Panaszok és kezelésük

Mit tegyünk hasmenés esetén?

Amikor „hasmars” miatt gyakran futni kényszerül a fürdőszobába, talán azzal jár a legjobban, ha szabad fo­lyást enged a dolgoknak. Ilyenkor az állapottal gyakran együtt járó kiszáradás megakadályozása a legfontosabb teendő. Amennyiben mégis bevesz vény nélkül kapható, hasmenés elleni gyógyszert, ne feledje, hogy az legfeljebb egy nappal fogja megrövidíteni a hasmenéses időszakot. Amíg lábadozik, csak semleges jellegű ételeket fogyasszon: rizst, kenyeret, háztartási kekszet, esetleg banánt.

Loperamid

A loperamid lassítja az ételek áthaladá­sát az emésztőrendszeren, így a vékonybélnek több ideje marad a folyadék és a táp­anyagok felszívására. a vizs­gálatok szerint a gyógyszer 18-28 óra múltán kezdi enyhíteni a hasmenést, míg placebót szedők esetében erre 40-45 órát kellett várni.

Bizmutsó

A bizmut-szubszalicilát talán nem olyan hatásos, mint a loperamid, de azért hat. Egy vizsgálat szerint 109 esetben eredménye­zett híg székletet 4-24 órányi használat után, míg a placebót szedők körében ugyanennyi idő alatt 165 esetben. Egy má­sik, úti hasmenésben szenvedő turisták körében végzett felmé­rés szerint a betegek a bizmuttól 24-25 óra elteltével lettek jobban, míg placebóval ugyan­ez 31-34 óráig tartott. Napi néhányszor egy evőkanál bizmutkészítmény az úti has­menés megelőzésére is alkal­mas lehet.

Antibiotikumok úti hasmenés ellen

Fejlődő országokba látogatva nagy a veszélye annak, hogy előbb-utóbb hasmenést kap a helyi vízben élő baktériumokkal szennyezett ételek vagy italok fogyasztásától az utazó. Persze csökkentheti a kockázatot a szokásos óvintézkedésekkel (például azzal, hogy nem fo­gyaszt csap vizet és jeget, és csak olyan zöldséget, illetve gyümölcsöt eszik, amelyet ma­ga hámozott meg). De a biz­tonság kedvéért érdemes lehet egy receptet is kérni az orvos­tól még indulás előtt. Vannak olyan antibiotikumok, amelye­ket naponta egyszer bevéve 90 százalékos biztonsággal ke­rülhető el az úti hasmenés – és akkor is enyhítik a problémát, ha a megelőzés nem sikerül.

Ha láz nélkül nagyon híg a széklete, vegyen be napi három rifaximint három napon át. Ha lázas, a széklete pedig véres, azitromicint szedjen, a használati útmutató szerint. Célszerű lehet két receptet kér­ni az orvostól – egyet 9 szem 200 milligrammos rifaximinre, egyet pedig 4 szem 250 milli­grammos azitromicinre – s azokat még indulás és csoma­golás előtt kiváltani.

Folyékony étrend

Egyesek arra esküsznek, hogy hasmenés esetén az átlátszó folyadékokból álló diéta a leg­jobb. a témával kapcsolatosan azonban csak egyetlen vizsgá­latot találtunk, amely szerint 71 hasmenéses beteg egy része 24 órára folyékony étrendre tért át, a többiek viszont azt ehettek, amit akartak: nem tapasztaltak különbséget a hasmenés időtartamában a két csoport között.

Jó tanács! Annak érdekében, hogy has­menés idején is elegendő víz legyen a szervezetében, igyon nagyon sok átlátszó folyadé­kot, például vizet, enyhén cukrozott teát és erőlevest. Kerülje a tejet és az egyéb tejtermékeket. Érdemes lehet továbbá hidratálóoldatot is fogyasztania.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.