Panaszok és kezelésük

Fejfájás kínozza? Van segítség!

A fejfájás szó elég ártalmatlanul hangzik. De amikor úgy érzi, mintha belülről pöröllyel püfölnék a koponyáját, vagy mintha satuba fogták volna az agyát, akkor a fáj­dalom enyhítésén kívül nemigen tud másra gondolni. Ha csak amolyan „mezei” tenziós fejfájása van, egyszerű fájdalomcsillapító is megteszi, főleg ha valamilyen koffeines italt is iszik rá. Ha viszont nagyon gyakran gyötri fej­fájás, illetve ha az különösen heves, akkor is van segítség

Ibuprofen és más fájdalomcsillapítók

Nem tudja, melyik fájdalom­csillapító volna a legjobb lük­tető fejfájására? Nos, az ibuprofen, a naproxen, az aszpirin és az acetaminofen mind eny­hülést adhatnak, bár az ibu­prof ennek van némi előnye: egy a Journal of Clinical Immunopbarmacology című szaklapban megjelent tanul­mány szerint hatékonyabb az acetaminofennél, egy másik, a Headache című szaklapban közölt cikk pedig az aszpirin­nel azonos hatékonyságúnak találta. Amikor holland szak­emberek 41, fájdalomcsillapí­tással foglalkozó kutatás ered­ményeit összegezték, arra a következtetésre jutottak, hogy az ibuprofen valamivel jobb a naproxennél, mert kisebb valószínűséggel okoz mellék­hatásokat.

A leggyorsabb enyhülés gél-kapszulás, folyékony ibuprofennel érhető el, amely egy vizsgálat során 24 perc alatt kezdett hatni, szemben az ace­taminofen 29 percével.

Koffein

A chica tói Diamond Fejfájásklinikán 345 fő bevonásával végzett vizsgá­latban 200 mg koffein (nagy­jából egy nagy bögre kávéban van ennyi) 30 perccel gyorsab­ban mulasztotta el a tenziós fejfájást, mint az ibuprofen. Az ibuprofent vagy koffeint használók csaknem 60 százalé­kának teljesen megszűnt a fáj­dalma, a kétféle szer kombiná­lása pedig még hatásosabb volt: az önkéntesek 71 százalé­kának szüntette meg a fejfá­jását, és a fájdalommentes álla­pot több mint négy órán át maradt fenn. A koffein talán az erekre gyakorolt hatása ré­vén fejti ki hatását.

Súlyos fejfájás ellen a koffein más módon is használható: ve­gyen be olyan szert, amelyben acetaminofen, aszpirin és kof­fein van. A vizsgálatok szerint ez a kombináció igen jól enyhí­ti a tenziós fejfájást.

Botox, ha rettene­tesen fáj

A botox (botuli-numtoxin) nem csak a ráncok eltüntetésére használható. Ez a szemkörnyék, a homlok és néha az állkapocs izmaiba in­jekciózott, baktériumeredetű toxin olyankor is segíthet a fej­fájás enyhítésében, amikor semmi más nem használ. Egy vizsgálathoz olyan betegeket válogattak össze, akik tenziós fejfájásban, idült, rendszeres fejfájásban vagy migrénben szenvedtek, és akik esetében már több (akár három) más módszer is csődöt mondott. Az alanyok három hónap alatt egy-négy botoxkezelést kap­tak, s az elért javulást ötpontos skálán minősíthették, ahol az 1 pont a semmilyen változást, az 5 pont a kitűnő eredményt jelezte.

A résztvevők 84 százaléka tapasztalt javulást. A négy botoxkezelésben részesült sze­mélyek 92 százaléka 4-es vagy 5-ös osztályzatot adott. A botox részlegesen megbé­nítja az izmokat, s a hatás kö­rülbelül három hónapig tart. Azon betegek esetében, akik­nek a fejfájása az egész fejre kiterjed, injekciókat adnak a nyakba és a vállba is.

Jó tanács: Ha havonta 15-nél többször kell gyógyszert bevennie fej­fájás miatt, ideje félretenni a fájdalomcsillapítót. „Gyógy-szertúlhasználat okozta fej­fájás” olyankor fordul elő, ha az aznapi első adag hatása el­múlik, és az erek újból tágulni kezdenek. A fájdalom vissza­tér, így Ön bevesz valamit, hogy enyhítse, s ezzel újrakez­dődik az ördögi kör. A legjobb gyógymód: szokjon le a fájda­lomcsillapítóról! Igen, fájni fog, de ha megszűnnek a ha­tás múlása miatti fájdalmak, orvosa hozzákezdhet a kiváltó okok kezeléséhez.

Szumatriptán klaszterfejfájásra

Ez az orrspray vagy injekció formá­jában alkalmazott, migrén elle­ni gyógyszer gyorsan megszün­tetheti a klaszterfejfájás gyötrő kínját. Egy vizsgálat szerint az injekciók a résztvevők 96 szá­zalékának esetében 15 percen belül elmulasztották a fájdal­mat. Egy másik vizsgálat sze­rint a szumatriptán orrspray-t használók 47 százalékának 30 perc alatt teljesen megszűnt a fájdalma.

Verapamil vissza­térő klaszterfejfá­jásra

A klaszterfejfájást „ébresztőóra-fejfájásnak” is nevezik, mivel könyörtelenül kiszámítható: az ebben a be­tegségben szenvedők körében az esetek 80-90 százalékában egy héttől egy évig terjedő időszakon át naponta halmo­zottan jelentkeznek a rettene­tes fejfájásrohamok (innen az elnevezése: klaszter, azaz ‘fürt’), de azután véget érnek. További 20 százalék gyakorla­tilag minden áldott nap kény­telen elviselni e fejfájásokat. Több olyan gyógyszer is van, amely képes megszakítani ezt a sorozatot.

Az egyik legnép­szerűbb, a verapamil hatékony ugyan, de nem kockázatmen­tes. A londoni Országos Neu­rológiai és Idegsebészeti Kór­ház kutatói azt találták, hogy az ezzel kezelt betegek egy részében szabálytalanná vált vagy lelassult a szívritmus. A szakértők szerint ezért az e gyógyszert használóknak rend­szeresen ellenőriztetniük kell szívritmusukat orvosukkal.

Hideg borogatás

A 15 percen át a homlokra vagy a tarkóra nyomott hideg borogatás enyhítheti a lüktető fejfájást. Az Illinoisi Egyetem kutatói 45, migrénes és tenziós fejfájásban szenvedő beteg vizsgálata alapján megállapí­tották, hogy a hideg borogatás az esetek 9 százalékában meg­szüntette, 55 százalékában pedig enyhítette a fejfájást.

Relaxációs techni­kák

A meditáció vagy a progresszív izomellazítás segít­het megszüntetni a fejfájáshoz részben hozzájáruló izomfe­szültséget – sőt az is elég lehet, ha egy sötét szobában fekve lassan, egyenletesen lélegzik. Egy vizsgálatban 94, fejfájós személyt tanítottak meg ilyen relaxációs módszerekre, s azok alkalmazása 39 százalékuknál enyhítette a fájdalmat. Idült tenziós fejfájás esetén meg le­het próbálkozni a biofeedbackkel is, amely számítógép vagy más eszközök alkalmazásával segít a relaxációra való össz­pontosításban. Ugyanebben a vizsgálatban a biofeedbacket alkalmazó önkéntesek 56 szá­zaléka tapasztalt javulást.

Akupunktúra

Lehet, hogy elmulasztja a fejfájást, lehet, hogy nem, de idült, mindennapos fejfájás esetében segíthet annak elviselésében. Amikor 74, idült fejfájásban szenvedő alany egy része a gyógyszerei mellett hat hét alatt 10 alkalommal kapott akupunktúrás kezelést is, míg a többiek csak gyógyszert szedtek, az akupunktúrás csoport harmadolyan erős „szenvedésről” számolt be, bár az átélt fájdalom nagysága semmivel sem volt kisebb.

A tévhitekkel ellentétben a következő módszerek nem segítenek:

Antibiotikumok és dekongesztánsok orrmelléküreg-gyul­ladás esetén: Úgy véli,hogy orrmelléküreg-gyulladá­sától fáj a feje? Nos, akkor téved. a Missouri állambeli Springfield Fej fájásgondozó Központjának kutatói 2991 olyan embert vizsgáltak meg, akik azt gondolták, hogy orrmelléküreg-problémáik vannak, és kiderült, hogy 97 százalékuknak valószínű­leg migrénje volt.

Melatonin: A kutatási eredmények ellentmondásosak, így ez a szer egyelőre nem al­kalmazható széles körben.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.