Panaszok és kezelésük

Szüntesse meg a szájszagot tippjeink segítségével!

Kutatók igazolták, hogy a kellemetlen leheletet többnyire azok az – egyébként a záptojásban is jelen lévő, jellegze­tes szagú – vegyületek okozzák, amelyeket a fogakon és a nyelven megtapadt ételmaradékban tenyésző baktériumok termelnek. Ez az ételmaradék könnyen eltávolítható rendszeres fogmosással, a nyelv ledörzsölésével és szájöblögetéssel, így mindennap hosszú órákig maradhat friss a lehelet. Ha az alábbi tanácsok egyike sem segít, keresse fel orvosát és fogorvosát, mivel lehet, hogy ínybetegsége vagy belgyógyászati betegsége van.

Fog- és nyelvmo­sás

A rossz szagú kénvegyü­letek szintje 53 százalékkal csökkent azután, hogy önkén­tesek két héten át naponta két­szer egy teljes percen át mos­ták a fogukat és a nyelvüket, számolnak be eredményeikről a New York-i Egyetem fogá­szai, akik 51 ikerpárt vizsgál­tak meg. a mosás eltávolítja azokat a baktériumokat, ame­lyek a fogakon és a nyelven lévő, az étkezések után vissza­maradt mikroszkopikus étel­szemcsékből álló bevonaton tenyésznek.

Nyelvkaparó

Két kis esetszámú tudományos vizs­gálatból az derült ki, hogy a nyelvkaparók hatékonyabban távolítják el az ételmaradékokat, mint a nyelvmosás. a töb­bi hasonló megoldással egye­temben azonban itt is igaz, hogy a hatás nem különöseb­ben tartós.

Antimikrobiális szájöblítő

A szájöblítők hatása hamar elmúlik, ám ha csíraölő hatású készítményt használ, akkor az tartósabb lehet. Egy holland kutatás sze­rint azon önkéntesek körében, akik naponta egyszer klór-hexidint, cetilpiridinium-kloridot és cinklaktátot tartalmazó szájvízzel öblögettek, a kénve­gyületek termelődése két hét után csaknem a felére csök­kent, míg a kontrollcsoportban nem tapasztaltak változást. Más vizsgálatok szerint a csak cetilpiridinium-kloridot tartal­mazó öblítők is hatékonyak. Ne alkalmazzon viszont alko­holos száj öblítőket.

Ha hajlandó valamivel töb­bet költeni, próbáljon ki egy klór-dioxidot tartalmazó szájöblítőt. Egy vizsgálatban 5000 fő használt ilyen készít­ményt, és az nemcsak a szagot keltő baktériumokat tüntette el, hanem az azok táplálékát adó fehérjék mennyiségét is csökkentette a száj üregben.

Triklozános fog­krém

Egy gyártó által szponzorált kutatásban az ezt a csíraölő hatású anyagot tar­talmazó fogkrémek 56 száza­lékkal csökkentették a kén­vegyületek mennyiségét, míg a friss leheletet ígérő, de triklozán nélküli termékekkel csak 10 százalékos volt ez az arány.

Szájöblítés az ét­kezések között

Így is eltávolítható a baktériumok tápanyagát jelentő élelmiszer­maradék egy része.

Cukormentes rágó­gumi

Egy kis esetszámú francia kutatás szerint a rágó-gumizás nagyjából egyórányi időre csökkentette valamelyest a szájszagot, de a kellemetlen kénvegyületek mennyiségét nem befolyásolta. Ennek elle­nére sok fogorvos továbbra is javasolja a cukormentes vagy a xilitolt (ez valójában édesítő­ként alkalmazott alkoholve­gyület) tartalmazó rágógumik rágását, mivel az mindenkép­pen fokozza a nyáltermelést.

NEM SEGÍT Leheletfrissítő cukorkák a mentolos szag az egész világgal tudatja, hogy rossz szagú leheletét próbálja leplezni, miközben a legtöbb ilyen cukorkában lévő szénhid­rát további tápanyagot jelent a baktériumoknak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.