Orvosi tanácsok

Nem fertőzéses eredetű vesegyulladások okai tünetei

Heveny vesegyulladás (akut nephritis szindróma) tünetei

Tüneteit tekintve hasonló a fertőzéses eredetű vesegyulladáshoz.

Immunrendszer betegsége, kísérő gyulladás: szisztémás lupus erythemato­des, Schönlein-Henoch glomerulonephritis (ízületi, hasi fájdalom, ki­ütés, veseérintettség), valamint elsődleges, látszólag ok nélküli idiopátiás veseérgomolyag-gyulladások, úgymint IgA, félholdképződéssel járó glomerulonephritis. Napjainkban előtérbe kerültek a rendszerbetegsé­gek és idiopátiás eredetű formák. Ezek alapos orvosi kivizsgálást igé­nyelnek, így a korai felismerés döntő lehet a kimenetel szempontjából. Vizenyő jelentkezéskor, vizeleteltérés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Jelentős fehérjevizeléssel járó vesegyulladás (nephrosis szindróma)

Fehérjevizelés felismerése és következménye

A jelentős fehérjevizelés és következménye bármely életkorban előfordul­hat. Gyakoribb gyermekkorban (1,5-4 év), mint felnőttekben. Fiatal fiúk­nál gyakoribb, a nemi megoszlás idősebb életkorban egyenlő. A kórjóslat, a kimenetel a kiváltó októl függ. A gyermekkori esetek 50%-ában kezel­hető alapbetegség következtében alakul ki, így teljes gyógyulás várható. Ez az arány felnőtteknél alacsonyabb (20-30%). Spontán is javulhat éve­ken belül. Néhány esetben ismételt kiújulás, illetve végleges állapot vagy veseelégtelenségig való előrehaladás is várható. A felnőtt korosztály élet­minőségét a betegség alapvetően befolyásolja átmenetileg vagy véglege­sen. Munkából való kiesést jelenthet a szövődményeit, következményeit tekintve. A halálozás kockázatát emeli.

Mik lehetnek a fehérjevizelés tünetei?

Korai jele lehet a fehérjevizelés miatt habos vizelet. Később fogyás, étvágytalanság, szemhéjvizenyő, majd bokára és egész testre jellemző ödémák jelentkezése, mely a mellhártyát, hasüreget is érintheti, hasi fájdalom, izomsorvadás, törékeny haj, kör­mök, hajhullás. Előrehaladott állapotban mellkasi fájdalom (szív körüli folyadék­ból), herezacskó-daganat, térdduzzanat, puffadt has (hasi folyadékból eredően). A vizenyő vándorló lehet, reggel a szemhéjon, majd a későbbi órákban a bokán. A vérnyomás lehet alacsony, magas vagy normális. A vizelet megkevesbedhet és veseelégtelenség is felléphet.

Milyen következményei lehetnek?

A jelentős fehérjevizelés biokémiai következményei jelentik a fő prob­lémát. Táplálkozási hiányállapot, izomsorvadás, K, Ca hiány léphet fel, fertőzésekre hajlamosabbá válik a szervezet, vérrögösödés (trom­bózis), szívterhelés jelentkezhet, tartós fennállás esetén az érelme­szesedés felgyorsulhat. Okai széles skálán mozognak, kiderítésük alapos orvosi vizsgálatot, legtöbbször a veséből szövettani mintavé­telt (vesebiopsziát) igényel.

Mi állhat a betegség hátterében?

A háttérben állhat elsődleges, látszólag ok nélküli veseérgomolyag-gyulladás (80%), valamint cukorbaj, kóros fehérjelerakódás (amyloidosis), illetve immunológiai rendszerbetegsé­gek (szisztémás lupus erythematosus, Schönlein-Henoch purpura), he­patitis C vírusfertőzés, gyógyszerek – például heroin, penicillinamin -daganatos betegségek, öröklődő betegségek.

Hogyan lehet megelőzni a vesebetegségeket?

Megelőzés a másodlagos esetekben a gyógyszerek elhagyása, immunbetegségek, gyulladásos állapotok megfelelő kezelése. A betegség kezelésében a kórházi kivizs­gálás, kezelés elengedhetetlen, a tünetek minél koraibb stádiumában való felisme­rése, a hamarabb elkezdett kezelés a kimenetelt tekintve jó hatású.

Mik lehetnek a tünetei?

Korai tünetek (szemhéj-, bokavizenyők, a vizelet habosodása) esetén mi­nél hamarabb orvoshoz kell fordulni, nem egy szűrendő betegségről van szó. Alapvető fontosságú a nefrológiai gondozás. Jellemző lehet a részle­ges gyógyulás, majd visszaesés, illetve éveken át meglévő tünetmentesség után akár ismételt tünetegyüttes jelentkezése. Az időben elkezdett keze­lés alapvető fontosságú a szövődmények és lefolyás szempontjából.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.