Orvosi tanácsok

Miért kell mindig friss élelmiszert vásárolni?

Érdemes tudni, mi mindenre kell odafigyelnünk az élelmiszerek vásárlásakor Nem mindegy, hogy napokig frissek és táplálóak maradnak-e, vagy hamar megromlanak, illetve élvezhetetlennek és ehetetlennek bizonyulnak. Az alábbi tanácsok egy tapasztalt vásárlótól származnak.

Zöldség és gyümölcs

Keressünk feszes, élénk színű, foltmentes darabokat, viszont kerüljük azokat, melyek ráncosak, repedt vagy szakadt a héjuk, illetve törött vagy törékeny a száruk! A gyümölcsökből olyan darabokat válasszunk, amelyek a méretükhöz képest súlyosnak tűnnek!

 • Őszibarack és nektarin: Olyan darabokat keressünk, amelyeknek leg-alább egy része pirosas, máshol pedig krémfehér vagy aranyszínűek, és kellemes illatuk van! Kerüljük a zöld és a kemény barackokat: ha már leszedték őket, az ízük nem javul, nem érnek tovább, hanem kiszáradnak.
 • Körte: Ha a fán érik be, kásás állagú lesz, ezért korán kell leszedni, hogy tárolás közben érjen meg.
 • Burgonya: Kerüljük a hámló héjú, zöld foltos vagy csírázó darabokat!
 • Puha gyümölcsök: Ne vegyünk olyanokat, amelyekből lé szivárog -ez annak jele lehet, hogy a gyümölcs megsérült vagy penészes.
 • Csemegekukorica: Olyan csöveket válasszunk, amelyeken rajta vannak a levelek, s azok élénkzöld színűek! A száraz, sárgás levelek elöregedett csövet jeleznek.
 • Görögdinnye: Ha a dinnye érett, a héján fehéres vagy sárgás színnek kell megjelennie.
 • Sárgadinnye: A tiszta, besüppedt szárfolt azt jelzi, hogy a gyümölcsöt éretten szedték le. Minél intenzívebb az illata, annál érettebb a dinnye.
 • Ananász: Egyes fajták hosszabb ideig maradnak zöldek, ezért a szín nem feltétlenül jelzi az érettséget. A kellemes illat biztosabb jel.
 • Avokádó: A héj színe nem utal az érettségre. A gyümölcs akkor érett, ha a szárhoz közeli vége nyomásra puhának tűnik.
 • Papája: A papája a csúcsától kezd érni a kocsány felé. A gyümölcsnek legalább a fele legyen színes!

Hús, hal és tengeri állatok

A szag a frissesség egyik legbiztosabb jele. A húsnak rózsaszínűnek vagy vörösnek kell lennie. Az egészben vett hal legyen fényes, a kopoltyúja vöröses, a szeme pedig tiszta és kidülledő!

 • Kerüljük az olyan csomagolt húst, amelyben sok a folyadék, mivel a hús a folyadékveszteség miatt száraz lehet.
 • Marhahús vásárlásakor elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy vörös le­gyen, nem barna, a zsíros részek pedig fehérek, nem pedig sárgák! Egyes húsospultokban fluoresz­káló lámpát használnak, hogy a hús vörösebbnek tűnjön, ezért feltétlenül ellenőrizzük a színét ren­des világításnál is!
 • A friss bárány- vagy sertéshús rózsaszín vagy halványvörös, ugyanakkor kevés zsír van rajta, és sima, szilárd állagúnak tűnik. Az a jó, ha a sertés­húsban látható csontvé­gek vörösek: minél fehé­rebbek ugyanis, annál öre­gebb volt az állat.
 • A csirke bőrének és húsának is folttalannak kell lennie! Egész csirke esetén úgy ellenőrizhet­jük a korát, hogy meg­nyomjuk az állat szegy­csontját: minél hajléko­nyabb, annál fiatalabb volt a madár, és annál puhább a húsa.
 • Ne vásároljunk veszé­lyeztetett tengeri halfajo­kat, és olyanokat sem, amelyeket környezetkáro­sító módszerrel fogtak, például hosszúzsinóros horoggal, amelyen gyakran más állatok is fennakad­nak! Olyan halfilét válasszunk, amely szilárdnak és rugalmasnak tűnik! Kerül­jük az elszíneződött vagy puha halat!
 • A nedvesség nem feltétle­nül jelzi az állat korát, mi­vel a halakat gyakran víz­zel permetezik, hogy fris­sebbnek tűnjenek.
 • Élő éti kagyló és osztri­ga vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy zárt házú dara­bokat vegyünk, illetve olyanokat, amelyek kocogtatásra becsukódnak!
 • Vizsgáljuk meg a felbon­tott éti kagylók és osztrigák húsát! Fényesnek és kidomborodónak kell len­nie, a héjban pedig csak kevés folyadék lehet! A fésűkagyló legyen száraz, domború, krémfehér és kellemes illatú!
 • Nyers garnéla vásárlá­sakor próbáljunk feszes darabokat válogatni! Az ernyedt garnéla minden bizonnyal öreg.
 • Élő rák vásárlásakor el­lenőrizzük, hogy valóban él-e: mozgatja-e a lábát!

Egészséges magvak

A friss olajos magvak finomak és egészsége­sek. Állás közben azonban a bennük lévő ola­jok oxidálódnak és megavasodnak, az ízük pe­dig kesernyéssé válik. A legjobb és legolcsóbb megoldás héjastul vásárolni őket. Olyan árut keressünk, amelyik a méretéhez képest nehéz­nek tűnik: ha könnyű, akkor előfordulhat hogy a mag már összeaszalódott a héjban. Előre csomagolt héjas magvakat inkább nagy forgal­mú bioboltokban vegyünk! Kerüljük a kimért magvakat: érzékenyek a fényre, a hőre és az oxigénre: a héjon belül is gyorsan oxidálódnak.

Mikor van szezonja?
IdőszakGyümölcsök, zöldségek
NyárSárgabarack, áfonya, mangó, sárgadinnye, eper, csemegekukorica, cukkini
Nyár közepeCseresznye
Nyártól őszigPapája, zöldbab, paradicsom
Nyár és őszFüge, málna, paprika, zeller, padlizsán
Késő nyár és kora őszSzőlő
Késő nyár, ősz, késő télAlma, passiógyümölcs
Kora őszSzeder
ŐszKivi, birs, cékla, gomba, fehérrépa
Ősz és télZöldcitrom, mandarin, körte, brokkoli, póréhagyma, vöröshagyma, édesburgonya
TélNarancs (dudros és Valencia fajták), rebarbara, articsóka, avokádó, kelbimbó,
Késő télNarancs (sevillai)
Tél és kora tavaszKarfiol
Tél és tavaszCitrom, édesköménygumó
Késő téltől tavaszigArticsóka, karórépa
TavaszSpárga
Tavasz és kora nyárBab,borsó
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.