Panaszok és kezelésük

Hatásos harc az ekcémával

Az ekcémával járó viszkető, hámló, kivörösödött bőr nem csak a gyerekek körében fordul elő. Noha az ekcémás csecsemők és gyermekek 15-20 százaléka idővel „kinövi” az állapotot (hála az égnek, ugyanis brit kutatók szerint az ekcémás gyermek gondozása ugyanolyan nagy stresszt jelent a családnak, mint ha a kicsi cukorbeteg volna), a betegség a felnőtteknek is legalább a 3 százalékát érinti. A jelek szerint öröklött hajlam okozza, aminek következ­tében a szervezet túlérzékenységi reakciót ad a kiváltó okokra, egyebek közt bizonyos ételekre is

Hidratálók

Ha Ön ek­cémás, akkor tudja, mennyire száraz, viszkető és érzékeny a bőre – és hogy a szárazság csak még rosszabbá teszi a viszketést és a kiütéseket. Ezért javasolja több nagy bőrgyó­gyászcsoport is vastag hidratálóréteg naponta egyszer vagy kétszer történő felvitelét, amely megakadályozza, hogy a bőr kiszáradjon. Ha hidratálja a bőrét, akkor kevesebb szteroidos krémre lesz szükség a kiütések ellen. Egy 173 ekcé­más gyermek bevonásával ké­szített spanyol vizsgálat szerint azoknak, akiket mindennap bőségesen bekentek hidratáló­val, 42 százalékkal kevesebb szteroidkrémre volt szükségük.

A tubusból nyomható, sűrű hidratálószerek egyes dermatológusok szerint hatéko­nyabbak a hidratálótejeknél. A vizsgálatok azonban azt is kiderítették, hogy jó hatásúak a vazelines, a glicerines és a zabkivonatot tartalmazó hid­ratálok is. A maximális hidra­táló hatás eléréséhez a szert langyos fürdőben való áztatás után óvatosan szárazra itatott bőrre vigye fel, javasolják a dermatológusok. Ha a fürdő­től jobban viszket a bőre, a rö­vid tusolás is megfelel.

Helyi szteroid­készítmények

A szteroidos krémek, kenőcsök, gélek és tejek nem gyógyítják meg az ekcémát, ám ezek szorítják vissza a leghatékonyabban az ekcémás fellángolásokat. Tény, hogy túlzásba vitt használatuk a bőr elvékonyodásához vezet­het, ez azonban ritkábban fordul elő, mint a legtöbben gondolják. Sőt egyes kutatók szerint a szteroidos krémektől való félelem súlyosabb problé­mát okozhat, mint a krém mel­lékhatásai. Egy brit kutatás során 200 ekcémást kérdeztek meg, s 73 százalékuk ismerte be, hogy aggódik a krém mi­att, 24 százalékuk pedig ez ok­ból csak szűkösen vagy olykor egyáltalán nem alkalmazta azt.

Pedig a vizsgálatok szerint a szteroidos készítmények ésszel történő használata általában teljesen problémamentesen enyhíti a tüneteket. Amikor brit szakemberek 174 enyhén vagy mérsékelten ekcémás gyermeket és tinédzsert figyel­tek meg 18 héten át, azt talál­ták, hogy háromnapi kezelés egy erős készítménnyel (0,1 százalék betametazon-valerát) ugyanolyan hatékonyan kezel­te a fellobbanásokat, mint az egyhetes kezelés egy gyengébb krémmel (1 százalék hidro-kortizon). A két csoport tagjai azonos számú napig maradtak tünetmentesek – és egyikükön sem volt kimutatható a bőr vékonyodása. Fontos: szteroido­kat arcra ne kenjen, csak orvos felügyelete mellett.

Immunmoduláns krémek

A szteroidok alternatívájaként használt takrolimusz és pimekrolimusz legalább 50 százalékkal csök­kenti az ekcéma tüneteit, állít­ják brit kutatók 31, összesen több mint 8000 fő bevonásá­val készült vizsgálat adatainak értékelése alapján. A 0,1 száza­lékos takrolimuszkrém mint­egy 42 százalékkal volt haté­konyabb a pimekrolimusznál, amelyet néhány szteroidos krémnél is gyengébb hatású­nak találtak. Vannak azonban ennél nagyobb aggodalmak is szakmai berkekben.

Az Egyesült Államok gyógy­szer-felügyeleti hatósága (FDA) ma már megköveteli, hogy a két gyógyszer csomago­lásán fekete keretes figyelmez­tetést helyezzenek el, miszerint ezek a készítmények növelhe­tik a bőrrák és a nyirokcsomó­daganat kockázatát. Más szak­értők szerint viszont nincs ilyen összefüggés, több nagy egészségügyi szervezet pedig -köztük az Amerikai Dermato-lógiai Akadémia és az USA Országos Ekcémaszövetsége -úgy véli, hogy a kapcsolat igen gyenge. E krémeket minden­esetre nem javasolják 2 év alat­ti gyermekek számára.

Fénykezelés

A sem krémekkel, sem szteroid­tablettákkal nem gyógyítható makacs és súlyos ekcéma oly­kor kedvezően reagál az ultra­ibolya (UV-) fénnyel történő besugárzásra. Egy 73, mérsé­kelt vagy súlyos ekcémában szenvedő betegen végzett vizs­gálat szerint azok esetében, akik 12 héten át hetente két­szer kaptak UV-B-kezelést, 28 százalékkal csökkent a visz­ketés, a nedvedzés és a kérgesedés. Az UV-kezelésről kérje dermatológus tanácsát.

Jó tanács: Ne spóroljon a krémekkel! Ha túl kevés hidratálót és/vagy szteroidos krémet használ, az a kívánttal ellentétes hatású is lehet. Német kutatók 30 ekcémás felnőttet vizsgáltak meg, és azt találták, hogy akik mindkétféle szerből az orvo­suk által javasolt mennyiséget használták, azok esetében 20 százalékkal kifejezettebben enyhült a szárazság, a viszke­tés és a kéregképződés azok­hoz képest, akik takarékos­kodni próbáltak a krémekkel. Ha szteroidos krémet és hid­ratálót is használ, először a szteroidot vigye föl. A vakarózást pedig, amennyire csak lehet, kerülje el, mivel attól csak rosszabb lesz a viszketés, illet­ve elfertőződhet a bőre.

A tévhitekkel ellentétben nem segít!

Borágóolaj: Jóllehet széles körben reklámozzák ek­céma elleni szerként, legalább két felmérés is azt találta, hogy semmi haszna nincs e téren.

Antihisztaminok: A New York-i Állami Egyetem bőrgyógyászai 16, az antihisz­taminok hatását vizsgáló fel­mérés adatait elemezve kimu­tatták, hogy ezek a népszerű orvosságok nem enyhítik a viszketést. Mindazonáltal a ré­gebbi, álmosító hatású változa­tok, pl. a difenhidramin, segít­hetnek elaludni, ha a viszketés miatt ez nem sikerülne.

ÁLLAPOTOS? PRÓBÁLKOZZON PROBIOTIKUMOKKAL!

A kutatók nem bizonyították ugyan egyértelműen, de az élő-flórás joghurtokban található, illetve táplálékkiegészítőként kapható „jótékony baktériumok” segíthetnek abban, hogy kis­babája elkerülje az ekcémát, különösen akkor, ha családjában mások is ekcémásak már. Ezek a baktériumok jót tesznek az immunrendszernek, és a jelek szerint hatásukra a gyermek szervezete nem reagál az allergénekre. Kérje szülésze vélemé­nyét arról, hogy szedhet-e probiotikumokat a terhesség alatt, és a gyermekorvostól is kérdezze meg, hogy kiegészítheti-e a csecsemőnek adott tápszert vagy anyatejet probiotikumporral.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.