Panaszok és kezelésük

Nikotinfüggőség – Hasznos tippek a leszokáshoz

Hiába él a világ legegészségesebb étrendjén, és hiába edz hetente hatszor – ha dohány­zik, egyre csak rombolja egészségét. A fejlett országokban minden harmadik férfi és minden ötödik nő dohányzik – nem azért, mert nem tudnak a veszélyekről, hanem mert olyan átkozottul nehéz leszokni. Ha már próbálkozott, ne adja föl: a vizsgálatok szerint gyakran több próbálkozás kell a sikerhez. Minél több módszert próbál ki az alábbi listáról, annál jobbak lesznek az esélyei.

Tanácsadási prog­ramok és viselkedés­terápia

Ezek közül a leg­jobbak háromféle módon is segítenek: megtanítanak a le­szokással kapcsolatos gyakor­lati problémák megoldására (például ha mindig rágyújt, amikor kitölti magának a reg­geli kávét, akkor segíthet, ha áttér a teára); a kezelés része­ként szociális támaszt kínálnak (például párba állítják egy nem dohányzó személlyel, akit bár­mikor felhívhat, ha úgy érzi, szeretne rágyújtani); és a terá­pián kívül is megfelelő lelki támogatásban részesítik.

Testmozgás

A heti há­romszori testmozgás még a vi­selkedésterápiás programnál is hatásosabb lehet (persze még jobb, ha mindkettőt csinálja). Egy vizsgálat szerint a rendsze­resen mozgóknak csaknem a 20 százaléka volt még egy év után is „füstmentes”, míg a te­rápiás csoport tagjainak csak a 11 százaléka. További előnyt jelentett, hogy a mozgók keve­sebbet híztak.

Nikotinpótló keze­lések

Idetartoznak a rágó­gumik, az inhalálok, az orr-spray-k és a tapaszok. A vényköteles és a vény nélkül kapható termékek egyformán hatékonyak. A kutatásokból úgy tűnik, hogy a tapasz a pla-cebóhoz képest 7 százalékkal növeli a leszokási arányt, a rá­gógumi és az inhaláló nagyjá­ból 8 százalékkal, az orrspray pedig 12-16 százalékkal.

Bupropion

Ez az antidepresszáns a placebo szedésé­hez képest 10-13 százalékkal javítja a leszokási arányt, niko­tintapasszal együtt használva pedig megduplázza az azzal elérhető arányt. Az is jó hír, hogy a jelek szerint mérsékli a leszokás után oly gyakori hízást.

Averziós dohány­zásgátlás

Ez olyan mód­szereket jelent, mint például az igen gyors dohányzás és a ciga­retta szapora, rosszullétig foly­tatott szívása, amelyeknek az a célja, hogy kellemetlen tüne­tek lépjenek föl. Ne próbálkoz­zon egyedül: ilyen módszert kizárólag orvosi felügyelettel szabad alkalmazni! A kutatá­sok szerint azok esetében a leg­hatásosabb, akiknél az egyéb módszerek rendre kudarcot vallottak.

A következő módszerek legtöbbször kudarcot vallanak

Próbálkozás a ma­gányos leszokással Ha megpróbál kemény lenni, és pusztán akaraterőből – or­vos, nikotinpótló termékek, tanácsadás vagy gyógyszerek nélkül – leszokni, akkor nagy valószínűséggel kudarcot vall még akkor is, ha önsegítő könyveket vagy kiadványokat használ.

Akupunktúra Szak­emberek 24 vizsgálat alapján nem mutattak ki különbséget a sikeresen leszokó valódi, illetve álakupunktúrával kezelt dohá­nyosok arányában.

Hipnoterápia Egysze­rűen nincsenek bizonyítékok, amelyek e módszer hatékony­ságát igazolnák.

 

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.