Egészségügyi kérdezz-felelek

Vényköteles hasmenés elleni gyógyszerek – GYIKgyógy

Miért írt fel az orvosom difenoxilát/atropint a krónikus hasmenésemre?

Az nem egy fájdalomcsillapító?

A difenoxilát szintetikus morfinanalóg petidinszármazék, mely a bélmotilitást (a bél mozgása) gátolja, de fájdalomcsillapító hatása nincs. Az orvosok néha bélmotilitást gátló opioidokat írnak fel súlyos hasmenésben szenvedőknek, mint a difenoxilát / atropin és a loperamid, ha a vény nélkül kapható orvosságok nem segítenek. Ezek az ópiátszármazékok az idegrendszerbe csak kismértékben jutnak be, ezért a klasszikus morfinhatásokkal nem kell számolni. Fontos azonban, hogy a kiszáradás megelőzése céljából sok vizet és más folyadékot fogyasszon!

Érdemes tudni: A savlekötők súlyos hasmenést okozhatnak

Ha ön lanzoprazol protonpumpagátlót használ, és krónikus hasmenést tapasztal, lehetséges, hogy abba kellene hagynia a gyógyszer szedését. Az utóbbi időkben több cikk jelent meg a szakla­pokban arról, hogy a gyógyszer hatására a vastagbél nyálkahártyáján súlyos hasmenést okozó elváltozások jöhetnek létre. A vizsgált személyek a lanzopra­zol 3-6 havi szedése után kezdték tapasztalni a problémát, amely a gyógyszer használatának befeje­zése után el is múlt.

Súlyos betegségem miatt gyakran van krónikus hasmenésem, és az orvosom oktreotidinjekciókat akar adni.

Mit kell tudnom erről a gyógyszerről?

Az oktreotidot a krónikus hasmenés és bizonyos fajta emésztőrendszeri daganatok kezelésére használják. Csak injekcióban vagy infúzióban lehet beadni, és a beadás helyén fájdalmat vagy égő érzést tapasztalhat, amelynek azonban úgy 15 percen belül el kell múlnia. A szernek súlyos mellékhatásai lehetnek, például fokozott vizeletürítés, szomjúság, légzési nehézségek, lázasság érzet ezek jelentkezése esetén azonnal hívja fel orvosát és tájékoztassa a tünetekről!

Irritábilis bél szindrómám (IBS) van, amire az orvosom aloszetront akar adni.

Ez biztonságos gyógyszer?

Az aloszetron egy igen nagy hatású gyógyszer, amely az (5HT3) szerotoninreceptor gátlásával fejti ki hatását. Ez a receptor szerepet játszik a gyomorfájásban, a táplálék bélcsatornában történő mozgatásában és különböző bélnedvek kiválasztásában, amely tényezők mind részt vesznek az IBS-sel járó fájdalom és székletürítési zavarok kialakulásában.

Az aloszetron igen hatásos azon nőknél, akiknek súlyos, IBS okozta, egyéb kezelésekkel nem enyhíthető hasmenésük van (a szert még nem vizsgálták elegendő férfin és gyermeken). Lehetnek azonban igen komoly mellékhatásai is, mint a súlyos székrekedés vagy az iszkémiás vastagbélgyulladás (a vastagbél vérellátásának csökkenése, ami hirtelen duzzanatot, fájdalmat és heves hasmenést okozhat). Ha az aloszetron szedése során újfajta vagy az eddiginél erősebb fájdalmat érez, illetve ha véres a széklete, azonnal hívja fel az orvosát!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.