Betegségek és megelőzésük

Fekélybetegség tünetei

A gyomorsav tulajdonképpen sósav, amely az egyik legerősebb savnak számít. Feladata a gyo­morba került minden „idegen” vagy kellemetlen anyag feldolgozása, és a bekerült táplálék emész­téséhez az emésztőenzimek aktiválása. A gyo­mor és a vékonybél falát nyálkahártyaréteg béleli, a gyomorsav képes ezt a réteget kikezdeni, és emiatt a sérült területen fekély képződik. Peptikus fekély a gyomorban és a nyombélben is előfordulhat. Szerencsére ezek kezelése igen eredményes; az esetek mintegy 90%-ban gyó­gyíthatók vagy jól kezelhetők.

Tünetek és jelek

  • A peptikus fekély jellegzetes tünete a has felső részében észlelhető fáj­dalom. Ez odáig fokozódhat, hogy a beteg éjjel felriad a fájdalomra.
  • Hányinger, hányás.
  • Étvágytalanság, testsúlycsökkenés.

A nyombél fekélye háromszor gyakoribb, mint a gyomorfekély, és leginkább a 20-45 éves korcsoportot érinti. A gyo­morfekély viszont inkább az 50 év feletti férfiakban gyakoribb.

Helicobacter pylori

(Kép fent) Emberi gyomornyálkahártyán található Helicobacter pylori baktériumok, a gyomor­fekély leggyakoribb kórokozói, amelyek gyulladást is okozhatnak. A fertőzés megfelelő antibiotikus kezeléssel megszüntethető.

A peptikus fekély tünetei

Számos fekélyes betegnek nincsenek tü­netei, vagy csak enyhe hasi kellemetlen­ség-érzésről, emésztési zavarról panasz­kodnak. De a fekély a has felső részében erős fájdalmat is okozhat. Nyombélfekély esetén üres gyomorra fokozódik a fájda­lom, étkezésre múlik, majd kiújul. A gyo­morfekélyes fájdalom viszont étkezés után fokozottabb. A fájdalom mindkét esetben hasonló lehet a gyomorrák keltette fájda­lomhoz, így mindenképpen ki kell vizs­gáltatni!

Miért alakul ki?

A fekélyek nagy részét a Helicobacter pylo­ri baktérium fertőzése okozza. Rossz higiénés körülmények között élőkön na­gyobb a fertőzés veszélye.

Egyéb hajlamo­sító tényezők:

  • aszpirin vagy ún. nem szteroid gyulla­dásgátlók tartós szedése,
  • mértéktelen alkohol- vagy koffeinfo­gyasztás,
  • dohányzás.

A stressz súlyosbító tényező a fekélybetegek számára, mivel növeli a savterme­lést. Kialakulásában az örökletes tényezők­nek szerepük lehet, mert egyre többször jelenik meg az utódoknál.

Mit tehet az orvos?

Az orvos már a tünetekből következtethet a fekély meglétére, de kérhet laboratóriu­mi és egyéb vizsgálatokat is. Vérképből kimutatható a baktérium elleni antitest je­lenléte. Javasolhat endoszkópiát is, szö­vetmintavétellel együtt. A szövetmintát megvizsgálják a Helicobacterpylorijelen-létére, és gyomorrák esetleges fennállásá­ra. Ha nem lehet endoszkópiát végezni, akkor a kilégzési karbamidteszt alapján szintén megállapítható a H. pylo­ri jelenléte.

Egy új felismerés

Az orvostudomány korábban a fekély fő okának a stresszt jelölte meg. A 80-as években nagy áttörést jelen­tett, amikor felfedezték, hogy a koráb­ban ártalmatlannak hitt Helicobacter pylori okolható a fekélybetegség kialakulásáért. Még nem ismeretes, hogy pontosan milyen mechanizmus révén alakul ki a fertőzés után a fekély, az bizonyos, hogy a nyálka­hártyát érzékenyebbé teszi a gyomor­sav iránt.

Valószínűleg a gyomorrák létrejöttében is szerepe van. A H. pylorit ma már vérből és kiléleg­zett levegőből egyaránt ki lehet mutatni. Az endoszkópos vizsgálat alkalmával nyert szövetmintából is azonosítható.

Hol alakul ki peptikus fekély?

Fekély

(Kép fent) A peptikus fekély főként a nyombélben alakul ki – ez a vékonybél első szakasza -, de létrejöhet a gyomorban is.

A kezelés lehetőségei

A H. pylori felismerése óta sokkal inkább egyértelmű lett a fekélybetegség kezelése. A H. pylori kiirtása (eradikáció) két anti­biotikummal történik, valamint egy PPI (protonpumpa-gátló) fekélyellenes szer­rel, hét napon át. Ezután hat hétig kell ad­ni savkötő szereket a nyálkahártya hely­reállítására.

Ha valóban jelen van a H. pylori, egy határozott kezelési menetrend után a fe­kélyek mintegy 90%-a meggyógyul! A második kezelési „menet” a maradék fe­kélyek többségét is meggyógyítja.

A gyógyszerek (aszpirin, nem szteroid gyulladásgátlók) okozta fekélyek elmúl­nak, ha a kérdéses gyógyszer szedése ab­bamarad. Sajnos bizonyos esetekben, így csont-ízületi gyulladás esetén nem lehet abbahagyni a gyógyszeradást. Ezért az or­vos kiegészítő kezelést adhat, amely védi a gyomor- és bélnyálkahártyát a fekélyek kialakulásától.

Fontos a fekélyek kiújulásának meggá­tolása, ezért ad az orvos néhány életmód­változtatási tanácsot, javasolja a munka­helyi stressz csökkentését, a dohányzás és alkoholfogyasztás mérséklését, abbaha­gyását stb.

A peptikus fekély szövődményei

A H. pylori oki szerepének felfedezése előtt gyakran alkalmaztak sebészi beavatkozást, ma már csak szövődményes fekélybetegség esetén teszik.

  • Vérzések – a nyombélfekélyek húzódhatnak közvetlenül vérér felett, ezért ha a fekély az érbe „tör”, vérzés alakulhat ki. A vérzés endoszkópos úton beadott injek­cióval megállítható, de bizonyos esetekben a sebésznek el kell kötnie az eret a további vérzések megakadályozására.
  • Kilyukadás (perforáció) – a fekély helyén, a gyomorfalon lyuk keletkez­het, és a gyomortartalom beömlik a hasüregbe, ahol életveszélyes álla­potot – hashártyagyulladást – okoz. A sebész a fertőzött hasüreget kitisztítja, majd fekélygátló kezelést alkalmaz.
  • Gyomorkapu-szűkület – a fekély, vagy annak heges maradéka beszű­kítheti a gyomor alsó kapujának, a pylorus-izomzatnak a kimeneti részét. Jelentősebb szűkület már gátolja az étel áthaladását, és erős hányás alakulhat ki. Ekkor sebészi úton helyre kell állítani a gyomor­kapu normális működését.

Gyomorhurut

A gyomor nyálkahártyájának gyulla­dása, a gyomorhurut (gasztritisz) a fekélyhez hasonló tüneteket mutat, könnyen kezelhető savkötő szerek­kel, valamint néhány megelőző intézkedéssel (alkoholfogyasztás csökkentése, dohányzás elhagyása). Hirtelen is kialakulhat (akut forma), vagy csak hónapok, évek során a krónikus gyomorhurut. Az akut forma oka főleg a mértéktelen alko­holizálás, vagy aszpirin-típusú szerek huzamos, tartós szedése. A krónikus gasztritisz nem mutat tüneteket, csak enyhébb közérzet­romlással jár.

Eredményezhet komo­lyabb elváltozásokat, így vérzést vagy fekélyképződést is. A gyomor­rák kialakulásának egyik kockázati tényezője. Korábban, nem ismerték a kiváltó okot, és nem is volt haté­kony kezelése. A H. pylori azonosítása után viszont már a jól meghatá­rozott antibiotikus kezelés eredményes lehet. A krónikus gyomorhurutot is okozhatja a mérték nélküli alkoholfo­gyasztás és a dohányzás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.