Orvosi tanácsok

Krónikus vírus hepatitisek okai, védekezése

Idült hepatitisek alatt azokat a májbetegségeket értjük, melyekre az idült gyulladás és májsejt nekrózis a jellemző. Kritérium, hogy a gyulladás leg­alább 6 hónapja álljon fenn.

Milyen vírusok okozzák?

Legfontosabb etiológiai tényező a „B” és a „C” vírus. Az „A” vírus csak heveny májgyulladást hoz létre, idült formába nem megy át. A vírusok nem okoznak feltétlenül májgyulladást, az esetek nagyobb részében nincs májfunkciós zavar, úgynevezett vírushordozás áll fenn. Ennek népegészségügyi jelentősége az, hogy a tünetmentes egyén nem tudván ezen állapotáról, akaratán kívül fertőzőforrás lehet.

Gyakoriság

Magyarországon a lakosság mintegy 0,4%-a „B” vírus-, 0,7%-a „C” vírushordozó. Az idült gyulladás a májfunkció különböző sú­lyosságú zavarát hozza létre, a súlyosságtól függően munkaképesség-csök­kenést, tartós táppénzes állapotot, esetenként rokkantságot okozhat. To­vábbi jelentősége, hogy az idült gyulladás májcirrhosisba mehet át, mely fokozott kockázatot jelent primer májrák felléptére. Mind a cirrhosis, mind a primer májrák döntően behatárolja az élettartamot.

Mivel védekezzünk ellene?

A megelőzéshez tudnunk kell a vírus átvitelének a lehetőségeit, mely így elkerülhetővé válik. Mind a „B”, mind a „C” vírus elsősorban parenterálisan terjed, vérátömlesztéssel, intravénás kábítószer-használattal, illetve szexuális úton, a sérült bőrön és nyálkahár­tyán keresztül. Akupunktúra, tetoválás, nem megfelelő eszközsterilizálás is szóba jön. Gyakoribb a fertőzés lehetősége az egészségügyi dolgozókon. Az utóbbi évtizedben a véradók szűrése kapcsán a transzfúziós terjedés gyakorlatilag kiiktatódott.

Hogyan kezeljük?

Kialakult betegség esetén speciális, kombinált gyógyszeres kezelést al­kalmazunk fél—1 évig. A gyógyszer mellett fontos az életmód is, a diéta zsírszegény, szénhidrátdús ételeket, vitaminokat jelent. Mindenféle alko­holos italt kerülni kell. A betegség szűrése részben megoldott. A véradókat kötelezően vizsgálják „B” és „C” vírusra. Ismételten észlelt májfunkciós zavar esetén laboratóriumi vizsgálatot végzünk „B” és „C” vírusra. így egy­re több krónikus vírushepatitis kerül felismerésre és kezelésre. Probléma a tünetmentes, orvosnál nem jelentkező, illetve májfunkció-eltérést nem mutató vírushordozók jelentős száma. Fontos megemlíteni, hogy „B” ví­rusra védőoltással rendelkezünk, mely a háziorvosi szolgálaton keresztül biztosított.

Jegyezzük meg! Kialakult betegség esetén igen fontos a beteg kooperációja, a terá­pia elfogadása. „C” vírus hepatitisben már a 60%-ot megközelíti a gyó­gyulási arány. Fontos a nyomon követés, mely szoros beteg-háziorvos-hepatológus együttműködést igényel.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.