Alvás javítás

Nikotin: sok-sok álmatlan éjszaka oka!

A dohányipari termékek fogyasztása vitathatatlanul a legfontosabb a megelőzhető halálokok között a fejlett világban. Kanadában a felnőtt la­kosság 31%-a rendszeresen dohányzik. Az Államokban a felnőttek 26%-a dohányos. Ők a vegyületek egész tárházát lélegzik be, ugyanis legalább 4000 különféle vegyület keletkezik a dohány égése során, töb­bek között szén-monoxid, szén-dioxid, ammónia, különféle ketonok, al­kohol, illékony, kéntartalmú vegyületek, formaldehid és egy sereg policiklikus aromás hidrokarbon, amelyek köztudottan rákkeltők.

A nikotin hatása az agyra

Az egyik ilyen vegyület, a nikotin erőteljes stimuláns, amely jelentősen befolyásol­ja az alvást. A vegyületek gyorsan felszívódnak a tüdőn vagy a száj és to­rok nyálkahártyáján át, és pillanatok alatt bekerülnek a véráramba. A be­légzés után már nyolc másodperccel el is érnek az agyba.

A nikotin köz­vetlen módon stimulálja a szívet, az agyat, a gyomor-bél traktust, vala­mint a mellékvesét. Az elektroencefalogram görbéje az ébrenléti vagy éberségi mintát mutatja, nő a pulzus és a vérnyomás, nő a kéz remegése, csökken az étvágy, de kellemes elevenségérzet is társul hozzá (legalább­is azoknál, akik hozzá vannak szokva a droghoz), csökken az agresszió és csökken a testsúly (valószínűleg a sejtanyagcsere ingerlése miatt).

A do­hányosok mintegy 2-4,5 kilogrammal könnyebbek, mint a nemdohány­zók. A nikotin javíthatja az emlékezetet. Negyven-hatvan milligramm ni­kotin (körülbelül négy-hat cigarettában levő mennyiség) akár halálos is lehet.

A nikotin nem marad sokáig a szervezetben, a felezési ideje két-három óra, és mihelyt a máj lebontotta, már alig van hatása. Vizsgálatok szerint a dohányosokban a felezési idő sokkal rövidebb, mint a nemdohányzók­nál (megszokták a nikotint).

A nikotin és az alvás

A nikotin közvetlen agyserkentő, amely növeli az éberséget, megnehezí­ti az elalvást, gyakori éjszakai ébredést okoz, az alvással töltött teljes idő­tartamot lerövidíti, és egyáltalán felszínesebb, kevésbé pihentető alvást nyújt. Túlzott mértékben fogyasztva a nikotin olyannyira stimulálhatja a központi idegrendszert, hogy fejfájás, hányinger, zavartság, sőt görcsös roham alakul ki.

A dohányosok egyik leggyakoribb panasza az álmatlan­ság

A nikotin – sőt a dohány égése során keletkezett valamennyi vegyület – hatása nemcsak a dohányost érinti, hanem mindazokat, akik szoros kö­zelségben élve a dohányossal kénytelenek belélegezni a füstben levő mel­léktermékeket, így aztán a dohányosok házastársainak szervezetében je­lentős mértékben magasabb a nikotin szintje.

A levegőből belélegezve a szennyező anyagokat, többek között olyan stimulánsokat is, mint a niko­tin, az ártatlan nemdohányzókat is kiteszi a dohányzás káros következmé­nyeinek, és a passzívan belélegzett nikotin éppen úgy hozzájárulhat az al­vási problémákhoz, mint az aktív füstölőknél.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.