Fájdalom enyhítése

Vesegyulladás tünetei és gyógyítása

Tünetek

A tünetek a vesegyulladás (nephritis) jellege szerint változnak. A két fő típus a következő:

  • Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis): heves deréktáji fájdalom, az érintett (gyakran mindkét) oldalon. Gyakori vizelési inger, a vizelést kísérő égető fájdalom. Magas láz és hidegrázás. Hányinger és hányás.
  • Glomerulonephritis: Fejfájás, az egész testre kiterjedő fájdalom, enyhe derékfájás. Reggelenként püffedt arc, később a nap folyamán viszont az alsó végtagokon jelentkező vizenyő. Világosabb vagy sötétebb, gyakran véres vizelet.

Veszélyeztetett csoportok

A heveny vesemedence-gyulladás leginkább nőknél fordul elő, különösen azoknál, akiknek rendszeresen jelentkező alsó húgyúti fertőzésük van. Hólyagtükrözés, húgyúti katéter szintén fokozza a veszélyt. A betegség vesekő szövődményeként is kialakulhat, ha a kő vizeletpangást okoz a vesében. Prosztata-megnagyobbodás és húgyúti fejlődési rendellenesség is hajlamosít rá.

Idült vesemedence-gyulladás többnyire olyan embereknél alakul ki, akiknél fejlődési rendellenességük miatt a vizelet a hólyagból nem a húgycső felé, hanem visszafelé, a húgyvezetékeken keresztül áramlik a vesébe.

Heveny glomerulonephritis (akut vesegyulladás) leginkább gyermekeknél vagy fiatal felnőtteknél fordul elő, sokszor torokgyulladást vagy bőrfertőzést követően.

Idült glomerulonephritis: autoimmun reakció eredménye, az immunrendszer megtámadja a vesét. Oka sokszor nem ismert.

Kialakulása

Vese felépítéseA heveny vesemedence-gyulladás tünetei – magas láz, hidegrázás, derékfájás, hányinger, hányás – hirtelen lépnek fel. Az idült vesemedence-gyulladás gyakran tünetmentes, noha a vizeletben kimutathatóak a baktériumok.

A heveny glomerulonephritis gyakran két-hat héttel egy torokgyulladás vagy streptococcus által okozott bőrfertőzés (ótvar) után jelentkezik. A betegek mintegy felénél az egyetlen tünet a véres vizelet. Mások általános rosszullétre panaszkodnak, vagy az influenzára emlékeztető tüneteik vannak. A legtöbb beteg, különösen a gyerekek meggyógyulnak, de néhány esetben a betegség súlyosbodik, és magas vérnyomást, szívelégtelenséget és agyi duzzanatot okozhat. Emellett veseelégtelenséghez is vezethet.

Figyelem! A közelmúltban kimutatták, hogy a cukorbaj szövődményeként kialakuló veseelégtelenség megelőzhető angiotenzin-konvertázgátlók szedésével. Ezek a gyógyszerek gátolják a vérnyomást emelő hormont termelő enzim működését.

Mit tegyünk?

A vesebetegség bármely tünetét észlelve haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A melegítőpárna vagy forró vizes tömlő átmenetileg enyhítheti a derékfájást. Semmiképp se vegyünk be szteroid fájdalomcsillapítót, mert ezek csak súlyosbíthatják a nephritist. A vese munkájának megkönnyítése érdekében korlátozzuk a fehérjék és a só bevitelét.

Figyelem! A vesebetegségek gyakran veszélyes mértékű vérnyomás-emelkedést okoznak, amely szívelégtelenséghez vagy életveszélyes agyvizenyőhöz vezethet. Kérjük meg orvosunkat, tanítsa meg, hogyan tudjuk mérni saját vérnyomásunkat, és azonnal jelezzük neki, ha az 140/90 fölé emelkedik.

Kezelés

A szövődménymentes vesemedence-gyulladást általában két hét alatt meg lehet gyógyítani szájon át adott antibiotikumokkal. Ha viszont szepszis (vérmérgezés), kiszáradás vagy egyéb súlyos tünetek jelentkeznek, akkor kórházi elhelyezésre és intravénásán adagolt antibiotikumokból és folyadékból álló beavatkozásra van szükség. Az idült vesemedence-gyulladás folyamatos ellenőrzést, antibiotikumok adását igényli; a hajlamosító okot szükség esetén műtéttel kell megszüntetni.

A glomerulonephritis kezelése annak okától függ: gyulladás-csökkentőket, vérnyomáscsökkentőket adnak. Veseelégtelenség kialakulásakor dialízist végeznek.

Megelőzés

A nephritis sok esetben megelőzhető azzal, ha a torokgyulladást és a húgyúti fertőzéseket még idejében, antibiotikumokkal meggyógyítják.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: kérjük ki orvosunk tanácsát, mielőtt megkezdenénk bármilyen gyógyszer, gyógynövény vagy táplálékkiegészítő szedését, mert ezek némelyike további vesekárosodást okozhat.

  • Gyógynövénygyógyászat: A vízhajtó hatású gyógyteák, például a bíbor lóhere, a borókabogyó segíthetik a gyógyulást. E teák bármelyikéből igyunk naponta 2-3 csészével.
  • Táplálékkiegészítők: Leghelyesebb táplálkozástudományi szakértővel vagy okleveles dietetikussal megbeszélni az étrendre vonatkozó tudnivalókat. Legtöbb esetben C- és B6-vitaminra, valamint folsavra és kalciumra van szükség. Ezek adagolása az egyéni szükségletektől függ.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.