Orvosi tanácsok

Vegyszeres és GM élelmiszerek

A fejlett országok a mezőgazdaságban több mint 7000 fajta rovarirtó, gyomirtó és gombaölő szert használnak Noha a szabályozó hatóságok biztonságosnak tekintik e vegyszereket, egy részüket egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe. Ha nem saját magunk termesztette vagy igazoltan ökogazdaságból származó terményeket eszünk, akkor nagyon valószínű, hogy vásárolt élelmiszereinket vegyszerek segítségével állították elő.

Kevesebb vegyszert!

A mezőgazdasági termelésben gyakran használnak rovar- és gyomirtókat, hormonokat, illetve antibiotikumokat, hogy fokozzák a hozamot. Íme néhány módszer, hogyan csökkenthetjük minimálisra érintkezésünket e szerekkel.

 • Termesszünk zöldséget és gyümölcsöt – ez a legmegbízhatóbb módszer arra, hogy elkerüljük a vegyszereket.
 • Vásároljuk a terményeket közvetlenül a termelőtől a piacon – de természetesen előbb kérdezzük meg, használt-e vegyszert! Noha egyes gazdáknak nincs tanúsítványuk ökotermesztési módszereikről, akár „ökónak” is nevezhetnék magukat, mivel természetes trágyát és csak minimális mennyiségű vegyszert használnak, azt is felelősen.
 • Kérdezzük ki a zöldségest a nála kapható terményekről!
 • Minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossunk meg, de ne használjunk mosószert!
 • Szedjük le a zöldségek külső leveleit, a nem öko módon termesztett zöldségeket és gyümölcsöket pedig hámozzuk meg, mivel így jelentősen csökkenthetjük a szervezetbe jutó növényvédő szerek mennyiségét.
 • Az állatok zsírjában könnyen felhalmozódnak a hormonok és antibiotikumok. Sovány húst vegyünk, és elkészítés előtt vágjuk le a látható zsíros darabokat!
 • A húsokat és a halat alaposan főzzük meg vagy süssük át! A zöldségeket nyersen és főzve is fogyaszt­hatjuk. A főzés elősegíti a vegyszer­maradványok lebomlását.
 • A hús helyett együnk hüvelyese­ket és szójakészítményeket, így ke­vesebb jut a szervezetünkbe az álla­tok nevelése során használt hormo­nokból és vegyszerekből.

Pro- kontra

GM élelmiszerek

A génmódosított (GM) termékeket úgy állítják elő, hogy egy faj genetikai állományának egy darabját egy másik faj DNS-ébe ültetik be, hogy így javítsanak bizonyos tulajdonságain, például a rovarkártevőkkel szembeni ellenálláson, az ízen vagy a tápanyagtartalmon. A GM élelmiszerek hosszú távú fogyasztásának kockázata nem ismert, hiszen ezek a termékek csak viszonylag rövid ideje kaphatók. Mivel a nem GM növényeket nehéz megóvni a GM fajták pollenjével történő megtermékenyítéstől, sokan tartanak attól, hogy a GM növények csökkentik a biológiai sokféleséget, és „szuperártalmas” kártevők, gyomok vagy vírusok kialakulásához vezetnek.

GM növényTermék
BurgonyaChips
GyapotmagRépacukor
KukoricaKukoricaolaj, kukoricakeményítő, kukoricaliszt, kukoricaszirup, maltodextrin ( desszertekhez és édességekhez ajánljuk)
RepceRepceolaj
SzójaSzójaolaj, szójaliszt, szójafehérje, szójalecitin, szójaszósz, szójatej, tofu, miso

Halriadó

Egyes halakban kis mennyiségű higanymetilát, mérgező szerves vegyület található, amely a vízben természetesen is jelen van.

A kockázat minimálisra csökken­tése érdekében – ez várandós és szoptató nők számára fontos – fo­gyasszunk kevesebbet a táplálkozási lánc csúcsán álló halakból! Ilyen a cápa, a rája, a kardhal, az óriássügér.

Környezetbarát-e?

Noha a leggyakoribb élelmiszere­ken végzett vizsgálatok általában nem találnak ártalmas mennyisé­gű vegyszermaradékot, egyes ter­mékek nagyobb koncentrációban tartalmaznak mesterséges anyago­kat. Ezekből igyekezzünk bio vál­tozatot venni!

 • Burgonya és vöröshagyma
 • Az összes keresztes virágú zöldség (káposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó)
 • Alma, mangó és eper
 • Csokoládé, kávé és tea
 • Aszalt gyümölcsök, olajos magvak

GM termékek

Hazánkban az EU-n kívüli piac­ról származó árukra a Cartagena Jegyzőkönyv (Biológiai Biztonsá­gi Egyezmény) vonatkozik. Ez előírja az exportőr országok szá­mára, hogy jelezni kell, ha a ter­mék genetikai módosítást (GM) tartalmaz. Az EU-n belül a forgal­mazó kérheti a beszállítót, hogy nyilatkozzék erről. A gyártók és forgalmazók kötelessége a jelölés.

Ma már a feldolgozott élelmisze­rek nagy része – a hazai és az im­portált termékek egyaránt – tartal­maz valamilyen GM összetevőt vagy adalékot. A törvény előírja ezek fel­tüntetését a címkén. (Az ízesítéshez használt igen kis mennyiségű GM anyagot általában nem tüntetik fel.)

Válasszunk „GM-mentes” élelmi­szert, s vásároljunk ökogazdálkodási módszereket alkalmazó termelőtől!

A jó tojás

Aki gyakran vásárol, az tudja, milyen elképesztően sokféle tojás közül válogathatunk. De lássuk, mit is jelentenek a jelzések!

 • ÓMEGA-3 ZSÍRSAVVAL DÚSÍTOTT A tyúkok étrendjét ómega-3 zsírsavakkal és E-vitaminnal dúsít­ják (ezeket őrölt lenmagból vagy halolajból nyerik), így tojásaikban is magasabb lesz a létfontosságú ómega-3 zsírsavak koncentrációja.
 • ORGANIKUS (bio vagy öko) Egy országos hatás­körű szervezet tanúsítja, hogy a tyúkokat ökogazdálkodásban termesztett gabonával táplálták, s a tojások így nem szennyeződtek mesterséges trágyákkal és növényvédő szerekkel.
 • VITAMINOKKAL DÚSÍTOTT A tyú­kok táplálékához nagyobb mennyiségű vitamint adnak. Mivel a tojás eleve gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ez meglehető­sen felesleges.
 • VEGETÁRIÁNUS A tyúkok étrendje nem tartal­maz húst vagy húsfeldolgozási melléktermékeket. Általában ketrecben tartják őket, hogy étrendjük ellenőrizhető legyen.
 • SZABAD TARTÁSÚ Jogi meghatározása nincs a kifejezésnek, de elméletileg azt jelenti, hogy a tyú­kok hajnaltól alkonyatig a szabadban kószálhatnak, és kedvük szerint ehetnek, ihatnak.
 • MÉLYALMOS Akár 5000 tyúkot is tarthatnak karámokra osztott nagy csű­rökben, általában mesterséges világítás alatt. A ketrecben tartottakkal ellentétben a jószágoknak van helyük kitárni szárnyai­kat, porfürdőzhetnek és kapirgálhatnak is. Csőrkurtítást csak korlátozottan végez­nek az állatokon.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.