Orvosi tanácsok

Mit kell tudni a cukorbaj okozta vesebajról?

A cukorbetegség a szervezet egészére, minden szervére, így a vesére is kihatással van. A főleg felnőttkorban jelentkező, úgynevezett 2-es típusa ma az egyik leggyakrabban előforduló népbetegség, mely a végstádiumú veseelégtelenség leggyakoribb oka (30% !). Ez a szám sajnos emelkedést mutat. Sokszor gyengén látó, végtagamputált, elesett, idős cukorbeteg úgy került műveseprogramba, hogy nem tudott előzetesen a vesebajról, annak várható kockázatáról.

Mi a cukorbaj legfontosabb ismérve és következménye?

A magas vércukor hosszú távon megtámadhatja az érrendszert, a sze­met, a szívet, az idegrendszert, a vesét. A gyakoribb, legtöbbször 40-50 éves felnőtteknél jelentkező, 2-es típusú cukorbetegség formánál, mivel kezdetben tünetei enyhék, sokszor nem kerül időben felismerésre vagy elhanyagolódik, kezelése nem megfelelő, de káros hosszú távú következ­ményei jelentkezni fognak (a veseérintettség kb. 20-40%-ban).

Gyermekkori cukorbetegség

A gyermekkorban kezdődő, l-es típusú formánál a vese érintettsége az első tíz évben ritka, leggyakoribb a 25-30. évben. A javuló anyagcsere-vezetéssel ebben javulás várható. A cukorbetegség veseérintettsége örök­letes tényezőktől is függ, ha a szülőknél előfordult, az utód, illetve a férfi nem veszélyeztetettebb.

A veseérintettség első jele lehet a normálist (30 mg/nap alatt) meghaladó fehérjeürítés. Ez a korai időszakban csak érzé­kenyebb vizsgálatokkal mutatható ki (mikroalbumin ürítés 30-300 mg/ nap), ha fokozódik, már a rutin vizsgálatok is jelzik (300 mg/nap feletti ürítés). A nagy mennyiségű fehérjeürítés a lábszáron, arcon, kézen, illetve testszerte vizenyő megjelenéséhez vezethet.

Hogyan lehet kezelni a cukorbetegséget?

A cukorbetegség megfelelő kezelésével, vagyis a vércukorszint csök­kentésével – lehetőség szerint közel normalizálásával – a szövődmé­nyek kialakulása lassítható, illetve elkerülhető. Ehhez azonban a be­tegséget időben fel kell ismerni, a beteget megfelelően vezetni beteg­ségében.

Ez az 1-es típusnál az egyénre szabott, életmódhoz igazodó cukorbeteg-diéta, többszöri adagolású inzulinkezelést, a 2-es típusnál a fogyást, rendszeres testmozgást, zsír-, szénhidrát-, kalóriaszegény étrendet, vércukorcsökkentő gyógyszereket, szükség esetén inzulin­kezelést jelenti.

Vesebetegség, mint szövődmény

A veseszövődmény meglétének mielőbbi felismerése érdekében a vizeletből fehérje meghatározást, illetve a vérből salakszintet rendsze­resen ellenőrizni kell a cukorbeteg gondozását végző rendelésen (házi­orvos, cukorgondozó), ismert cukorbetegeknél először félévente, majd megjelenő fehérjeürítést követően 3 havonta. A vizeletfehérje-meghatá­rozáshoz gyűjtött vizelet mintára is szükség van (24 órás). A kimutatott vesekárosodás esetén speciális gondozásra, kezelésre van szüksége a be­tegnek, melyet nefrológus, a vesebetegségek specialistája végez.

Jegyezzük meg! A vese­baj lassítása a cél, melyet a vércukor, vérnyomás beállításával, speciális étrendi előírásokkal – folyadék-, sófogyasztás mérséklése, fehérjesze­gény étrend -, speciális gyógyszerekkel, vérnyomáscsökkentőkkel lehet elérni.

A beteg felelőssége betegségének, az orvosi előírásoknak komo­lyan vétele tünetmentes időszakban is. Vizenyő jelentkezése esetén -akár enyhe boka-, szemhéjvizenyő -, illetve vizeleteltérés (színe, szaga, mennyisége, vizelés gyakorisága, fájdalmassága) esetén vizeletvizsgálat indokolt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.