Orvosi tanácsok

Diverticulosis, azaz a sérv kialakulása és veszélyei

A bélnyálkahártya kitüremkedése az izomrostokon keresztül, „sérvek” a bélfalban.

Gyakoriság: a fejlett államokban igen gyakori, a lakosság körülbelül 10%-át érinti, az életkorral nő. Legtöbbször rejtve marad, mivel csak körülbelül 20% okoz panaszokat, betegségtüneteket. A felismert esetek mintegy 5%-a azonban szövődményekkel jár, ilyenkor kórházi ellátás, néha műtét szükséges. A 60 év fölöttieken válik gyakorivá, ezért a munka­képességet csökkentő, illetve rokkantságot okozó szerepe elhanyagolha­tó. Az idős korban az állandósuló panaszok az életminőséget nagyfokban rontják, a műtétek és a viszonylag ritka halálozás is az idős kort terheli.

Jegyezzük meg! Oka: a rostszegény táplálkozás és a mozgásszegény, stresszes életmód, mely a vastagbélben uralkodó nyomás megemelkedését, ezáltal a bélfal gyenge pontjain a „sérvek” keletkezését okozza.

Mik a tünetek?

Vezető tünete a hasi fájdalom, mely változó intenzitású, évtizedeken át jelent­kezhet, bevezető fázisban még nem is a diverticulosis, hanem az ahhoz vezető igen gyakori funkcionális bélbetegség, a spasticus colon irritabile következménye.

Milyen szövődményei lehetnek a sérvnek?

A szövődmények adják igazi jelentőségét, ezek a diverticulum gyulladása, perforá­ciója, ilyenkor heveny tünetek, láz, a székletritmus megváltozása jelentkeznek, ez heveny hasi katasztrófa képét ölti, mely miatt a beteg műtétre kerül.

Nagy rosttartalmú étrend.

Jegyezzük meg! Napi 10-20 gramm búzakorpa a leghatásosabb, nyers vagy főtt zöldségek, gyümölcsök, gyümölcslevek ajánlottak.

Szűrése szükségtelen. Hasi panaszok esetén idős korban mindig gondolni kell diverticulosisra, a szövőd­mény fellépte azonnali orvosi ellátást igényel.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.