Orvosi tanácsok

Mitől alakulhat ki a gyűjtőeres fekély és hogyan kezelhetjük?

Mit tehetünk ellene?

Mindezek ismeretében alapvető cél a megelőzés, különösen azoknál az emberek­nél, akiknél a kockázati tényezők halmozottan jelen vannak. Erre alkalmas módsze­rek: fokozott fizikai aktivitás, külső támasz (rugalmas pólya, rugalmas harisnyák), testsúlykontroll, gyógyszeres keringésjavítás.

Műtéti javallatok

Klinikailag manifesztálódott alsóvégtagi gyűjtőeres tágulatok esetén. A fő cél az állapotromlás megelőzése, a felületes visszér­gyulladás és súlyos bőrelváltozások, gyűjtőeres fekélyek kialakulásának elkerülése. Cél, hogy a szükségessé váló sebészi kezelés időben történjen.

Jegyezzük meg! Műtéti lehetőségek: az alapvető feladat a tágult felületes gyűjtőeres rend­szert sebészileg leválasztani a mély gyűjtőeres rendszerről. Ezt követően a kórosan tág, beteg gyűjtőeres törzseket szondával kell eltávolítani, ki­húzni. A tágult oldalágakat kisebb bőrmetszéseken keresztül távolítjuk el.

Utókezelés

Nagyon lényeges a sebészi korrekció eredményének megőr­zése, fenntartása. Időleges gyógyszeres kezelés és tartósabb kompresszi­ós kezelés – rugalmas pólya, majd rugalmas gyógyharisnya-viselés több hónapig. Műtéti eredményesség: megfelelő műtéti technikát alkalmazva, gyakorlott érsebész által végezve jó hosszú távú eredményességet biztosít.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.