Fájdalom enyhítése

Bordatörés tünetei és kezelése

Tünetek

  • Erős mellkasi fájdalom a bordákat ért ütés után.
  • A fájdalmat növeli a mozgás, a köhögés, a nevetés és a mély lélegzetvétel.

Veszélyeztetett csoportok

A legtöbb bordatörés gépkocsibalesetből és elesésből származik. Az idősebbek ez utóbbi szempontjából különösen veszélyeztetettek. A focisták és a kontaktsportot űző sportolók körében szintén magas a bordatörés veszélye.

Ne maradjon le az újdonságokról, iratkozzon fel most:

Kialakulása

Noha az egyszerű bordatörés nagyon fájdalmas lehet, nem valószínű, hogy komoly orvosi problémát okoz, és többnyire minden beavatkozás nélkül néhány hét alatt meggyógyul. Ha azonban a törött borda átlyukasztja a tüdőt, életveszélyes légmellet okozhat. Ha a bordatörés nyílt, és a tört vég áthatol a bőrön, a komoly fertőzésveszély miatt sürgős orvosi beavatkozásra van szükség.

Mit tegyünk?

Súlyos tünetek észlelésekor hívjuk a 104-et (mentők). A fájdalom csökkentésére alkalmazzunk jégpakolást vagy hideg borogatást, amíg a segítség érkezésére várunk.

Figyelem! Ha bordatörött részére elsősegélyt kell nyújtani, helyezzük a sérültet kényelembe, de kerüljünk minden felesleges mozgatást. Legfontosabb, hogy ne dörzsöljük az érintett területet, és ne próbáljuk helyretenni a tört véget, mert ezzel még növelhetjük is a bajt.

Kezelés

Az orvos röntgenfelvételt készíttet a mellkasról, hogy megállapítsa a károsodás mértékét. Az egyszerű törés magától gyógyul. A mellkast átkötözhetik, viszont nem gipszelik, mert a légzés miatt a mellkasnak mozognia kell. Többszörös törés esetén műtéti beavatkozásra van szükség, hogy a tört végeket egymáshoz rögzítsék. Az erős fájdalmat gyógyszerrel csillapítják.

Megelőzés

Azonkívül, hogy vezetés közben mindig bekapcsoljuk a biztonsági övet, és kerüljük az eleséshez vezető helyzeteket, nem sokat te-hetünk az ilyen balesetek megelőzésére. A borda teljes gyógyulása előtt ne emeljünk nehéz tárgyat, ne sportoljunk.

Alternatív terápiák

Táplálékkiegészítők: Többletkalciummal – napi 1200-1800 mg – gyorsíthatjuk a gyógyulást. A kalcium maximális felszívódása érdekében egyszerre ne vegyünk be 600 mg-nál többet. Szedhetünk még napi 400 mg D-vitamint, 100 mg K-vitamint és 300 mg magnéziumot is. Figyeljünk rá, hogy étrendünk tartalmazzon C-vitaminban gazdag táplálékot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.