Panaszok és kezelésük

Hogyan orvosolható a haspuffadás?

Akármilyen elegánsnak tartja magát, néha bizony Ön is szellent. A gázok a lenyelt levegőből, valamint az emésztőrendszerben lévő ételek erjedéséből származnak. Ha csökkenteni kívánja a gáz termelődését (és rendszerint eléggé feltűnő távozását), a következő módszerek lehet­nek segítségére.

Felállás

Ha bél gázossá­got észlel, álljon fel, egyenesed­jen ki, és hagyja hatni a gravi­tációt. Állva könnyebben távoznak a gázok, így kisebb a valószínűsége annak, hogy a folyamatot kínos hanghatás kíséri. A testmozgás is ugyan­ilyen jó hatású. S hogy mit ajánlunk? Sétáljon egy jót a szabadban!

Beano-gyógyszer

Ez a vény nélkül kapható, tab­letta vagy csepp kiszerelésű termék egy természetes, a bél­ben található enzimet tartal­maz, amely csökkentheti a babból vagy az egyéb, gázkép­ződést okozó összetett szénhid­rátokból keletkező gáz meny-nyiségét. Közvetlenül evés előtt vegye be.

További módszerek:

  • Szimetikon: Ez a ve­gyület azáltal hat, hogy gátolja a béltartalom „habosodását”, megkönnyítve állítólag a gáz könnyebb (azaz zajtalanabb) távozását. Bár a vizsgálatok szerint a placebónál hatéko­nyabban csökkenti a gázterme­lődést és a felfúvódást, e vizs­gálatok jó részét nem tervezték meg kellő gondossággal, vagy placebóként laktózt használ­tak, ami ronthatta a placebo-csoportban tapasztalt tünete­ket. Egy 1996-ban készített átfogó elemzés megállapította, hogy „nincs meggyőző bizo­nyíték” a szimetikon felfúvó­dást gátló hatására.
  • Aktív szenet tartal­mazó készítmények: Ezek állítólag úgy hatnak, hogy megkötik az erjedő bél­tartalmat. Több vizsgálat so­rán is önkénteseket tápláltak gázképződést fokozó ételekkel, és azt találták, hogy e készít­mények csökkentik a kilégzett hidrogén mennyiségét (ami a gáztermelődés csökkenését is jelzi) és a bélgáztávozással járó események számát is. Más vizsgálatok ugyanakkor semmilyen előnyt nem tudtak kimutatni. Ráadásul nem végeztek vizsgálatokat olyan személyeken sem, akiknek már eleve volt bélgáz a szervezeté­ben, vagyis fel voltak fújódva.
  • Rizs: Egy vizsgálat szerint a gázképződést okozó ételhez adott rizs csökkentheti a gáz mennyiségét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.