Orvosi tanácsok

Fertőzéses eredetű vesegyulladások oka tünetei

Heveny vesegyulladás (akut nephritis szindróma)

Ez a viszonylag hirtelen fellépő, változatos kóreredetű tünetegyüttes leg­gyakrabban 3 évesnél idősebb gyerekekben, fiatal felnőttekben fordul elő, bár a betegek 5%-a 50 éven felüli. Legtöbbször jó a vesegyulladás kimenetele, ha az ok megszüntethető, illetve a kezdeti vesekárosodás nem súlyos. Néhány be­tegnél művesekezelésre is szükség lehet, mely lehet átmeneti és nagyon elenyésző arányban végleges. Ezen utóbbi súlyosabb esetekben a heveny gyulladás átmehet gyorsan romló vesefunkció-romlással végstádiumú veseelégtelenségbe. Fejlett országokban a higiéné és az antibiotikumok széles körű használata jelentősen lecsökkentette egyes formáinak előfor­dulását.

Vesegyulladás tünetei

Hirtelen, napok alatt jelentkező vérvizelés, kólaszínű barna zavaros, vagy kifeje­zetten véres vizelet, fehérjevizelés, só és víz visszatartás, szemkörüli, boka körüli vizenyő, újonnan észlelt magas vérnyomás, nagyon ritkán veseelégtelenség tünetéi jelentkezhetnek. Néha a beteg vagy környezete észleli a vizelet mennyiség jelen­tős csökkenését. Panasz lehet még levertség, hőemelkedés, láz, fejfájás.

Milyen okai lehetnek a betegségnek?

Oka lehet: 1-3 héten belüli torok-, bőrfertőzés, ritkábban befertőződött műér, érkatéter, il­letve szívbei hártya-gyulladás, hasi gennygyülem stb. Ezen fertőzéses folyamatok immunreakcióval szövődve okozzák a veseérgomolyag-gyulladást. Klasszikus eset­ben a tünetek megjelenését 1-6 héttel megelőzi torokgyulladás, bőrfertőzés, de a fertőzés a vesetünetek idején is jelen lehet.

Kutatási eredmények! Gyermekeknél 85-95%-ban a normális vesefunkció visszatér, felnőttek­nél az ok megszüntethetősége esetén körülbelül 80%-os a gyógyulás, 10%-ban súlyos vesefunkció-romlás, illetve kis százalékban vissza-vissza­térő tünetek vagy évekig fennálló tünetcsoport észlelhető.

Rosszabbodhat a betegség?

Idült vesebajba csak ritkán fordul át a folyamat. A tünetek észlelésekor mindig fertőzés vagy vesén kívüli tünetek jeleit kell keresni. Ha ezek jelen vannak, akkor specifikus kezelést alkalmazunk.

A megelőzést szolgálja a gyulladások megfelelő kezelése, a higiéné terje­dése, befertőződött testen belüli orvosi eszközök felismerése, eltávolítása, illetve gyulladásos gócok felszámolása. Szűrésnek nincs jelentősége ebben a betegcsoportban. A torok-garat (streptococcus) fertőzést követő gyulla­dás visszatérése ritka.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.