Orvosi tanácsok

A gyomorrák kialakulása és tünetei

Előfordulás: bár a gyomorrák a civilizált világban lassan csökken, ma is je­lentős helyet foglal el a daganatos halálozásban, ez hazánkban évi 2500 kö­rüli. Csak korai diagnózis és műtét esetén számíthatunk jelentős túlélésre.

Mit kell tudnunk róla?

Sajnos a gyomorpanasszal jelentkező és ráknak kórismézett esetekben már gyakran áttétek vannak és a műtét elkésett. Ismert az úgynevezett „korai” gyomorrák, amikor a daganat még csak a nyálkahártyára lokalizálódik, áttét még nincs, ilyen esetben az 5 éves túlélés 90% feletti. Japánban, ahol a gyo­morrák előfordulása magas, szűrővizsgálatokkal jelentős számú korai eset kerül felismerésre. Nálunk a korai gyomorrák diagnózisa véletlen és ritka.

Mi okozhatja?

Keletkezésének okát nem ismerjük. Elsősorban környezeti tényezőket okolnak, étkezési szokásoknak, ételhez adott ízesítő, színező, tartósító anyagoknak tulajdonítanak szerepet, de erre egyértelmű bizonyíték nincs. A húsok házi füstölése, a víz magas nitráttartalma is felelős lehet. Iparilag előállított élelmiszerek jelentőségét vizsgálták, ellentmondó eredmények­kel.

Jegyezzük meg! Kétségtelen viszont, hogy a gyomorrák azokban az országokban gya­kori, ahol a Helicobacter pylori fertőzöttség igen magas.

Ez a gyomorlakó baktérium a nyálkahártya gyulladását, sorvadását, úgynevezett idült at­rofias gastritist hoz létre, amelyben a nyálkahártya strukturális változása (dysplasia) jöhet létre, mely súlyosabb formájában rákmegelőző állapotot jelent. Ilyen rákmegelőző állapot még a vészes vérszegénység, bizonyos gyo­morpolipok, a gyomor csonkulásos műtéte 15 év után. A rákmegelőző álla­potok gondozásával, nyomon követésével remény van a korai diagnózisra.

Milyen tünetekre figyeljünk fel?

A tünetek nem specifikusak: gyomortáji fájdalom, étvágytalanság, fogyás, ezek általában előrehaladott stádiumot jeleznek. Mérsékelt diszpepsziás panaszokat is okozhat, 45 éves kor fölött az ilyen egyén kivizsgálandó.

Hogyan tudunk ellene küzdeni?

Megelőzésére biztos recept nincs. A füstöléssel, illetve sózással tartósított élel­miszerek kerülését, vitaminokat (elsősorban C-vitamin), nyomelemeket (szelén) ajánlanak.

Gyomorrák szűrésére csak ott rendezkedtek be, ahol magas az előfor­dulás (Japán). A korai felismerést szolgálja, ha a 45 év fölött jelentkező diszpepsziás egyéneket a háziorvos endoszkópos vizsgálatra küldi. A gyo­mor direkt tükrözése nyújtja a legbiztosabb diagnosztikus lehetőséget. Ha rákmegelőző állapot derül ki a gasztroszkópia során – ezeket fentebb rész­leteztem – a gasztroenterológus nyomon követést, azaz meghatározott időközönként újabb vizsgálatot javasol

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.