Panaszok és kezelésük

Megoldások magas vérnyomásra!

A magas vérnyomás viszonylag ártalmatlan dolognak tűnhet, ámde nem véletlenül nevezik „néma gyilkosnak”. Hatására megrepedhet egy ér az agyban, ami agyvérzés­hez vezethet, s a szív koszorúereit is olyan módon károsíthatja, hogy amiatt megnő a szívroham kockázata. Az is előfordulhat, hogy a szív „kimerül” az állandó magas vérnyomás fenntartásától, s emiatt tönkremegy. A magas vérnyomásra való hajlam részben öröklött, ám kezelhető. Ha tudja, hogy magas a vérnyomása, tegyen valamit, hogy csökkentse – az élete függhet tőle!

Korán kezdett ke­zelés

Akkor kell már csírá­jában megakadályozni a magas vérnyomás kialakulását, ami­kor prehipertenziót, azaz ma­gas vérnyomást megelőző álla­potot diagnosztizálnak, vagy magas-normális a vérnyomás – ez azt jelenti, hogy a szisztolés érték (az első szám) 130 és 139 Hgmm (higanymilliméter) között, a diasztolés érték (a második szám) pedig 85 és 89 Hgmm között van. Ha a vérnyomás ebbe a tartomány­ba esik, akkor kétszer nagyobb a szívroham és a szélütés veszélye, mint alacsonyabb vérnyomás esetén.

Természetesen megpróbál­hatja lejjebb szorítani vérnyo­mását az étrend megváltoztatá­sával és több testmozgással, de orvosa emellett a gyógyszeres kezelést is elkezdheti. Egy nagyszabású vizsgálat szerint az angiotenzinreceptor-blokkolókkal, például kandezartánnal végzett, időben elkezdett kezelés két év alatt 66 százalékkal csökkentheti az igazi magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, bár valószínűbb, hogy orvosa először vízhajtókkal és béta­blokkolókkal próbálkozik.

Diuretikumok

Ezek a „vízhajtó” tabletták a magas vérnyomás kezelésére legré­gebb óta használt gyógyszerek közé tartoznak, s úgy hatnak, hogy a vérből vizet vonnak el, amely azután a vizelettel ürül ki. Ha kevesebb a víz, akkor a vértérfogat is kisebb, s ezért csökken a vér nyomása. Az utóbbi években azonban a diuretikumok „kegyvesztetté” váltak, ahogy hozzáférhetők lettek az újabb (és jóval drá­gább) gyógyszerek. 2002-ben azonban széles körű vizsgálat­ban hasonlították össze az egyik gyakran használt diureti-kumot, a klórtalidont a kalci­umcsatorna-blokkoló amlodipinnel és az ACE-gátlók (angiotenzinkonvertálóenzim-gátlók) közé tartozó lizinoprillel, és kiderült, hogy a régi, jól bevált diuretikum a leghatéko­nyabb a vérnyomás csökkenté­se és a hosszú távú szövődmé­nyek megelőzése terén.

A diuretikum 25 százalékkal hatásosabban akadályozta meg a szívelégtelenséget az amlodi-pinnél, s jobban csökkentette a vérnyomást, illetve hatáso­sabban előzte meg a szélütést, a szívelégtelenséget és az angi­nát, mint a lizinopril. Egy má­sik vizsgálat szerint a diureti­kum mind a vérnyomás csökkentése, mind a keringési rendszeri szövődmények – és elsősorban a szívelégtelenség -terén hatásosabb volt az alfa­blokkoló doxazozinnál.

ACE-gátlók és angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB-k)

Ha egy diuretikum önmagá­ban nem elég a vérnyomás csökkentésére, az orvos ACE-gátlóval vagy ARB-vel egészít­heti ki a kezelést, illetve ilyen szerre állíthatja át a beteget. Mindkét gyógyszertípus azzal hat, hogy gátolja az angiotenzin nevű hormont, így az nem tudja kiváltani az érfalbán lévő izmoknak az erek beszűkülésé­hez vezető összehúzódását. Amikor kutatók 61, a kétféle szer hatását összehasonlító vizsgálatot elemeztek, azokat egyformán hatásosnak találták a magas vérnyomás kezelésé­ben, bár az ACE-gátlók na­gyobb valószínűséggel idéztek elő ártalmatlan, de makacs száraz köhögést.

Zöldségben, gyü­mölcsben és zsírszegény tejtermékekben gazdag étrend

Amikor kutatók megvizsgálták, milyen hatása van a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendnek a magas vérnyomásban szenve­dőkre, kiderült, hogy az meg­lepően hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Ha pedig még zsírszegény tejtermékekkel is kiegészíti valaki a táplálkozá­sát (ez az úgynevezett DASH-étrend, amely az „étrendi mód­szerekkel a magas vérnyomás ellen” kifejezés angol rövidí­téséből származik), akkor a már addig is kiváló hatás még kiválóbb lesz.

A zsírszegény tejtermékekkel kiegészített ét­rend kétszer nagyobb mérték­ben csökkentette a szisztolés és a diasztolés vérnyomást, mint a csak zöldség-gyümölcsből ál­ló (mindkettőt a hagyományos nyugati táplálkozáshoz hason­lították, amelyben kifejezetten kevés zöldség, gyümölcs és zsírszegény tejtermék van).

Nem használ viszont, ha csak a tejtermékek fogyasztá­sát növeli: fontos, hogy ezek valóban zsírszegények legye­nek. Az egyik elmélet szerint a zsíros tejtermékek zsírtartalma gátolja a kalcium felvételét, márpedig ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a vér­nyomás szabályozásában.

Testmozgás

Ha a hét napjainak többségén 30 perc aerob jellegű testmozgást végez – fürgén sétál, kocog vagy fut, kerékpározik, aerobik foglalkozásra jár vagy úszik -, az a szisztolés vérnyomását átlago­san 4, a diasztolés értéket pe­dig 3 Hgmm-rel csökkentheti. Ez talán nem tűnik soknak, ám a szisztolés nyomás 5 Hgmm-es csökkenése is 14 százalékkal mérsékli a szélütés, 9 százalék­kal a szívbetegség és 7 száza­lékkal a bármilyen ok miatti halálozás kockázatát.

Kilenc kiló fogyás

Ha ön túlsúlyos, 9 kiló leadá­sával (függetlenül attól, hogy mennyi volt a kiindulási testsú­lya) 5-20 Hgmm-rel csökkent­heti a szisztolés vérnyomását. Sőt már 5 kg fogyás is elég a vérnyomás olyan mértékű csökkentéséhez, hogy azzal megelőzhető legyen a magas vérnyomás.

Kevesebb alkohol

Noha a mértéktartó alkohol­fogyasztás kifejezetten kedvező hatású a szívbetegség elleni védelem szempontjából, ha túl sokat iszik, az több módon is ártalmas. Ha rendszeresen fo­gyaszt napi (nők esetében) egy, illetve (férfiak esetében) két adagot meghaladó mennyiségű szeszes italt, az 2-4 Hgmm-rel növelheti a szisztolés nyomást.

Saját vérnyomás­mérő

Feltétlenül menjen el a patikába, és vegyen egy ilyen készüléket! Kutatók 18, magas vérnyomásban szenvedőkkel foglalkozó vizsgálat adatainak értékelése alapján megállapí­tották, hogy a vérnyomásukat otthon rendszeresen ellenőr­zőknek átlagosan 4,2 Hgmm-rel volt alacsonyabb a sziszto­lés értéke, mint azoknak, akik csak az orvosnál mérettek vér­nyomást, a diasztolés értékek

Jó tanács! Mielőtt megmérik a vérnyo­mását, üljön nyugodtan öt percig, talpát a padlón nyug­tatva (és nem a vizsgálóasztal széléről lelógatva). így megbíz­hatóbb (egyben alacsonyabb) lesz az eredmény: még a keze­lést is megváltoztathatja az alacsonyabb érték.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.