Betegségek és megelőzésük

Fejfájás okai és kezelése gyermekeknél

Okai:

A gyermekeknél nem olyan gyakori a fejfájás, mint a felnőttek körében, de oka épp olyan összetett és esetenként nehezen kifürkészhető. A fej­és végtagfájdalommal járó általános fertőzéseken, valamint a fej-nyak régió gyulladásos folyamatain kívül lelki okok (pl. az iskolai túlzott igénybevétel, a tanuláshoz kötődő stressz, a bizonyítványtól való fé­lelem vagy akár a családon belüli vagy barátok közötti konfliktusok) is gyakran váltanak ki fejfájást a gyermekeknél.

Az alváshiány, a friss levegőn való mozgás hiánya, továbbá a televízió és a számítógép előtti hosszas ücsörgés és egyoldalú testtartás ugyanígy okozhat fejfájást.

Így jelentkeznek a panaszok:

A fejfájás lüktető, húzó, zúgó vagy nyilalló fájdalom formájában is je­lentkezhet, kiterjedhet az egész fejre vagy érintheti csupán egyes részeit, pl. a homlokot, a halántékot, a fej hátsó részét vagy a tarkót.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Gyakran kiújuló, erős fejfájás esetén, melynek kísérő tüneteként émely­gés, szédülés vagy hányás jelentkezik, forduljunk gyermekorvoshoz.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Citromfű-borsmenta tea: ez a tea különösen olyan fejfájás esetén se­gít, amelyet pl. az iskolában támasztott magas követelmények, vizs­gadrukk következtében jelentkező ideges feszültség vált ki.

Így készül a tea: egy az egyhez arányban elegyítünk citromfüvet és borsmentát, majd egy púpos teáskanállal veszünk a keverékből, amit leöntünk kb. 150 ml tűzforró vízzel. 10 percig állni hagyjuk, majd le­szűrjük. Napi három alkalommal itassunk meg gyermekünkkel egy-egy csésze frissen elkészített teát.

 • Karcsú, ideges, nyugtalan gyermek, gyakorta fáj a feje az iskolai elvárások okozta stressz miatt. Alvás és evés hatására enyhülnek a panaszai: Professional Medical (kalcium-foszfát), naponta há­romszor.
 • A fejfájás leginkább lázzal járó fertőzés kapcsán jelentkezik: a gyermek nyög a fájdalomtól, kívánja a fagylaltot és a hideg italo­kat, amire azonban rosszul reagál; panaszai reggel, mozgás követ­keztében, az étel illatára és ízére reagálva erősödnek: Professional Medical (vízi kender), naponta háromszor.
 • Feszültséggel teli, félelemmel járó vagy örömteljes várakozás vált­ja ki a fejfájást: a fájdalom szédüléssel jár, a tarkótól egészen a sze­mek körüli területig terjed. A gyermek fáradtnak, levertnek tűnik; a nedves és kimondottan meleg időjárás hatására gyakoribbá válnak a panaszok: Professional Medical (sárga jázmin), naponta háromszor.
 • Túlzott szellemi, főként iskolai igénybevétel következtében jelent­kezik a fejfájás, de az okok között szerepelnek az aggályok, a bánat, a gyengeség, a részvét hiánya, a figyelemzavar is; meleg hatására enyhülnek a panaszok: Professional Medical (foszforsav), naponta háromszor.
 • Túlzott idegeskedés, alváshiány, túl sok élénkítő ital hatására je­lentkezik a fejfájás; a gyermek nagyon érzékeny a huzatra, szeretné, ha fejét melegen bekötnék, ingerlékeny és türelmetlen; nyugalom hatására enyhülnek a panaszai: Professional Medical (hánytatódió), naponta háromszor.
 • Forró kendő: helyezzünk a gyermek tarkójára vászonkendőt, me­lyet előzőleg olyan forró vízbe merítettünk, amit gyermekünk éppen csak el, bír viselni. Ennek hatására a tarkó izomzata ellazul, ami fő­ként feszítő fejfájás esetén hatékony.
 • Hideg kezelések: hideg borogatás, jégtömlő váltakozó, hol a tarkón, hol pedig a homlokon való alkalmazásával ugyancsak sok esetben enyhíthetjük a fájdalmakat.
 • Borsmentaolaj: a borsmentaolajnak fontos szerepet tulajdonítanak a kínai orvoslásban. Teaként fogyasztják vagy olaj formájában, kül­sőleg alkalmazzák. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a borsmentaolajjal való bedörzsölés, főként a halántékon, ugyanolyan hatású, mint egy fej fájás-csillapító tabletta.
 • Az Ájurvéda tan fejfájás esetére a majoránna virágából és leveléből készült főzetet ajánl.

Így készül a tea: egy teáskanál friss vagy szárított majorannát kb. 150 ml zubogva forró vízzel leöntünk, 5-10 percig fedő alatt állni hagyjuk, majd leszűrjük. Itassunk meg gyermekünkkel naponta kétszer-három­szor egy-egy csésze friss teát, amit esetleg kevés mézzel is ízesíthetünk.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Gondoskodjunk róla, hogy gyermekünknek elegendő ideje jusson alvásra.
 • A szabad levegőn való kiadós mozgás is fontos.
 • Gyermekünk táplálkozása legyen kiegyensúlyozott, tartalmazzon bőven friss gyümölcsöt és zöldséget.
 • Határoljuk be azt az időt, melyet gyermekünk a televízió vagy a számítógép képernyője előtt tölt el.
 • Ne mulasszunk el gyermekünkkel szemészeti szűrővizsgálatra men­ni. Látásproblémák is okozhatnak fejfájást.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.