Panaszok és kezelésük

Fekélyek és kezelésük

Régebben úgy vélték, hogy a gyomor- és nyombélfekélyek szorosan összefüggenek a stresszel – de aztán föl­fedezték, hogy legtöbbjüket a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza. Ettől függetlenül persze a stressz való­ban sérülékenyebbé teheti az emésztőrendszert bélelő nyálkahártyát, emellett pedig bizonyos fájdalomcsillapí­tók túlzásba vitt használata is fokozza a kockázatot. Mielőtt azonban cukorkaként kezdené falni a savlekötőket, beszéljen orvosával, mert lehet, hogy vényköteles gyógyszerre van szüksége.

Protonpumpa­gátlók (PPI-k)

Az olyan gyógyszerek, mint az Omepra­zol, a lanzoprazol vagy ezome-prazol, elősegíthetik a fekélyek gyógyulását és a tünetek -mint az égető érzés vagy a fáj­dalom – enyhítését. Hatásukat azzal fejtik ki, hogy csökkentik a gyomorban termelődő sav mennyiségét.

Egy 32 vizsgálat adatait összefoglaló elemzés megállapí­totta, hogy e gyógyszerek négy héten belül a betegek 95 száza­lékánál begyógyították az összes (gyomor- és bél-) fekélyt, nyolc hét után pedig a gyo­morfekélyek 80-90 százalékát. Egy másik, 24 vizsgálatra ki­terjedő áttekintő elemzés sze­rint 51 százalékkal csökkentet­ték a vérzés kockázatát azon betegek esetében, akiknek ko­rábban már vérzett a fekélyük, 39 százalékkal pedig annak szükségességét, hogy vérző fe­kély miatt műtétre kerüljön sor.

Tripla terápia

Ha gyomor- vagy nyombélfekélye van, és szervezetében kimutat­ható a H. pylori, akkor nem elég begyógyítani a fekélyt, a baktériumtól is meg kell szaba­dulni – erre szolgál a tripla te­rápia. Ennek keretében 7-14 napi PPI-kezelést kombinálnak kétféle antibiotikummal, klaritromicinnel és amoxicillinnel vagy metronidazollal, amelyek általában teljesen elpusztítják a kórokozókat. A baktériumok kiirtásával az újabb nyombél-fekély kockázata 67-ről 6 szá­zalékra, a gyomorfekélyé 59-ről 4 százalékra csökken.

H2-blokkolók

Ezek a gyógyszerek, például a cimetidin, a famotidin és a ranitidin is a gyomorsav termelődését akadályozzák, de a proton­pumpagátlók hatékonyabbak. A H2-blokkolók viszont jóval olcsóbbak. Mivel ezek más módon fejtik ki hatásukat, az orvosok olykor egy PPI-vel együtt írják fel őket.

Jó tanács: Bánjon csínján az aszpirinnel, az ibuprofennel és a naproxennel! A H. pylori-fertőzés mellett gyakran e gyógyszerek túlzásba vitt használata áll a fekélyek hátterében. Ha rend­szeresen kell fájdalomcsillapí­tót szednie, kérdezze meg orvosától, nem kaphatna-e protonpumpagátlót is, amely e gyógyszerek szedése esetén csökkenti a fekélyek kialaku­lásának kockázatát.

A tévhitekkel ellentétben a következő módszerek nem segítenek!

Fokhagyma: A fok­hagymát tartalmazó táplálék­kiegészítők gátolhatják a pylori szaporodását, de nem képesek teljesen megszüntetni a baktériumfertőzést.

Semleges étrend: A tej fogyasztása semmit sem segít a fekély szempontjából, sőt úgy tűnik, még fokozza is a gyomorsavtermelést. Ráadá­sul vannak adatok arra is, hogy a fűszerek, például a csípős paprika, segíthetnek a H. pylori gátlásában.

Probiotikumok: Ezek az élőflór ás joghurtokban ta­lálható, illetve táplálékkiegé­szítőként is kapható „jó” bak­tériumok nem gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyeket és nem akadályozzák meg ki­alakulásukat sem. Csökkenthe­tik viszont az antibiotikum ­szedéssel járó panaszokat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.