Orvosi tanácsok

Gyulladásos bél betegségek okai, tünetei és megelőzése

A colitis ulcerosa ismeretlen etiológiájú, idült gyulladásos bélbetegség, ál­talában fiatal korban kezdődik és az egész vastagbelet érintheti, gyakori, hogy csak a bal oldali vastagbélszakasz vagy csak a végbél érintett.

Gyakorisága

A skandináv országokban gyakori, nálunk az előfordu­lás közepes, évente 3-4 új eset kerül felismerésre 100 000 lakosra vo­natkoztatva. Általában az élet végéig tart és panaszmentes, valamint visszatérő panaszos periódusok jellemzik. Utóbbi esetben jelentős a munkaképességet befolyásoló szerepe. Rokkantosítás ritkán fordul elő helyes betegvezetés, gyógyszerelés mellett. Szövődményes formái műtétre kerülhetnek, ritkán a teljes vastagbél eltávolítására is sor ke­rül. Ilyenkor a napi 5-6 széklet, de különösen a hasfalra kiültetett bél (anus prae) az életminőséget jelentősen befolyásolja. A halálozás ma elenyésző.

Mi okozhatja?

Okát nem ismerjük, autoimmun mechanizmusok játszanak közre. Fer­tőzéses eredet kizárandó, a negatív széklettenyésztés a diagnózis felállítá­sának kritériuma. A gyulladás a nyálkahártyára korlátozódik, ellentétben a bélfal egész mélységére kiterjedő súlyosabb, de valamivel ritkább Crohn-betegséggel, melytől azonban nem mindig lehet eldifferenciálni.

Milyen tünetei vannak?

Jellemző tünete a véres hasmenés, mely éjjel is fölkelti a beteget, ellentétben az egyébként nagyon gyakori funkcionális bél betegséggel a colon irritabiléval. Hasi fájdalom, gyengeség, vérszegénység, láz lép fel az akut fázisban, néha ízületi, bőr-, szemtünetek is társulnak.

Szövődmények: a gyulladás előrehaladtával polipszerű képződmények keletkeznek a vastagbélen, bélszűkület is kialakulhat. Életveszélyes szö­vődmény, de ma már igen ritka az úgynevezett toxikus megacolon, mely az egész vastagbél nagyfokú tágulatával jár és szeptikus állapotot eredmé­nyez, ritkán perforáció is létrejön, mindkettő sürgős műtétet tesz szüksé­gessé. Alattomos szövődménye a vastagbélrák, mely 15-20 év betegség­tartam után léphet fel, néha egyszerre több helyen is.

Mit tehetünk a megelőzésért?

Mivel kiváltó oka nem ismert, megelőzni sem tudjuk. Az akut gyulladásos fázisban diétás megszorítás ajánlott. A nyers gyümölcs, a zöldségfélék gáztermelés révén hasi görcsöket, illetve a hasmenés fokozódását eredményezhetik, ilyenkor ezek ke­rülendők. Sokan érzékenyek a tejre is.

Szűrése nem jön szóba. Szoros beteg-orvos kontaktus esetén a mai fejlett gyógyszerelés mellett az életkilátások jók. A colitis ulcerosas betegek ál­talában jól kooperálnak. 10 év fennállás után a fokozott rákveszély miatt időszakos endoszkópos ellenőrzés ajánlott.

Jegyezzük meg! A Crohn-betegség egyre szaporodik, szintén fiatal korban kezdődik, súlyosabb kórlefolyású, gyógyszeresen nehezebben be­folyásolható, gyakrabban szükséges a műtéti megoldás, ezért a táppénz­vonzata nagyobb, gyakoribb a rokkanttá nyilvánítás. Itt is ajánlott az idő­szakos ellenőrzés.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.