Vészhelyzet

Erős hasi fájdalom lehetséges okai

A hasfájás többnyire múló panasz, melyet mindannyian tapasztalunk olykor, például gyomor­rontás vagy enyhe ételmérgezés esetén. A súlyos, erős hasi fájdalmak azonban komoly gondra, sérülésre, az emésztőrendszer, a vizeletkiválasztó szervrendszer vagy a szaporítószervek súlyo­sabb betegségére utalhatnak. Nem múló vagy nagyon heves hasfájással forduljunk orvoshoz.

Tünetek

Egyes esetekben pontosan megtudjuk határozni a hasfájás helyét máskor azonban a fájdalom álta­lános jellegű. Minél jobban le tudjuk írni, hol és hogyan fáj, annál könnyebb dolga van az orvosnak. Fontos tudnivaló lehet, mikor evett, ivott utoljára a beteg.

 • Általános rossz közérzet, olykor láz.
 • Hasi sérülés esetén (belső vagy külső) vérzés.
 • Hányás, hasmenés (együttesen és külön-külön is veszélyes lehet, különösen, ha heves és tartós).
 • Feszült, felpuffadt has.
 • Vizelési gondok.
 • A sokk jelei

Kérdezzük ki a beteget!Erős hasi fájdalom

Fájdalom

Tapasztalta már máskor is a fájdalmat? Hol fáj? Egy bizonyos helyen fáj, vagy általános jellegű a fájdalom? Kisugárzik vala­hová? Hová? Enyhe, közepes vagy súlyos? („Pontozza” tízfokozatú skálán!) Állandó vagy visszatérő? Változó? Esetleg „vándorol”? Hol és mikor kezdődött? Mozgásra, légzésre, köhögésre rosszabbodik, netán enyhül?

Vérzés

Hol vérzik? A vérzés enyhe vagy erős? A kikér­dezés mellett nézzük meg, hogy vannak-e belső vérzésre utaló jelek.

Hányás

Mikor kezdődött? Hányszor hányt? Hányás után megkönnyebbült? Mit hányt? Van a hányásban kávézacchoz hasonló sötét vér?

Hasmenés

Milyen időközönként megy a hasa? Utána megkönnyebbül? A széklet nem véres vagy sötét, szurokszerű?

Vizelési zavar

Mikor vizelt utoljára? Tapasztalt közben bármi rendellenességet (pl. fájdalmat)? Tiszta vagy zavaros a vizelete? Nem szokatlanul bűzös? Nem véres?

Egyéb tünetek

Lázas? Nem nyugtalan vagy fáradt, esetleg erőtlen? Nem ételmérgezésről van szó? Nem került kapcsolatba gyomor-bél hurutos beteggel? A nőktől tudjuk meg, termékeny korban vannak-e, fájdalommal szokott-e járni a menstruációjuk, nem terhesek-e.

Segítség! Ha a gyermeket kínzó hasfájás gyötri, amely egy órán belül nem múlik el, illetve ha a hasa tartósan feszül (felfú­vódott), hívjuk ki az ügyeletet vagy a mentőket!
Ne habozz! Heves hasfájás esetén – főként, ha hányás és láz is kíséri – hívjunk mentőt! Kezeljük úgy a beteget, mintha sokkos lenne, és folyamatosan figyeljük.
Csak óvatosan! Ne etessük vagy itassuk meg a beteget, ne adjunk neki fájdalomcsillapítót, ha azt gyanítjuk, hogy a hasfá­jást súlyos betegség vagy sérü­lés okozza.

Teendők:

 1. Helyezzük kényelembe! Ültessük vagy fektessük le a beteget felhúzott térddel, ez ugyanis csökkentheti a hasi fájdalmat. Ha hányingere van, tegyünk mellé nagy tálat vagy lavórt.
 2. Melegítsük a hasat! Fogjunk egy meleg vizes palackot, és csavarjuk törülközőbe. Ezzel mele­gítheti a beteg a hasát.Erős hasi fájdalom
 3. Hívjunk orvost! Ha bármi kétségünk van, hívjuk ki az orvost. Többször ellenőrizzük, hogy a beteg eszméleté­nél van-e, kísérjük figyelemmel a légzését és a pulzusát. Ha rosszabbul lesz, riasszuk a mentőket.

Vigyázz!

Hívjunk késedelem nélkül mentőt, ha nyilvánvaló hasi sérülésről van szó, ha a fájdalom négy (gyereknél egy) órán belül nem múlik el, vagy ha az alábbi tünetek bár­melyikét észleljük.

 • Heves hányás, hasmenés.
 • A beteg, sérült vért hány.
 • Puffadt, feszülő, érzékeny has.
 • Duzzadt lágyék vagy herezacskó.
 • Általános gyengeség, tudatzavar, eszméletvesztés.
 • A végbélből szivárgó friss, élénkvörös vér vagy sötét, szurokszerű széklet.
 • Véres vizelet.
 • A nagyon heves hasfájás és hüvelyi vérzés terhesség elején a vetélés Vagy a méhen kívüli terhes­ségjele lehet – mindkettőhöz azonnal mentőt kell hív­ni, az utóbbi életveszélyes!

Vakbélgyulladás (Appendicitis)

A vakbél, pontosabban a féregnyúlvány kicsiny zárt cső, mely a vastagbél kezdeti szakaszából ágazik ki. A has jobb alsó részében található.

 • Nagy a baj? A vakbélgyulladás súlyossá válhat, ha a begyulladt, megduzzadt féregnyúlvány a szövetelhalás miatt kilyukad, vagy ha a rajta keletkezett tályog kifakad. A gyerekek hasfájá­sának hátterében gyakran vakbélgyulladás áll.
 • Mi jelzi? A fájdalom jellemzően a has középső részében jelentkezik először, majd néhány óra alatt felerősödik, és lehúzódik a has jobb alsó felébe. A súlyos vakbélgyulladást sürgősen műteni kell. Ha a vakbél fala átlyukad, vagy a rajta keletkezett tályog kifakad, a fájdalom hirtelen megszűnik, de életveszélyes hashár­tyagyulladás léphet fel! (A hashártyagyulladás a hasüreget bélelő és a szerveket burkoló hártya gyulladása.)

Hogyan tovább?

 • Az orvos megtapogatja a beteg hasát, és kikérdezi, hol és hogyan fáj. Hogy pontosan megtudja állapítani, mi a baj, vérvételre és röntgenre vagy egyéb vizsgálatra lehet szükség.
 • Ha a hasi fájdalom oka a fenti módszerekkel nem körvonalazható, gyomor- vagy béltükrözésre lehet szük­ség. Ez az endoszkópos vizsgálat.
 • A kezelés módja magától értetődően a feltárt okoktól függ: egyes betegségek gyógyszerrel is gyógyíthatók, más esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.