Panaszok és kezelésük

Hatásos megoldások migrén ellen!

Ma úgy vélik, hogy a migrént az idegsejtek aktivitásának változásai okozzák. A migrénes fájdalom elviselhetetlen lehet, rosszullétet okozhat, és furcsa mód a rohamokat olykor egyfajta aura – villódzó fények, vakfoltok vagy csiklandozó érzés – előzi meg. Sokan nem is tudják, hogy fejfájásaikat migrén okozza. Akkor lehet migrénje, ha a következő tünetek bármelyikét tapasztalta már magán fejfájásos roham során: lüktető fájdalom a fej egyik vagy mindkét oldalán, rosszullét, fény- és hangérzékenység és olyan iszonyatos sajgás, hogy az gátolja napi rendszeres tevékenységeinek végzését.

Migrénre kifejlesz­tett fájdalomcsillapí­tók

Ha migrénje viszonylag enyhe – azaz a rohamok általá­ban nem gátolják mindennapi életét, és a rohamoknak legfel­jebb a 20 százalékát kíséri há­nyás -, akkor az olcsó, vény nélkül kapható gyulladás­csökkentő gyógyszerek is segít­hetnek, állítják a chicagói Diamond Fejfájásklinika kuta­tói. Az aszpirin, az ibuprofen, az acetaminofen és a naproxen egyaránt hatásos, mi azonban inkább olyan, vény nélkül kap­ható migréncsillapítót aján­lunk, amelyben acetaminofen, aszpirin és koffein is van.

E kombinációs tabletták egy vizsgálat szerint 20 perccel gyorsabban enyhítették a mig­rénes fájdalmat, mint az ibuprofen. Egy másik vizsgálatban a rohamok megszakítására adott vényköteles szumatriptánnál is hatásosabbnak bizo­nyultak a mérsékelten heves migrén fájdalmának csillapítá­sára – főként, ha a roham első jelére bevették őket.

Vényköteles ro­hammegszakító

gyógyszerek Ha a vény nélkül kapható szerek nem segítenek, kérjen orvosától triptánt, amely a súlyos fejfájás esetén szinte mindig hatásos. A szelektív szerotoninreceptor-agonisták néven is ismert gyógyszerek megszakíthatják a migrénes rohamot, ha annak első jelére beveszik őket, de a már kialakult rohammal járó fájdalmat is enyhíthetik. A triptánok az esetek 24-45 százalékában egy órán belül elkezdik enyhíteni a fájdalmat, 23-42 százalékukban pedig két órán belül meg is szüntetik.

Nagyon alacsony zsírtartalmú étrend

Amikor 54, migrénre hajlamos személy zsírban rendkívül sze­gény étrendet követett (napi kalóriabevitelüknek csak 10-15 százaléka származott zsí­rokból), 94 százalékuk számolt be arról, hogy a fejfájások szá­ma legalább 40 százalékkal csökkent. Ha pedig rájuk tört a migrénes roham, a fájdalom 66 százalékkal volt gyengébb és 70 százalékkal rövidebb ideig tartott. Ennek köszönhe­tően 72 százalékkal kevesebb gyógyszert kellett használniuk, mint a vizsgálat előtt, számol­nak be róla a Loma Linda Egyetem kutatói.

Rohammegelőző gyógyszerek

Ha havonta kétszer vagy többször van mig­rénes rohama, nagy valószínű­séggel ilyen gyógyszert fog kapni. Az East Carolina Egye­tem szakértői szerint megfelelő gyógyszerrel a felére csökkent­hető a fejfájások jövőbeli koc­kázata – de ehhez türelmesnek kell lenni, mivel olykor négy hétig is eltart, mire érezhetővé válik a javulás, és néha csak hat hónap után lehet eldön­teni, hogy az adott kezelés hatásos-e.

Az eddigi legjobb eredmé­nyeket adó migrénmegelőző gyógyszerek a béta-blokkolók közé tartozó propranolol és timolol. A vizsgálatok szerint az e szereket szedők 90 száza­lékának egyértelműen javul az állapota. Az egyetem vizsgá­lata alapján kiváló minősítést kapott még az antidepresszáns amitriptilin, illetve az epilep­szia elleni valproátsav és topi­ramát is. Ha ezek a rohammegelőző gyógyszerek nem segítenek, néha a kalciumcsatorna-gátlók is hatásosak lehetnek.

Vörös acsalapu

Egy szakértő szerint a vörös acsalapuból (Petasites hybridus) ké­szített szerek az „eddig ismert legjobb, igazoltan biztonságos növényi készítmények fejfájás ellen”. Szakemberek egy 245 fő bevonásával végzett vizsgálat eredményeit közölték a Neurology című szaklapban: az acsalapu-készítményt sze­dők 68 százaléka észlelte, hogy a migrénes rohamok száma legalább 50 százalékkal csök­kent – ez jobb eredmény, mint amilyet néhány elismert gyógy­szerrel el lehet érni.

Akupunktúra

Brit ku­tatók 13 vizsgálat eredményeit összegezve megállapították, hogy egyelőre még nem lehet eldönteni, alkalmas-e az aku­punktúra a fejfájás megelőzé­sére, illetve enyhítésére. Min­denesetre egy vizsgálatban, amelybe 401 fejfájós személyt vontak be – többségük migré­nes volt -, azok, akik 12 hét alatt 12 akupunktúrás kezelést kaptak, 15 százalékkal keve­sebb fájdalomcsillapítót hasz­náltak, mint azok, akik nem részesültek akupunktúrában.

B12-vitamin (ribo­flavin) Amikor Belgiumban a kutatók 55 személynek há­rom hónapon át naponta ad­tak ebből a vitaminból, 60 szá­zalékuk a szokásoshoz képest feleannyi migrénes rohamot ta­pasztalt. Az önkéntesek ehhez a javasolt napi 1,5 milligram­mos adag csaknem 300-szoro-sát, napi 400 milligrammot vettek be. Azt, hogy ez az adag biztonságos-e, hosszabb távú kutatásokkal kell eldönteni.

Őszi margitvirág (Chrysanthemum parthenium)

Ez a népsze­rű gyógynövény csak „enyhe és átmeneti” előnyöket kínál, állítják brit kutatók öt, a gyógynövény migrénre gyako­rolt hatásával foglalkozó, gon­dosan megtervezett vizsgálat adatainak értékelése alapján. Egy nemrég végzett vizsgálat­ban azonban a növény ható­anyagából, a partenolidból ellenőrzötten azonos mennyi­séget tartalmazó margitvirág­kivonatok az ismétlődő migré­nes rohamok gyakoriságát havi csaknem ötről nagyjából háromra csökkentették.

Melatonin

Amikor 34 brazil migrénes beteg három hónapon át esténként, lefekvés előtt melatonint vett be, két­harmaduk úgy nyilatkozott, hogy a tapasztalt migrénes rohamok száma a felére csök­kent, nyolcan pedig egyáltalán nem észleltek rohamot. De fi­gyelem: a résztvevők ez eset­ben tudták, hogy melatonint kapnak, így a javulás, leg­alábbis részben, placebohatás következménye lehet

Magnézium

Legalább nyolc vizsgálat készítői állapí­tották meg, hogy a gyakori migrénes rohamokban szenve­dők agyában igen alacsony ennek az ásványi anyagnak a szintje. Amikor azonban a kutatók migrénre hajlamos személyeknek magnéziumot adtak, az eredmények vegyesek voltak: talán azért, mert a táplálékkiegészítők nem segít­hettek azokon, akiknek eleve normális volt a magnézium­szintjük.

A magnézium talán azon nők esetében a leghatáso­sabb, akik menstruációval összefüggő migrénben szenved­nek, illetve azoknak a szemé­lyeknek, akik a roham előtt aurát tapasztalnak – bár há­rom, a magnézium migrén elle­ni alkalmazhatóságát vizsgáló felmérés közül kettő nem talált kimutatható előnyöket.

Vigyázat, nem segít! Homeopátia: Egy 63 fő bevonásával készített brit vizsgálat során nem találtak jelentős különbséget a migrén gyakoriságában azután, hogy migrénes személyeket három hónapon át kezeltek személyre szabott homeopátiás készítmé­nyekkel vagy placebóval.

Mi váltja ki a migrént?

Segíthet a rohamok elkerülésében, ha távol marad azok kiváltó okától. A legutóbbi időkig a szak­értők gyakran különféle ételeket jelöltek meg a migrénes rohamot kiváltó tényezőkként, például a vörösbort, az érett sajtokat és a csokoládét. Ma azonban már nem olyan biztosak abban, hogy a fejfájásokat valóban bizonyos ételek idézik-e elő. Az atlantai Fejfájásközpont munkatársai 916 felnőttet kérdeztek meg arról, mi váltja ki migrénjüket, s az alábbi válaszokat kapták.

Migrénes fejfájás

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.