Orvosi tanácsok

Hólyagdaganatok kialakulása és kezelése

Az összes rosszindulatú daganat 3%-a hólyagtumor. Döntő többségük (95%) hám jellegű, 3-4% kötőszövet eredetű. A diagnózis idején az átlagos életkor 60 év felett van, s háromszor több férfi betegszik meg, mint nő. Az utóbbi 2 évtizedben viszont egyre több a fiatal, 40 év alatti beteg, s a nők aránya is növekszik. A hólyagnyálkahártya (urothelium) daganatos elfajulásának hátterében a vizelettel kiválasztott karcinogén (rákkeltő) anyagok állnak. Az anilingyári munkások hólyagrákja több mint 100 éve ismert. Az aromás cikli­kus vegyületek, a kőolaj feldolgozás során keletkezett termékek, a naftilamin felelős lehet a hólyagrák kialakulásáért. A gumi-, festék-, nyomda- és bőripar­ban dolgozók fokozott rizikója ismert.

A nők egyre nagyobb számú megbe­tegedésének hátterében a dohányzás nők közötti fokozott elterjedése állhat. A felsorolt ágensek hosszú ideig hatva esetleg évtizedekkel később váltják ki a megbetegedést. A vizeletpangás elősegítő tényező lehet, talán ez magyarázza az idős férfiaknál előforduló nagyszámú megbetegedést. Néhány gyógyszer (klórpromazin, ciklofoszfamid) esetében és a kismedencét érintő sugárkeze­léssel kapcsolatban is feltételezik az ok-okozati összefüggést.

Mik lehetnek a hólyagdaganat tünetei?

A hólyagdaganat alattomos megbetegedés. Hosszú idő alatt alakul ki, melynek so­rán a beteg kisebb-nagyobb mértékben vért vizel. Az egyes, felerősödő vérzésekkel járó időszakok között akár hónapok is eltelhetnek, s a beteg ön- vagy helytelen gyógyszerelése a gyógyulás látszatát keltik. Kezdeti időben a vérvizelés gyakran spontán megszűnik, s a beteg ezt gyógyulási jelnek veszi. Később a haematuriák közötti időszakok lerövidülnek, s ha beteg elhanyagolja magát, akár kivérzett álla­potban hólyagtamponáddal jelentkezhet. A kezdeti panaszmentes időszakot las­san, a folyamat előrehaladtával, ha nincs megfelelő orvosi ellátás, egy panaszokkal teli periódus követi, amikor is a gyakori vizelési ingerek, a vizeléshez kapcsolódó fájdalmak, az ismétlődő vérvizelések okozta vizeletelakadások és az azokat kö­vető orvosi intervenciók felőrlik a beteget, és az élet számára elviselhetetlen lesz.

Mik a látható jelei a hólyagtumornak?

A hólyagtumoros betegek vérvizelése általában más tünettel nem jár, fájdalmatlan. Néha irritatív panaszok jelentkeznek, ezek a betegség koraibb felismerését ered­ményezik. A hólyagtumor hólyagon belüli speciális lokalizációja egyéb tüneteket okoz. Az uréterek elzáródásának következménye zsákvese lehet, de az akutan vagy krónikusan kiaiakuió felső húgyúti vizeletpangás a vese vagy vesék gyuüadásos fo­lyamatát, lázas állapotot is okozhat. A belső húgycsőnyílás közelében elhelyezkedő tumor vizeletelfolyási akadályt képez. A hólyagdaganatok aránylag lassan adnak áttétet, ilyenkor a kismedencei és retroperitoneális nyirokcsomók érintettek. Rend­kívül előrehaladott stádiumban lágyrész-metasztázisok (tüdő, máj) jelentkeznek.

Mikor kezelhető eredményesen a hólyagdaganat?

Mint minden daganat esetén, úgy a hólyagtumorokkal kapcsolatban is elmondható, hogy csak a betegség korai felismerése esetén lehet a ke­zelés sikeres, de a kezdeti szakban levő, panaszmentes betegek kiszűré­se szinte megoldhatatlan feladat. A populáció egészének szűrése helyett a veszélyeztetett csoportokra kell koncentrálni. Ismertek azok a kémia anyagok, amelyekről feltételezhető, hogy a velük való, hosszú ideig tartó érintkezés esetén hólyagtumort okozhatnak. Az ezekkel dolgozó munká­sok veszélyeztetettsége igen nagy. Rendszeres ellenőrzésekkel (vizeletüle­dék-vizsgálat, vizeletcitológia, UH) a betegek korai fázisban kiszűrhetők.

Jegyezzük meg!  Fontos, hogy az egyébként más ok miatt orvosi, laboratóriumi vizsgálat­ra kerülő betegeknél vizeletüledék-vizsgálat történjen, s a panaszmentes mikrohematuriás betegeket urológus is lássa.

Mi a kezelés menete?

A hólyagdaganatos betegek kezelésében a húgycsövön át történő felhatolással végzett (transurethrális) tumorreszekciónak van elsődleges szerepe. Szerencsés esetben ez gyógyító hatású (kuratív) lehet. A szövettani lelettől függően, a beteg kiegészítő intravesicalis (hólyagon belüli) kemoterápiában részesül, vagy súlyosabb esetben szóba jön a hólyag eltávolítása és valami­lyen vizeletdeviációs megoldás. A hólyageltávolítás (cystectomia) megfelelő időben javasolva (indikálva) hatásos terápiás eszköz. Transurethrális kezelés után a beteget rendkívül szorosan kell követni. A háromhavonta végzett cisz­toszkópos kontrollvizsgálatok a gyakori visszaeséseket képesek felismerni. A cisztoszkópiával egyenértékű diagnosztikus lehetőségünk nincs, a vizelet­üledék-vizsgálatok és a vizeletcitológia csak tájékoztató jellegűek.

Kutatási eredmények! Az újonnan felfedezett betegek 30-40%-ánál már kimutatható távoli vagy regionális átté­tek vannak, s a megfelelően kezelt betegeknél is idővel áttétek jelennek meg. Ezekben az esetekben kombinált szisztémás kemoterápia jön szóba, jóllehet az effektivitás csak 30% körüli.

A korszerű supervolt sugárterápiát infiltráló hólyagtumorok esetén a radikális hólyagkiirtás alternatívájának fogják fel.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.