Masszázs

Mandulagyulladás kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! A duzzadt vagy gennyes mandula kisgyerekeknél rövid idő alatt a még kes­keny garatüreg beszűküléséhez vezethet, ami a légzést gátolja. Ilyen esetek­ben gyors és hatásos kezelésre van szükség.

[/halvanydoboz]

Meghatározás

A mandulák (lat. tonsillae) az orr-, száj- és toroküregben található nyirokszöve­tek, ugyanolyanok, mint a test más tájainak nyirokcsomói. Elhelyezkedésük sze­rint vannak a nagyobb garat-, ill. torokmandulák és a kisebb, kevésbé fontos gégefő- és nyelvmandulák.

Mint nyirokszövetek fontos szerepet játszanak a szervezet védekezésében. A száj-, orr- és toroküregbe állandóan kerülnek idegen anyagok és kórokozók, ezért ezeket a területeket sűrűn nyirokszövetek borítják. A nyirokcsomókhoz hasonlóan a gyulladt mandulák is a szervezet normális és szükséges reakcióját jelzik a kórokozók elleni védekezésben.

Ha azonban a gyul­ladás hosszabb ideig áll fenn, bekövetkezik a szövetek burjánzása és hegesedé-se. Nagyon erős gyulladás gennyesedést okozhat. A hegekben vagy tüszőkben elhelyezkedő baktériumok ellen nem lehet eredményesen harcolni, s állandó fertőzési forrást jelentenek az egész szervezetnek. Különösen a streptococcus és a staphylococcus veszélyes; szívbillentyű-, szívizom-, vese- és ízületi gyulla­dást is előidézhet.

  • Adenoiditis – a garatmandulák duzzanata, amely áthúzódik a hátsó orrjáratba is (nehezített orron keresztüli légzés).
  • Angina tonsillaris – a torokmandulák gyulladása a mandulák megnagyobbo­dásával és a szájüreg hátsó részének beszűkülésével (nyelési nehézségek).

Panaszok:

A kórokozók által keltett mandulagyulladás következményei

  • láz, betegségérzés,
  • nyelési nehézségek, fájdalmak,
  • a nyaki nyirokcsomók és a nyak lágy részeinek duzzanata,
  • nehezített légzés.

A kezelés módjai:

Kisebb gyulladások, a mandulák láz vagy gennyképződés nélküli megnagyobbo­dása kezelhetők szimptomatikusán is

  • langyos borogatással, nyirokelvezető balzsamokkal
  • helyi fertőtlenítéssel (sóoldattal) és a szájüreg tisztán tartásával
  • gyulladáscsillapító szerekkel (zsálya, kamilla, Hexetidin)
  • az immunrendszer erősítésével (kasvirág, tuja)

A magas lázzal járó tüszős mandulagyulladást orvosnak kell kezelnie, és bizton­ság kedvéért antibiotikum szedése szükséges.

Mandulagyulladás kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.