Veszélyes vagy biztonságos

Nikotinos rágógumi és tapasz mennyire káros?

 

Ha le akarunk szokni a dohányzásról, megpróbálkozhatunk a legújabb do­hányzás elleni gyógyszerrel, a bupropionnal, illetve valamilyen nikotinpótló termékkel: tapasszal, rágógumival vagy orrsprayvel. Noha ezek megkönnyíthetik a leszokást, kiválasztásuk és használatuk előtt tudnunk kell róluk néhány dolgot.

Tények a nikotinfüggőségről

A nikotin lényegében ugyanúgy hat, mint a többi függőséget okozó szer: az agyat nagy mennyiségű gyönyörérzettel összefüggésben álló vegyület termelésére készteti. Amikor a nikotinszint csökkenni kezd – pl. két cigaret­ta elszívása között -, a szervezet egyre jobban vágyik rá, ami abban nyilvánul meg, hogy szeretnénk rágyújtani. Ha nem tesszük, az különféle tüneteket, szorongást, ingerlékeny­séget, álmatlanságot, kimerültséget, vagy akár depressziót okozhat. Egyeseken annyira el­uralkodhatnak ezek az érzések, hogy a leszo­kás számukra szinte lehetetlennek tűnik.

Szokjunk le!

A dohányzás elleni gyógyszer, a bupropion, lényegében antidepresszáns, és az orvosnak kell eldöntenie, hogy megfelelő-e a számunk­ra. A nikotint nem tartalmazó gyógyszer enyhíti az elvonási tüneteket.

Ezzel szemben a nikotinpótló készítmé­nyek úgy működnek, hogy éppen csak annyi nikotint juttatnak a szervezetbe, amennyi ahhoz szükséges, hogy ne erezzünk mohó vá­gyat iránta, így kevésbé lesz erős a rágyújtásra való késztetés. A háromféle nikotinpótló ter­mék közül a rágógumi és a spray a cigaretta elszívásához hasonló „nikotinlöketet” ad. A tapasz kicsit másként működik: hosszabb időn át, folyamatosan egészen kis mennyisé­gű nikotint juttat a szervezetbe, így egész nap gyengíti a rágyújtás vágyát.

A nikotinpótló termékeknek vannak mel­lékhatásai is: pl. fejfájás, szédülés, homályos látás, bőrviszketés, izomgyengeség és hasme­nés. A sprayk emellett irritálhatják az orr nyálkahártyáját és köhögtethetnek.

A nikotinpótló készítmények kielégítik a nikotin utáni vágyat, ám nem segítenek a do­hányzással összefüggő magatartásbeli problé­mákon. A nikotinpótlás akkor a leghatáso­sabb, ha hónapokon át folytatják, megfelelő viselkedésterápiás programmal együtt, amely a dohányzást mint szokást igyekszik kezelni.

Csak óvatosan!

Noha a rágógumi, a spray és a tapasz kevesebb niko­tint tartalmaz, mint a ciga­retta, használatuk során fennmaradhat a függőség. A szakértők szerint azon­ban a nikotinfüggőség ke­vésbé ártalmas, mint a do­hányzás. A szívbetegeknek azonban mindenképpen vi­gyázniuk kell: egy vizsgálat szerint a nikotinpótló ter­mékek némelyike ugyan­olyan rossz hatással lehet a szívre, mint a cigarettázás; más kutatások viszont sem­milyen káros mellékhatást nem mutattak ki.

Ha segítségre van szükségünk a megfelelő termék kiválasztásában, beszélgessünk el az orvosunkkal dohányzá­si szokásainkról és egészségi állapotunkról. Ami pedig a legfontosabb, e termékek használatának ideje alatt soha ne gyújtsunk rá, mert a kétszeres nikotinadag veszélyesen túlterhelheti a szervezetünket.

Jó tudni! A nikotinpótló termékeket – pl. a tapaszt (fent) vagy a rágógumit (jobbra) – a gyerekek seb­tapasznak vagy cukor­kának nézhe­tik. Mindig tart-: ezeket biztonsá­gosan elzárva, mert súlyosan megbetegíthetik a gyerekeket!

A távlatok.

A nikotinpótló szerek újfajta adagolási módszerei magát a dohányzást utánozzák. A nikotinos tabletta (amelyet a nyelv alá kell tenni), a nikotinos nyalóka és a nikotinos inhalálókészülék használatakor a nikotin a szájon és az orron át jut a szervezetbe.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.