Orvosi tanácsok

A fejfájás és migrén titkai

A fejfájás leggyakoribb oka az erek kitágulása, illetve a fej és a nyak izmainak megfeszülése. A migrént – a fejfájás egy súlyosabb változa­tát, amelyet olyan tünetek kísérhetnek, mint az émelygés – többféle ok is kiválthatja. Az alábbiakban e problémák kezeléséhez talál ötleteket.

Melegítse a lábát!

Igen egyszerű, ter­mészetes fejfájásenyhítő megoldás lehet, ha lábát egy tál meleg vízbe teszi. Az elmélet szerint ez kitágítja a lábfej ereit, s ezáltal „elszívja” a vért a fejtől, ami csillapíthatja a fájdalmat.

Hasznos tipp: A meleg lábfürdő gyorsan enyhítheti a fejfájást

Igyon egy erős kávét…

Egy csésze jó erős kávé azonnal enyhítheti a fejfájást, mi­vel a koffein csökkenti a fejfájás egyik leg­gyakoribb okát, az erek duzzanatát. Ezért is tartalmaznak egyes fájdalomcsillapítók koffeint.

…de ne szokjon le róla hirtelen!

Ha eddig rendszeresen kávézott, annak abba­hagyása fejfájást okozhat, mivel az erek a hir­telen koffeinhiány következtében megduz­zadhatnak. A legegyszerűbb gyógymód, ha újra kávézni kezd, persze csökkentett mértékben, hosszú távú megoldásként pedig a kof­fein fokozatos megvonása ajánlható.

Akupresszúra

Amikor a fájdalomcsillapítók nem képesek megszüntetni a fejfájást, az akupresszúra akkor is segíthet. Határozott, körkörös mozdulatokkal masszírozza néhány per­cen át a hüvelyk- és mutatóujja töve kö­zötti bőrhártyát az egyik, majd a másik kezén. Addig folytassa, amíg meg nem szűnik a fájdalom. A kínai orvoslás szerint az ezen a területen lévő gócpont kapcso­latban áll az agy azon területeivel, ahon­nan a fejfájás eredhet.

Fogyjon le a migrén ellen!

Ha migrén gyötri, és túlsúlyos is, próbálja meg leadni a fölösleges kilókat – lehet, hogy ezzel a fejfá­jástól is megszabadul. Amerikai kutatók azt találták, hogy a fogyás érdekében gyomor­szűkítő műtéten átesett páciensek hat hónap után migrénes rohamaik gyakoriságának jelentős csökkenését tapasztalták. Tovább folynak a kutatások annak kiderítésére, hogy a kevésbé extrém fogyás hasonló hatással van-e a nem ennyire túlsúlyos személyekre. Önnek azonban nincs oka az eredményre várni: a pluszkilók lefaragásának sokféle egyéb előnye is lehet, többek között az ízüle­tek és a keringési rendszer védelme.

Oxigén kezelés migrén ellen

A nagy nyomású oxigén belégzése igen hatékony, migrén elleni kezelés, különösen azok esetében, akiken a gyógy­szerek nem, vagy csak alig segítenek, áll egy korábbi kuta­tásokat elemző áttekintő tanulmányban. Ez a kezelés akár 45 percen belül jelentősen enyhítheti a migrént. Az oxigén azért lehet képes a migrénes tünetek csillapítására, mert összehúzódásra készteti az ereket – a migrénes fájdalmat ugyanis az erek duzzanata okozza -, vagy mert gátolja az e fájdalom érzésének jeleit az agyba továbbító kémiai út­vonalakat.

A kezelés egyelőre nem áll rendelkezésre széles körben, mert csak – az egyébként mélytengeri búvárok te­rápiájában használt – túlnyomásos kamrában végezhető.

Vegye be a lehető legkorábban a tablettákat! Amint megérzi a migrén első tüneteit, például az émelygést vagy a látási rendellenességeket, rögtön vegye be gyógyszerét. A kutatások kimutatták, hogy minél hamarabb nyelik le a migrénenyhítő készítményeket, azok annál hatékonyabbak. Ugyanez érvényes a fájdalom csillapításának egyéb módszereire. Ne próbáljon tehát hősi­esen tűrni, amíg a migrén elviselhetetlenné nem válik – vegye be vényköteles gyógysze­rét, még mielőtt fellépne az igazán gyötrő migrénes fájdalom!

Szúrja ki!

Ha súlyos migrénes vagy klaszterfejfájások kínozzák (ez utóbbiak he­ves, égető, gyakran visszatérő féloldali fejfájást okoznak), próbálkozzon akupunktúrás kúrával. Egy nagyszabású áttekintő cikk szerzői megállapították, hogy ez az ősi kínai kezelés tartósabb enyhülést hoz, mint a vényköteles gyógyszerek. Az akupunktúra hatására a fejfájásos rohamok száma és intenzitása is csökkenhet.

Használjon színezett szemüveget!

Sok, migrénben szenvedő páciens esküszik arra, hogy ritkábban kínozza őket a fájda­lom, ha színezett lencséjű szemüveget horda­nak. Az amerikai Michigani Állami Egyete­men nemrég tudományos magyarázatot is találtak erre a jelenségre.

 

Kutatási eredmény: A kutatók az MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) módsze­rével vizsgálták migrénes páciensek agyát, miközben azok az általuk hatásosnak mon­dott színű szemüveget viselték, és azt állapí­tották meg, hogy a lencsék használata átla­gosan a felére csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát.

A lencse színét úgy választották meg, hogy az a lehető legkellemesebb legyen és csökkentse az „észlelési torzulásokat”, vagyis tökéletes látást biztosítson, ne legyen például túl sötét – az eljárásnak a „precíziós szemészeti színezés” (PSS) nevet adták. Sajnos nem biztos, hogy a módszer minden migrénes páciensen segít, mindenesetre kér­dezze meg orvosától, érdemes lehet-e meg­próbálkoznia vele.

Igyon gyömbérteát!

Vannak bizonyíté­kok arra vonatkozóan, hogy ez a hagyomá­nyos, migrénes fejfájások elleni módszer valóban eredményes, bár a hatásmechaniz­musát még nem sikerült pontosan megismer­ni. A gyömbérgyökér gyulladáscsökkentő hatása gátolhatja a prosztaglandinok műkö­dését – ezek a természetes, hormonszerű anyagok gyulladásos választ váltanak ki a szervezetből, s ezzel hozzájárulhatnak a mig­rén heves fájdalmához. Kellemesen nyugtató természetes orvosság elkészítéséhez keverjen egy csésze forró vízbe egy teáskanál frissen reszelt gyömbérgyökeret, s adjon hozzá mé­zet, ha úgy jobban szereti. Hagyja egy kicsit hűlni, aztán igya meg ezt az enyhén csípős, aromás teát.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.