklelet gyanánt. Az ilyen egyént kőhordozónak tekintjük. Betegségről akkor beszélünk, ha a kő „megszólal”, azaz panaszokat okoz.

A munkaképességet csak szövőd­ményei befolyásolják, rövid, de gyakori kiesést jelenthetnek a munká­ból, ha nem távolítják el idejében az epehólyagot.

Jegyezzük meg! Rokkantsági kocká­zatot nem képez. A kő szövődményeire visszavezethető halálozás csak idős, tünetszegény, elhanyagolt, súlyos egyéb betegségekkel rendelkező egyénekben fordul elő.

Milyen tüneteit ismerjük?

Közismert tünete az epegörcs, epekólika, melyet általában zsírdús étkezés vált ki. Gyakran csak úgynevezett diszpepsziás tünetegyüttest okoz: puffadás, gyomortáji feszítés, teltségérzés, hányinger, ezek azonban nem specifikus tünetek.

Szövődményei az epehólyag-gyulladás, epeúti kövesség esetén az elzáródásos sárgaság epeúti gyulladással, illetve a hasnyálmirigy-gyulladás.

Mit kell tennünk az epekő megelőzése érdekében?

Az epekövesség megelőzéséhez ismerni kell az epekő keletkezéséhez vezető hajla­mosító tényezőket: elhízás, terhesség túlzott fogyókúra, gyors testsúlyvesztés, né­hány gyógyszer, bizonyos vékonybélbetegségek, valamint a májcirrhosis és a vérsejt­oldódás. Fentiek alapján az elhízás kerülése, alacsony zsír- és szénhidráttartalmú étke­zés ajánlott, ez több zöldségfélét, gyümölcsöt jelent, háttérbe szorítván a magyaros, zsírgazdag táplálkozást. Ennek betartásával egyéb fontos betegségek gyakorisága is csökkenthető, például szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség.

Fontos a helyes táplálkozás!

Az étkezések legyenek kis mennyiségűek, de gyakoribbak. Helytelen az a gyakorlat, amit számos egyén folytat, hogy reggeli után egész nap nem eszik semmit, este viszont bőséges, kalóriagazdag, a TV előtt nassolással megnyújtott vacsorával pótolja a mulasztást. A sok órás éhezési periódus alatt az epehólyag nem húzódik össze, ez kedvez a koleszterin kicsapódásának és a kőképződésnek. Ugyanezen okból az igen erőtel­jes, csak néhányszáz kalóriás fogyókúra is kedvezőtlen. Bő folyadékfogyasztás, több mozgás, általában az egészséges életmód az epebetegség megelőzését is szolgálja.

Milyen módszerekkel szűrhető az epekő?

Az epekövesség elvileg ugyan jól és könnyen szűrhető hasi ultrahang se­gítségével, azonban teendő csak panaszt okozó kövesség esetén van, ezért panaszmentes tömegszűrésnek nincs értelme. A köves epehólyag műtéti eltávolítása, epeúti kövesség

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.