Panaszok és kezelésük

Tippek és tanácsok a gyomorégés leküzdéséhez

Az az égő érzés a mellkasában és a torkában gyomorégés lehet, illetve ha gyakran fordul elő, akkor már reflux-betegségnek nevezik. A háttérben mindkét esetben az áll, hogy hibásan működik a nyelőcső végén lévő záró izom­gyűrű, így a gyomorból sav juthat vissza a nyelőcsőbe. A kellemetlen érzés enyhítése érdekében először is változ­tasson életmódján, és próbálja ki az itt javasolt, vény nélkül kapható gyógyszereket. Ha nem hatnak, és orvosa szerint már a nyelőcsöve is károsodott, térjen át a szintén itt ismertetett hatékonyabb kezelési módszerekre.

Savlekötők

A savlekötők (antacidok) semlegesítik a gyomorsavat. A szakértők ezek alkalmazását – no meg az élet­módbeli változtatásokat – ja­vasolják elsőként az enyhe vagy mérsékelt gyomorégés enyhítésére. A maximális hatás érdekében olyan savlekötőt válasszon, amely alginátot (a címkén néha „alginsav” szere­pel) tartalmaz: ez az összetevő bevonatot képez a gyomorban lévő ételeken. A Baylor Orvosi Egyetem szakértői 10 klinikai vizsgálatot elemezve megálla­pították, hogy az alginátot is tartalmazó savlekötők 60 szá­zalékkal enyhítették az enyhe gyomorégést, míg a „sima” antacidok esetében mindössze 11 százalék volt ez az arány.

A savlekötőket étkezés után vegye be, ugyanis gyorsan hat­ni kezdenek. Ha a gyomorégés nem enyhül, forduljon orvos­hoz! A magnéziumot tartalma­zó antacidok túlzásba vitt használata hasmenést okozhat, az alumíniumtartalmú változa­toké viszont székrekedéshez vezethet.

H2 (hisztamin-receptor) -blokkolók

Amennyiben néhány hét eltel­tével még mindig vannak fáj­dalmai, egészítse ki a kezelést egy vény nélkül kapható H2-blokkolóval – ilyen például a cimetidin, a famotidin vagy a ranitidin -, amely csökkenti a savtermelést. Ezek a szerek néhány hét alatt az emberek 70 százalékának enyhítik a tü­neteit. A H2-blokkolókat étke­zés előtt legalább 30 perccel kell bevenni.

Protonpumpa­gátlók (PPI-k)

Ezek a gyógyszerek gátolják a savter­melést, így elég időt adnak a nyelőcső károsodott szövetei­nek regenerálódásához, emel­lett a fájdalmat is megszünte­tik. Csak akkor szedjen ilyen gyógyszert, ha orvosa javasol­ja, és akkor is csak a lehető legrövidebb ideig használja, ugyanis akár teljesen leállíthat­ja az ételek emésztéséhez szük­séges gyomorsavtermelést. A PPI-k közé tartozik például az ezomeprazol, a lanzoprazol és az omeprazol.

Egyre több szakértő javasol­ja, hogy súlyos refluxbetegség esetén rögtön PPI-kkel kezdjék a kezelést. Az orvos nyolc hét után a felére csökkentheti az adagot, és ellenőrizheti, javul-e a sérült nyelőcső állapota.

Lehetséges, hogy orvosa H2-blokkolót és PPI-t is felír; a kétféle gyógyszer más módon működik (és más rendszer sze­rint kell szedni is őket).

Akupunktúra

Ha a gyógyszerek nem hatnak, az orvosok általában csak meg­duplázzák az adagot. Az Arizónai Egyetem egyik vizsgálata azonban másfajta lehetőséget is fölvet: maradjon az adag, és mellette kezdjen a beteg aku-punktúrás kezeléssorozatba. Amikor 30, makacs gyomor­égésben szenvedő beteg eseté­ben négy héten át vagy dupla PPI-dózist, vagy a szokásos dózist plusz heti kétszeri aku­punktúrát alkalmaztak, az utóbbi csoportban jelentősen csökkent a nappali és éjszakai refluxtünetek száma. A csak gyógyszerrel kezelt csoportban nem észleltek jelentős javulást.

Fogyás

Hízás  hatására csökken a nyomás a nyelőcső és a gyomor találkozásánál, s ennek megfelelően erősödik a reflux. Egy vizsgálat során 12 kiló leadása 40 százalékkal csökkentette a refluxos epizó­dok számát.

ÉTREND ÉS GYOMORÉGÉS

Rengeteg, egymásnak is ellentmondó tanács forog közszájon arról, mit kell ennie és mit kell elkerülnie annak, akinek gyo­morégése van. A legfrissebb kutatások alapján a következők javasolhatók.

  • Fogyasszon több rostot és terményt, illetve kevesebb zsírt! Amikor a houstoni Veteránkórház kutatói 164 résztvevő nyelőcsövéről készítettek felvételeket, azt találták, hogy azok esetében, akik több zöldséget, gyümölcsöt, szemes gabonát és babfélét ettek, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel lehe­tett megfigyelni a reflux okozta savmarásos károsodásokat a nyelőcsőben. Nagyobb kockázatnak voltak kitéve azok, akik több zsírt, fehérjét és kalóriát fogyasztottak.
  • Igyon kevesebb üdítőt! Kutatók több mint 15 000 embert kérdeztek ki az életmódjukról és a refluxbetegség esetleges előfordulásáról, és megállapították, hogy azokban, akik napon­ta egynél többször isznak szénsavas vagy koffeines italt, 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki az alvást is megzavaró éjszakai reflux, mint az ennél kevesebb ilyen italt fogyasztókban.
  • Hallgasson a hasára! Több mint száz, a refluxbetegség élet­móddal történő kezelésére vonatkozó vizsgálatot elemezve a Stanford Egyetem kutatói egész sor régi hiedelmet oszlattak el arról, hogy mit nem szabad enni a refluxbetegségben szenvedőknek. Mint kiderült, a csokoládé, a menta, a fűsze­rek, a zsíros ételek és a késő esti nassolás elkerülése a leg­több embernek semmit sem használ. Egyetlen ételről se mondjon le tehát addig, amíg személyesen nem ellenőrizte, hogy kihagyása valóban segít.
  • Kerülje az alkoholt! Az alkohol közvetlenül is károsítja a nyelőcső falát, illetve elernyeszti a zárógyűrűt, hozzájárulva a gyomorsav refluxához.

Alvás megemelt fejjel

A fej 27-28 centiméter­rel magasabbra emelése – akár ék alakú párnákkal, akár az ágy fejrészének megemelésével – igen jelentősen csökkentheti a refluxos epizódok gyakorisá­gát és időtartamát.

Bal oldalon fekvés

Egy a Journal of Clinical Gastroenterology című szak­lapban megjelent vizsgálat sze­rint azoknak, akik a jobb ol­dalukra fekve aludtak, kétszer annyi refluxepizódjuk volt, mint a bal oldalon alvóknak. A gyomor elhelyezkedése miatt a sav könnyebben áram­lik vissza, ha az ember a jobb oldalán fekszik.

Mondjon le a kávé­ról!

A vizsgálatok szerint nagy mennyiségű kávé fogyasztása még azokban is refluxot idéz­het elő, akik egyébként nem is szenvednek ebben a kellemet­len betegségben.

Nem segít! Tej kortyolgatása: Kellemes, hűsítő érzés, ahogy a tej lefolyik a nyelőcsövön, de nem enyhíti a gyomorégést. Sőt szakértők szerint a tejben lévő zsírok és fehérjék még több sav termelésére késztet­hetik a gyomrot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.