Orvosi tanácsok

Mi az a peptikus fekélybetegség?

Ezen betegséget a gyomornyálkahártya agresszív, (elsősorban az általa termelt gyomorsósav) és defenzív (a nyálkahártya védekező mechanizmu­sai) tényezői közti egyensúly felborulása hozza létre. A fekély a nyombél­ben vagy a gyomorban keletkezik.

Gyakori betegség?

A lakosság 1%-ában lép fel évente fekély és az élet során minden 10. egyénben előfordul. Az életkorral az előfordulás emelkedik. Korábban jelentős volt a munkaképességet befolyásoló szerepe, rokkant­sági kockázatot is jelentett, szövődményei a halálozási statisztikában is jelentkeztek. Mára a hatékony terápia birtokában döntő változásról lehet beszámolni. A terápia elkezdése után szövődménymentes esetben a beteg panaszmentes és 1-2 hét után akár dolgozhat is. Fekély miatt manapság csak szövődmény bekövetkeztekor kell operálni.

Mi okozhatja?

Okai: bizonyos genetikai hajlam esetén a fekély rizikója fokozott. A gyo­morsósav-túltermelés önmagában nem hoz létre fekélyt. Ma három ténye­zőt fogadnak el a fekély kiváltásában, ezek bizonyítottak: a Helicobacter pylori fertőzés, bizonyos reuma elleni fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, és igen ritkán a gyomorsósavat termelő sejtek daganatos jellegű túlburjánzása (Zollinger-Ellison szindróma). Heveny fekélyt a stressz is lét­rehozhat. Dohányosok között a fekély gyakoribb.

Mik a főbb tünetei?

  • Tünetek: a fekélyes eredetű gyomorfájdalomra jellemző az étkezéssel való össze­függés, éhgyomorra a nyombélfekély fáj, ez étkezés után átmenetileg szűnik. Gyo­morfekély esetén inkább fordítva, az étel provokálja a fájdalmat. Hányinger, hányás és bizonyos diszpepsziás tünetek is társulhatnak: teltségérzés, puffadás, böfögés. Fekély előfordul tünetmentesen is, különösen a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer által kiváltott fekélyre jellemző az, hogy nem fáj.
  • Szövődményei: a fekély átfúródása (perforáció) és a vérzés ma is azonos mértékben fordulnak elő és aktuálisan életveszélyt jelenthetnek.

Hogyan gyógyíthatjuk?

A megelőzésben a felsorolt okokhoz kell igazodnunk. Azokban az országokban, ahol alacsony a Helicobacter pylori előfordulása, a peptikus fekély is ritkább, ezek a fejlett, magas higiénés kultúrával rendelkező országok. A higiénés rendszabályok betartá­sa, főleg a gyermekkorban, a korai fertőzés elkerülésével a peptikus fekélybetegség prevencióját is szolgálják.

Jegyezzük meg! Ha fekély esetén a Helicobactert egy egyhetes kombinált gyógyszeres kezeléssel kiirtjuk, ezzel a fekély kiújulásának a valószínűségét egytizedé­re csökkentjük! A baktérium kiirtásának valószínűsége 80%.

Mire figyeljünk?

A nem szteroid reuma elleni gyógyszerek rendelése során sokkal nagyobb elővigyázatosság szükséges. Haj­lamosít a fekély keletkezésére az idős kor, a női nem, az előzőleg már fellépett fekély vagy vérzés is. Ilyenkor lehetőleg kerüljük a nem szteroid reuma elleni gyógyszereket. Ha föltétlenül szükséges az adásuk, gyomorsav-szekréciócsökkentő gyógyszert ren­delünk mellé, így megelőzhető a fekély fellépte. A dohányzás elhagyandó. Koráb­ban a diétának nagy jelentőséget tulajdonítottak, ma mindössze azt ajánljuk, hogy meglévő fekély esetén a beteg kerülje az erős fűszereket, illetve gyakrabban étkezzen egyszerre kevesebbet.

Jegyezzük meg! Az étkezésnek a megelőzésben nincs szerepe. Panaszmentes egyénen fekélyt nem szűrünk.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.