A jó emésztés titkai

Hasmenést okoznak a székletből származó, bélben élő, fertőző paraziták!

Ha hasmenést vagy egyéb hasi fájdalmat tapasztalunk szerve­zetünkben, lehetséges, hogy székletből származó káros kór­okozók, vagyis az UFO-k által fertőződtünk meg. Bármilyen különösen is hangzik, a nemkívánatos organizmusok jelenlé­te meglepően gyakori az emésztőszervekben, legyen szó bak­tériumokról, vírusokról vagy parazitákról.

Az emberek 99%-a hordozza!

Néhány felmé­rés szerint a fejletlen országokban a lakosság csaknem 99%-a hordoz parazitát. A hasmenéssel járó megbetegedések azon betegségek közé tartoznak, amelyek a világszerte előforduló halálesetek legnagyobb részéért felelősek. Bár ritkán veszé­lyeztetik életünket, az ilyenfajta bélfertőzések valószínűleg minden negyedik ember szervezetében jelen vannak.

Egy mostani brit felmérés becslése szerint évente 9 millió ember szenved valamilyen vírus okozta hasi bántalmaktól, és csak minden 136-ik fertőzésről számolnak be. Azonban sokkal többen szenvednek alattomos emésztési rendellenes­ségek tüneteitől, amelyeket csak ritkán vizsgálnak ki. A távo­li, egzotikus utazások elterjedése kétségtelenül az egyik olyan tényező, amely több embert szolgáltatott ki a nemkívánatos organizmusoknak. Sok általánosan elterjedt parazitával talál­kozhatunk vízben, nem megfelelően elkészített ételek fogyasz­tása során, szegényes higiéniai környezetben, valamint ha házi kedvenceink közelében tartózkodunk.

Vajon bennünk is ott bujkálnak ezek az UFO-k?

Míg a hasmenés és a hasi fájdalom a két leggyakoribb tünet, sok más jel adhat okot bélfertőzés gyanújára.

A következő tíz kérdés segít ennek az eldöntésében:

 • Krónikus emésztési gondokkal küszködünk?
 • Vissza tudjuk vezetni betegségünk eredetét egy külföldi útra, tóban való fürdőzésre, ételre, vagy bármilyen más eseményre, amely során megfertőződhettünk?
 • Felpuffadt a hasunk függetlenül attól, hogy mit ettünk?
 • Gyakran vannak sötét karikák a szemünk alatt?
 • Hasmenéstől és rendszertelen bélmozgásoktól szenvedünk?
 • Gyakran tapasztalunk hasi fájdalmat?
 • Székletünk gyakran kellemetlen szagú?
 • Gyakran szenvedünk szorulástól?
 • Nehezen tudjuk megőrizni a súlyunkat?
 • Gyakran érezzük rosszul magunkat étkezés után?

Ha a kérdések többségére igennel válaszoltunk, érdemes lenne a problémát tovább vizsgálni!

Szerencsére az „UFO”-tesztek – amelyek általában parazitológiai vizsgálat néven ismertek – nemcsak egyre pon­tosabbak, de egyre szélesebb körben állnak rendelkezés­re, és az orvosok is gyakrabban ajánlják.

Gyakori paraziták

Antony Haynes, a londoni táplálkozástudományi kli­nika bélfertőzések kezelésére specializálódott táplálkozási szakértője szerint az Egyesült Királyságban a következő pa­raziták azonosíthatók leggyakrabban:

Blastocystis hotninis

Mnapság már széles körben tart­ják kórokozónak (más néven patogénnek). Azonban sok olyan esetben is kimutatták jelenlétét, ahol a vizsgált sze­mély tünetmentes volt, így csak olyan esetben kellene ke­zelést alkalmazni, amikor jelentkeznek a tünetek. Ami­kor nagy számban vagy egy legyengült szervezetben van jelen, akkor akut gasztrointesztinális tüneteket okoz, va­lamint krónikus fáradtságot, ízületi gyulladást és reumás panaszokat. Kimutatták már ízületi gyulladásos betegnél a térdízületi nedvben is. Mivel beleássa magát a bélfalba, nagyon nehéz kiirtani.

Fertőzésveszély, szennyezett élelmiszerrel, vízzel és felüle­tekkel való érintkezés útján; műtéti beavatkozás, vagy kór­házban kapott gyomorszondás táplálás során.

Dientamoeba fragilis

A fertőzés lehet tünetmentes, de együtt járhat hasmenéssel és hasi diszkomfortérzettel. A széklet vért tartalmazhat.

Fertőzésveszély: szennyezett víz vagy hegyesfarkú bélgiliszta­petével szennyezett élelmiszer fogyasztása során.

Entamoeba coli

A fertőzés gyakran tünetmentes, de eny­he hasmenéssel is járhat. A parazitafertőzés hatásai súlyo­sabbak az emésztési rendellenességek tüneteinél. Jelen­létük olyan krónikus tünetek kialakulásához is vezethet, amelyek az egész testre kihatnak.

Fertőzésveszély: vízből és élelmiszerből származó lárvák szervezetünkbe kerülése útján.

Giardia lamblia

Ez a parazita szívókorongjával a vé­konybél nyálkahártyájához tapad, a bél felületét lefedi, megakadályozva ezzel az élelmiszer megemésztését, illet­ve felszívódását. Számos tünete jelentkezhet, mint pél­dául hasmenés, székrekedés, felszívódási zavar, fáradt­ság, depresszió, felpuffadás, gyomorgörcs, émelygés, va­lamint nyálkás széklet. Kis- és nagyvárosok egész sora fertőződött meg nemrégiben a vízellátás szennyezettsége miatt (pl. a coloradói Aspen és az oroszországi Szentpé­tervár).

Fertőzésveszély: a Giardia lárvájának lenyelésével, amire az emésztőnedveknek nincs hatása, így károsodás nélkül ha­lad végig a testben. Ez az az állapot, amikor a paraziták fertőzőek, mivel az emberi vagy állati székletből származó lárvákkal szennyezett csapvíz vagy élelmiszer fogyasztása révén bejuthatnak egy másik ember szervezetébe.

Endolimax nana

A bél amőbái közül ez a legkisebb méretű. Az alábecsült fertőzőképességével kapcsolatban a brit kutató, Dr. Roger Wynburn-Mason végezte a leg­meggyőzőbb kutatást. Véleménye szerint az nana a reumatikus ízületi gyulladás és a kollagénnel összefüggő megbetegedések hosszú sorának okozója. Néhány kutató úgy véli, hogy Wynburn-Mason tévesen azonosította az amőbaszerű organizmust, bár abban egyetértenek, hogy van olyan reumatikus ízületi gyulladást kiváltó organiz­mus, amelyre sokan genetikailag fogékonyak lettek.

Fertőzésveszély: csapvíz vagy szennyezett élelmiszer fo­gyasztása.

Cryptosporidium

A fertőzés általában az egészséges em­bereknél rövid lefolyású, csak hasi diszkomfortérzetet, súlyveszteséget, lázat, hasmenést, valamint hányingert okoz. Gyenge immunrendszer esetén ez a parazita jóval komolyabb problémákért is felelős lehet, mivel komoly ki­száradáshoz/folyadékvesztéshez és az elektrolit egyensúly felborulásához vezethet.

Fertőzésveszély: szennyezett talajvízzel, háziállatokkal való érintkezés, szexuális érintkezés során, valamint fekál-orál úton, azaz a székletből származó fertőzés a tápcsatornán át jut a szervezetbe.

Fontos megjegyezni azonban, hogy néhány parazita je­lenléte nem szükségszerűen jelent rossz közérzetet, vagy azt, hogy kezelésre lenne szükség. A Blastocystis hominist például nem mindig tartják patogénnek, annak ellené­re, hogy egyre több bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozó­an, hogy egyes embereknél emésztési problémákat okoz­hat, nyilatkozta az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet képviseletében Dr Ziertt.

A parazita elleni kezelések egyik amerikai orvosi szakértőjeként csak akkor javasolja a ke­zeléseket, ha a teszt eredménye pozitív, és vannak fertőzés­sel járó tünetek, valamint ha bizonyíték van a bél abnor­mális permeábilitására, áteresztőképességére. Ennek a területnek az összetettsége miatt, ha már a probléma gyanúja is felmerül, ajánlatos egy tájékozott or­vostól vagy klinikai táplálkozás-szakértőtől tanácsot kérni.

Paraziták és más székletből származó organizmusok kezelése

A paraziták és más székletből származó organizmusok hagyományos kezelése – beleértve a nemkívánatos baktériu­mokat, mint például a Helicobacter pylori, va­lamint az élesztőgombát – az antibiotikumos gyógyszerek különböző változatait foglalja magában, amelyek méreganyag-tartalma változó, és amelyek káros hatással lehet­nek a hasznos bélbaktériumokra.

Míg az ilyenfajta gyógyszeres kezelés szükséges lehet, különösen a legmakacsabb fertőzések ellen, gyakran hatékonyabb a kezelés, ha kiegészítésképpen kevésbé mérgező gyógynövényeket, illetve probiotikumokat alkalmaznak, akár párhuzamosan a gyógyszeres kezelés mel­lett, akár azt követően. Némely fertőzést gyorsan lehet gyógy­növényekkel kezelni anélkül, hogy mérgezőbb gyógyszerekhez folyamodnánk. A legjobb kezeléssel kapcsolatban a háziorvos tud tanácsot adni

Azonban valószínűleg egy vagy több termé­szetes gyógymódot is előír a következők közül:

A fertőzések megelőzése

Mivel jobb az óvatosság, legegyszerűbben úgy tudjuk tá­vol tartani magunkat a székletből származó káros organiz­musoktól, ha biztosítjuk immunrendszerünk támadóké­pességének fenntartását, bélflóránk hatékony működését, emésztőrendszerünk egészségét, és minimálisra csökkentjük a lehetséges kórokozók támadásának lehetőségét.

A következő szokások elsajátítása segíti a kockázat csökkentését:

 • Igyunk szűrt, desztillált, palackozott vagy felforralt vizet, különö­sen külföldön.
 • A gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg.
 • Étkezés előtt szappannal mossunk kezet, és tartsuk a körmeinket röviden és tisztán.
 • Megfelelő hőmérsékleten, 80 C° felett főzzünk, hogy a parazitá­kat és baktériumokat kiirtsuk. A húsokat 160 C°-on vagy afölött készítsük, míg a halat 200 C°-on süssük.
 • Kerüljük a nyers ételeket, mint amilyen a sushi.
 • Fontos a toalettülőkék és csészék tisztán tartása, különösen azo­ké, amelyeket gyermekek is használnak.
 • Ne sétáljunk mezítláb különösen meleg, nyirkos, homokos tala­jon.
 • Ne használjunk csapvizet kontaktlencse tisztítására. Sterilizált lencseoldatot használjunk.
 • Tartsuk távol a kisgyermekeket azoktól a kutya- és cicakölyköktől, amelyeket nem féregtelenítenek rendszeresen, és ne engedjük, hogy az állatokat puszilgassák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.