Panaszok és kezelésük

Mi az a nyugtalanláb-szindróma és hogyan kezelhető?

Szervezete többi része már aludna, lábai azonban nagyon is ébren vannak, furcsa, bizsergő érzésekkel kínozzák, s emiatt addig rúgkapál, amíg a takaró is messzire repül? Ha ez ismerősen hangzik, akkor talán nyugtalanláb-szindrómával (RLS) van dolga. Lehetséges, hogy az állapot öröklött eredetű, bár a terhesség, a vashiány, az alacsony folsavszint és más egészségi problémák is előidézhetik. Nincs olyan kezelés, amely mindenki esetében beválik, ezért inkább azokra összpontosítottunk, amelyek az emberek legalább egy részén segítenek.

Több vas fogyasz­tása

Több, kis esetszámú vizsgálatból is úgy tűnik, hogy a vashiány korrigálása enyhíti a tüneteket és nyugodtabbá te­szi az álmot. Ha RLS-ben szen­ved, kérje meg orvosát, hogy mérjék meg szervezete vas­szintjét. Lehet, hogy ezután or­vosi ellenőrzés mellett vastar­talmú táplálékkiegészítőket kell majd szednie, de talán az is elég, ha több, vasban gazdag ételt eszik.

Másik antidepresszáns szedése

Egyes adatok szerint az RLS-t triciklikus antidepresszánsok, sze­lektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) és lítium szedése is kiválthatja, illetve súlyosbíthatja.

A koffein, az alko­hol és a nikotin elha­gyása

A Kentuckyi Egyetem szakértői szerint az alkohol, a koffein és a nikotin elkerülé­se enyhítheti a tüneteket.

Elegendő folsav bevitele

Egy az Alternative Medicine Review című szak­lapban megjelent elemzés sze­rint egyeseknél az alacsony folsavszint is hozzájárul az RLS-hez, és e B-vitamin szint­jének normalizálása segíthet az állapoton. Naponta nagyjából 400 mikrogramm folsavat kell bevinni a szervezetbe olyan ételekkel, mint a levélzöldsé­gek, a vitaminozott gabona­pelyhek, a lencse vagy a csicse­riborsó. Ehhez elég elfogyasz­tania 100 gramm lencsét vagy babot, 80 gramm főtt brokko­lit és 2,5 deciliter narancslevet.

Ropinirol és pramipexol

A pramipexol dopaminagonista szer hatásával foglalkozó hét vizsgálatot ele­mezve a kutatók megállapítot­ták, hogy az RLS-ben szenvedő betegek 60 százaléka szerint a vizsgálat első hónapjában 50 százalékkal enyhültek a tü­netek – de sajnos a placebót szedő önkéntesek 42 százaléka is ugyanezt mondta. A ropinirollal végzett vizsgálatok ha­sonló eredményeket adtak.

E gyógyszereknek különös mellékhatásaik lehetnek, pél­dául a szerencsejátékozás, a heves szexuális késztetések és a rohamszerű, fékezhetetlen étvágy. A szedés első hónapjá­ban emellett rosszullét, szédü­lés, kimerültség és álmatlanság jelentkezhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.